Kategoriler
- Bilgisayar
- Bilgisayar Bileşenleri
- Çevre Birimleri
- Veri Depolama
- Baskı Çözümleri
- Network
- Aksesuar
- Logitech Watsons Kampanyası
Windows 10 Nasıl Format Atılır ?
Bilgisayarınızı formatlamak, işletim sistemini sıfırlamak ve yeniden kurmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu süreç, bilgisayarınızdaki tüm verileri siler, bu yüzden format atmaya başlamadan önce önemli dosyalarınızı yedeklemeniz önemlidir. İşte Windows 10'a nasıl format atacağınızı adım adım açıklayan kapsamlı bir rehber:
Yedekleme:
Bilgisayarınızda önemli belgeler, fotoğraflar, videolar veya programlar varsa, bunları bir harici sürücüye ya da bulut tabanlı bir yedekleme hizmetine (Google Drive, Dropbox, OneDrive vb.) yedekleyin. Format işlemi sırasında tüm veriler silinecektir.
Windows 10 Kurulum Medyası Oluşturun:
Format işlemi için bir Windows 10 kurulum medyasına ihtiyacınız olacak. Bunun için boş bir USB belleğe ve internet bağlantısına sahip olmanız yeterli.
Kurulum Medyası Nasıl Oluşturulur?
Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın:
Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan hemen sonra BIOS’a (veya UEFI’ye) giriş yapmanız gerekiyor. Bu, bilgisayar açılırken kullanılan tuşa bağlıdır. Genellikle bu tuşlar şunlardır:
Not: BIOS’a girmek için doğru zamanı kaçırırsanız, bilgisayarınız açıldığında yeniden başlatmanız gerekebilir.
USB’den Başlatma Ayarları:
BIOS’a girdikten sonra “Boot” menüsünü bulun. Bu menüde, bilgisayarınızın hangi kaynaktan açılacağını seçebilirsiniz. USB bellekten başlaması için, "Boot Priority" (Öncelikli Başlangıç) ayarlarını USB belleğinizi ilk sıraya getirecek şekilde değiştirin.
Kurulum Ekranına Giriş:
Bilgisayarınız yeniden başlatıldığında USB sürücünüzden önyükleme yapacak ve Windows 10 Kurulum ekranı açılacaktır.
Ürün Anahtarı Girme:
Eğer Windows 10 ürün anahtarınız varsa, burada girebilirsiniz. Eğer bu adımı atlamak isterseniz, "Ürün anahtarım yok" seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz. Format sonrasında etkinleştirme işlemi yapabilirsiniz.
Yükleme Türünü Seçin:
“Özel: Yalnızca Windows'u Yükle (Gelişmiş)” seçeneğini seçin. Bu seçenek, mevcut dosyalarınızı ve programlarınızı silerek temiz bir kurulum yapmanıza olanak tanır.
Disk Seçimi:
Şimdi bilgisayarınızdaki mevcut sabit disk bölümleri listelenecektir. İlgili diski seçin ve “Sil” seçeneğine tıklayarak eski bölümleri silin. Eğer yeni bölümler oluşturmak isterseniz, “Yeni” seçeneği ile bölümlerinizi düzenleyebilirsiniz. Ardından Windows'u yüklemek istediğiniz bölümü seçin ve İleri butonuna tıklayın.
Kurulumun Tamamlanması:
Windows 10, seçtiğiniz bölüme kurulmaya başlayacaktır. Bu süreç birkaç dakika sürebilir. Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır.
Başlangıç Ayarları:
Bilgisayarınız açıldığında, kişisel ayarlarınızı yapmanız istenecek:
Sürücü Kurulumu:
Format işlemi tamamlandıktan sonra, sisteminizdeki donanım bileşenlerinin düzgün çalışması için gerekli sürücüleri yüklemeniz gerekebilir. Özellikle ekran kartı, ses kartı ve ağ adaptörleri gibi donanımlar için en son sürücüleri üreticilerin web sitelerinden indirip yükleyin.
Windows Güncellemeleri:
Windows, güncel kalması ve güvenlik açıklarının kapatılması için düzenli güncellemeler sunar. Format işleminden sonra mutlaka Windows Update üzerinden güncellemeleri denetleyin ve gerekli güncellemeleri yapın.
Programlarınızı Yükleyin:
Yedeklediğiniz programları ve belgeleri tekrar bilgisayarınıza geri yükleyin. Günlük kullanım için gerekli programları (tarayıcılar, ofis programları, oyunlar, vs.) indirip kurun.
Virüs Koruma Yazılımı Kurun:
Güvenliğiniz için bir antivirüs yazılımı yükleyin. Windows Defender, Windows 10’da varsayılan olarak bulunur, ancak ek koruma isterseniz alternatif antivirüs yazılımlarını değerlendirebilirsiniz.
Telefonumdaki Resimleri Flash’a Nasıl Atabilirim?
Cep telefonları geliştikten sonra artık yanımızda ek olarak herhangi bir fotoğraf makinesi taşıma gereğine ihtiyaç duymadık, çünkü telefonlarımız bu konu da bizlere yeterince fazla yardımcı olmaktadır. Kimi telefonlar ise bir profesyonel fotoğraf makinesinden daha iyi çekimler yapabildiğini de şahitlik ettik. Bundan dolayı telefonlarımızda çekmiş olduğumuz fotoğraflarımızın kalitesine göre boyutları da artmaktadır, durum böyle olunca telefonlarımızda aşırı derecede yer kaplamaktadır. Bunun için genellikle önemli fotoğraflarımızı ya harici bir depolama birinie kayıt eder öyle saklarız ya da bilgisayarımızın bir köşesine atarak orada barındırırız. Bugün ise telefonlarımızdaki resimleri, önemli fotoğrafları nasıl saklayabileceğinizden nasıl yedekleyebileceğinizden bahsedeceğim. Telefondaki önemli fotoğrafları nasıl saklayabilirim?
İlk olarak telefonunuzdaki önemli fotoğrafları saklamak istiyorsanız bilgisayara sahip olmalısınız. Bilgisayarınız olmadan bu resimleri saklayamazsınız. Telefonunuza herhangi bir sorun olsa o fotoğraflarda gideceği için bu fotoğrafları saklamak zorundasınız. Telefonunuzdaki resimleri saklamak için bir flash belleğe veya hard diske ihtiyacınız var. Fakat hard disklerin alanları büyük ve fiyatları açısından pahalı olduğu için flash bellek sizin işinizi görecektir. En yakın satıcılardan flash bellek alabilirsiniz. 16 GB olanları işinizi rahatlıkla görebilirsiniz.
Telefonunuzdaki resimleri flash belleğe atacaksanız. Bunu yapmanız için bir bilgisayara sahip olmanız gerekmektedir. İlk önce bilgisayarınızı açtıktan sonra telefonunuza ait usb kablosunu bilgisayarınıza takacaksınız ve açılan ekran fotoğraflarınızı seçeceksiniz. Ardından resimlerinizi bilgisayarınıza boş bir klasörde birleştireceksiniz. Devamında ise aktarımı tamamladıktan sonra, flash belleğinizi bilgisayarınıza takacaksınız. Bilgisayarınız sizin flash belleğinizi okuyacaktır. Ardından flash belleğinize isim koymak isterseniz, koyabilirsiniz. Tamamen sizlere kalmış. Resimlerinize de tek tek isim koyabilirsiniz. Böylelikle fotoğraflarınıza daha rahat erişim sağlamış olursunuz. Ardından boş bir klasörde birleştirdiğiniz resimlerinizi flash belleğin içine kopyala yapıştır yapacaksınız. Sizlerden bir süre beklemeniz istenecek. Bu süre zarfında ekranı kapatmayın. Kapatırsanız tüm işlemler iptal olur. Kopyalama işlemi tamamlandıktan sonra, artık resimleriniz flash belleğinizde korunaklı bir şekilde saklanacaktır. Eğer sizlerde güvenlik önlemi almak istiyorsanız, flash belleğinize şifre koyabilirsiniz. Böylelikle flash belleğinizi çaldırma veya kaybetme gibi durumlarda sizlerin özel hayatınızla ilgili veya kişisel resimlerinize kimsenin ulaşmamasını sağlamış olursunuz.
Flash belleğinizi kaybederseniz eğer, resimlerinizin bir kopyasını zaten bilgisayarınıza atmıştınız. O klasörü bilgisayarınızda güvenli bir yerde saklayınız. Hatta gerekirse başka bir flash bellek alıp, resimlerinizi içerisine atabilirsiniz. Böylelikle güvenli ve huzurlu olacaksınız. Ayrıca daha önceden sizler için paylaşmış olduğumuz Telefonda Silinen Fotoğrafları Geri Getirmek başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Mini PC Nedir Mini Pc Nasıl Yapılır?
Mini PC, kompakt ve enerji verimli bir bilgisayar türüdür. Geleneksel masaüstü bilgisayarlardan daha küçük boyutlara sahip olmalarına rağmen, birçok modern mini PC, ofis işleri, medya tüketimi ve hatta bazı durumlarda oyun oynama gibi işlemler için yeterli performansı sunar. Kendi mini PC'nizi yapmak, ihtiyaçlarınıza uygun bileşenleri seçme özgürlüğü verir ve genellikle satın alabileceğiniz hazır çözümlerden daha uygun maliyetlidir.
Kompakt Tasarım: Az yer kaplar ve taşınabilirliği kolaydır.
Enerji Verimliliği: Genellikle düşük güç tüketimi sağlar.
Mini PC yapımına başlamadan önce, ihtiyacınız olan temel bileşenleri belirlemeniz gerekir:
Kasa (Case): Mini ITX veya daha küçük boyutlarda bir kasa seçmelisiniz. Kasanızın seçtiğiniz diğer bileşenlerle uyumlu olduğundan emin olun.
Anakart (Motherboard): Mini ITX form faktöründe bir anakart tercih edin. Bu anakartlar genellikle Wi-Fi ve Bluetooth gibi entegre özelliklerle gelir.
İşlemci (CPU): İhtiyacınıza göre Intel veya AMD işlemci seçebilirsiniz. Daha düşük güç tüketimi için enerji verimli modelleri tercih edebilirsiniz.
Bellek (RAM): En az 8GB RAM önerilir, ancak daha iyi performans için 16GB veya üzeri tercih edilebilir.
Depolama (Storage): SSD tercih edin. M.2 NVMe SSD'ler hız açısından idealdir ve kasada daha az yer kaplar.
Güç Kaynağı (PSU): Mini PC'ler için genellikle SFX veya Pico PSU gibi daha küçük güç kaynakları kullanılır. Güç ihtiyacınıza uygun bir model seçin.
Soğutma (Cooling): Küçük boyutlu bir CPU soğutucusu veya sıvı soğutma sistemi kullanabilirsiniz. Kasanın hava akışını engellemeyecek şekilde uygun bir soğutma çözümü seçin.
Bağlantı Bileşenleri: HDMI, USB, Ethernet portları gibi bağlantı noktaları önemlidir. Anakart seçerken bunların yeterli olup olmadığını kontrol edin.
Mini PC yapımına başlamadan önce, hangi amaçla kullanacağınıza karar verin. Oyun, medya merkezi, ofis işleri veya hepsi için mi? Bu, bileşen seçiminizi doğrudan etkiler. İhtiyacınıza uygun bileşenleri belirledikten sonra satın alabilirsiniz.
Öncelikle anakartı kasaya monte edin. Mini ITX anakartlar küçük olduğundan, bağlantıları yapmak için yeterli alanı sağlamak önemlidir. Anakartı vidalarla sabitleyin.
İşlemciyi anakart üzerindeki işlemci yuvasına yerleştirin. Ardından, termal macun uygulayın ve soğutucuyu monte edin. Küçük kasalarda hava akışını optimize etmek için soğutucunun yerleşimine dikkat edin.
RAM modüllerini anakarttaki RAM yuvalarına yerleştirin. SSD'yi M.2 yuvasına veya SATA bağlantısını kullanarak monte edin. Bu bileşenler, performans açısından en önemli unsurlardan biridir.
Güç kaynağını kasaya monte edin ve anakart, işlemci ve diğer bileşenlere güç sağlayacak kabloları bağlayın. Küçük bir kasada kabloları düzenli tutmak önemlidir, bu nedenle kablo yönetimi yaparak hava akışını engellemeyecek şekilde düzenleyin.
Tüm bileşenleri monte ettikten sonra, bilgisayarı test etmek için güç düğmesine basın. Eğer sistem başlatılırsa, BIOS ayarlarını yapılandırın ve işletim sistemini yükleyin. Mini PC’niz kullanıma hazır hale gelecektir.
All in One Pc Markaları Nelerdir?
All-in-One (AIO) PC pazarında birçok tanınmış marka bulunmaktadır. İşte en popüler All-in-One PC markalarından bazıları:
HP (Hewlett-Packard): HP, geniş bir AIO bilgisayar yelpazesi sunar. Hem kişisel hem de profesyonel kullanım için farklı modelleri mevcuttur. HP Envy ve HP Pavilion serileri, yüksek performans ve şık tasarım sunar.
Apple: Apple'ın iMac serisi, AIO PC segmentinde ikonik bir üründür. Özellikle yaratıcı profesyoneller arasında popüler olan iMac, yüksek performansı ve Retina ekranı ile dikkat çeker.
Dell: Dell'in Inspiron ve XPS serileri, farklı bütçelere uygun AIO bilgisayarlar sunar. Özellikle Dell XPS AIO modelleri, premium özellikleri ve güçlü performansı ile öne çıkar.
Lenovo: Lenovo'nun Yoga ve IdeaCentre serileri, AIO bilgisayar alanında geniş seçenekler sunar. Özellikle Lenovo Yoga AIO, dönüştürülebilir ekranı ile esnek kullanım sağlar.
Microsoft: Microsoft Surface Studio, özellikle grafik tasarımcılar ve dijital sanatçılar için geliştirilmiş bir AIO bilgisayardır. Yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekranı ve Surface Pen desteği ile dikkat çeker.
Acer: Acer, Aspire serisi ile AIO bilgisayar pazarında yer alır. Acer Aspire Z3 ve Z24 modelleri, bütçe dostu seçenekler sunar.
ASUS: ASUS, Zen AiO ve Vivo AiO serileri ile AIO segmentinde yer alır. ASUS Zen AiO, şık tasarımı ve yüksek performansı ile öne çıkar.
MSI: MSI, özellikle oyun odaklı AIO bilgisayarları ile tanınır. MSI Gaming 24 serisi, oyuncular için güçlü bir AIO çözümü sunar.
Samsung: Samsung da AIO PC pazarında ürünler sunmuştur. Ancak, bu segmentteki varlığı diğer markalar kadar güçlü değildir. Samsung AIO PC'ler genellikle şık tasarım ve multimedya özellikleriyle bilinir.
Bu markalar, farklı kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik çeşitli özellikler ve fiyat aralıklarında AIO bilgisayarlar sunmaktadır.
All in One Bilgisayar Alınır Mı? Tavsiyemiz
Teknoloji dünyasında bilgisayarların evrimi hız kesmeden devam ediyor. Bu gelişim sürecinde, masaüstü bilgisayarların daha şık ve kompakt versiyonları olan all-in-one (AIO) bilgisayarlar dikkat çekici bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Peki, all-in-one bilgisayarlar gerçekten alınır mı? Hangi kullanıcılar için idealdir? İşte bu konuda kapsamlı bir rehber ve tavsiyelerimiz.
Bilgisayar tavsiyesi verirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte bilgisayar tavsiyesi verirken göz önünde bulundurmanız gereken temel faktörler:
Kullanım Amacı:
Bütçe:
Donanım Özellikleri:
Taşınabilirlik:
Marka ve Garanti:
Kablo Karmaşasından Kurtulma:
Kolay Kurulum ve Taşınabilirlik:
Estetik Görünüm:
Yükseltme Zorluğu:
Isınma Sorunları:
Yüksek Maliyet:
Ev Kullanıcıları:
Ofis Çalışanları:
Öğrenciler:
Yaratıcı Profesyoneller:
Apple iMac (M1, 2021):
Microsoft Surface Studio 2:
HP Envy 34 All-in-One:
Dell Inspiron 27 7000:
2024'ün En İyi All-in-One Bilgisayarları
All-in-one (AIO) bilgisayarlar, şık tasarımları ve kompakt yapılarıyla günümüzde giderek daha popüler hale geliyor. Özellikle yer tasarrufu ve estetik bir görünüm arayan kullanıcılar için ideal olan bu cihazlar, güçlü performanslarıyla da dikkat çekiyor. Peki, 2024 yılında hangi all-in-one bilgisayarlar öne çıkıyor? İşte performans, tasarım ve özellikleriyle en iyi all-in-one bilgisayarlar!
Apple’ın M1 çipi ile donatılmış yeni iMac modeli, hem performansı hem de tasarımıyla dikkat çekiyor.
Özellikler:
Avantajlar:
Dezavantajlar:
Apple iMac, özellikle yaratıcı profesyoneller ve estetik düşkünü kullanıcılar için mükemmel bir seçim. M1 çipi, performans açısından büyük bir avantaj sağlarken, 4.5K Retina Display, görsel işlerle uğraşanlar için ideal.
Microsoft’un Surface Studio 2 modeli, özellikle yaratıcı profesyoneller için tasarlanmış bir all-in-one bilgisayar olarak öne çıkıyor.
Özellikler:
Avantajlar:
Dezavantajlar:
Surface Studio 2, dokunmatik ekranı ve Surface Pen desteği ile grafik tasarımcılar, fotoğrafçılar ve video editörleri için harika bir seçenek. 4500 x 3000 çözünürlüğe sahip 28 inç PixelSense Display, yaratıcı işlerde yüksek detay ve renk doğruluğu sunar.
HP’nin Envy 34 modeli, geniş ekranı ve güçlü donanımı ile dikkat çeken bir diğer all-in-one bilgisayar.
Özellikler:
Avantajlar:
Dezavantajlar:
HP Envy 34, geniş ekranı ve güçlü grafik kartı ile özellikle video düzenleme ve oyun gibi yoğun grafik işlemleri için ideal. Ayrıca zengin bağlantı seçenekleri, çeşitli çevre birimlerini kolayca bağlamanıza olanak tanır.
Dell’in Inspiron 27 7000 modeli, performans ve fiyat dengesi ile öne çıkan bir all-in-one bilgisayar.
Özellikler:
Avantajlar:
Dezavantajlar:
Dell Inspiron 27 7000, bütçe dostu bir seçenek arayan kullanıcılar için mükemmel bir alternatif. AMD Ryzen işlemcisi ve çift depolama seçeneği ile günlük işler ve hafif oyunlar için yeterli performans sunar.
All in One Bilgisayar Nedir?
All-in-One (AIO) bilgisayarlar, geleneksel masaüstü bilgisayarlardan farklı olarak tüm bileşenlerinin bir monitör kasasına entegre edildiği, modern ve kompakt bilgisayar türleridir. Bu bilgisayarlar, hem donanım hem de tasarım açısından çeşitli avantajlar sunar ve günümüzde ev, ofis, eğitim kurumları gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Entegre Yapı:
Yer Tasarrufu:
Şık ve Modern Tasarım:
Kullanım Kolaylığı:
Dokunmatik Ekran Seçenekleri:
Daha Az Kablo ve Karmaşa:
Taşınabilirlik:
Enerji Verimliliği:
Entegre Aksesuarlar:
Yükseltme Zorluğu:
Fiyat:
Onarım Zorluğu:
Ev Kullanımı:
Ofis ve İşletmeler:
Eğitim Kurumları:
Yaratıcı Profesyoneller:
Apple iMac:
Microsoft Surface Studio:
HP Envy ve Pavilion Serisi:
Dell Inspiron ve XPS Serisi:
Lenovo ThinkCentre ve IdeaCentre Serisi:
Combofix Nedir? Combofix Nasıl Kullanılır?
Combofix, en ünlü malware yazılımlarını tespit edip bilgisayardan kaldırma işlemini yapan programlardan bir tanesidir. Hızlı çalışması ve yüksek oranda kötü içerikli yazılımları kaldırması ile oldukça kullanışlıdır.
Combofix Windows 10 sürümünde dahi çalışabilen bir programdır. Combofix’i çalıştırdıktan sonra kesin olarak çöp kutunuz, temp dosyalarınız ve geçici internet dosyalarınızı silecektir. Bu yüzden bunlardan işinize yarayanlar varsa mutlaka yedeklemelisiniz.
Combofix’i isterseniz kendi sitesinden isterseniz de herhangi bir siteden indirebilirsiniz. Ancak combofix indirirken hedef klasör çok önemlidir. Programı mutlaka masaüstüne indirmelisiniz. Eğer indirilen hedef klasör farklıysa da indirdikten sonra masaüstüne taşımalısınız. Bu adımı atlayanlar olursa bazı sorunlarla karşılaşabilirler.
Combofix indirdikten sonra masaüstüne aldınız ardından yapmanız gereken anti virüs programlarından çıkış yapmalısınız. Eğer güvenlik duvarınız açıksa kapalı konuma getirmelisiniz. Arka planda herhangi bir pencere açık bırakmamalısınız.
Artık Combofix kullanmaya başlayabiliriz. Combofix simgesine iki defa tıklayalım. Combofix dijital imzalı bir program değildir. Bu yüzden böyle bir ekran alırsınız.
Çalıştır demeniz gerekiyor. Ardından herkesin gördüğü ama kimsenin okumadığı o uyarıların olduğu ekranda I agree (kabul ediyorum) dedikten sonra resimde ki gibi bir mavi ekran karşınıza gelecektir.
Combofix bu aşama kendisini çalıştırmaya hazırlamaktadır. Birkaç saniye bekleyin ardından Combofix geri yükleme noktası oluşturacak ve kendisi de kayıt defterinin bir kopyasını alacaktır. Bu sayede bir sorun olduğunda tekrar geri dönebilecektir.
Bu işlem sırasında internet bağlantınız olması gerektiğini unutmalısınız. Combofix yedeğinizi alınca size 2 defa daha soru soracaktır. İkisinde de kabul edin ve geçin.
Combofix internet bağlantısını bu noktadan sonra kapatabilir bu konuda korkmayın, tarama bittiğinde tekrardan kendisi açacaktır.
İşlem başladığında mümkün olduğu kadar bilgisayarınızı kullanmamaya çalışın. Aşağıda ki gibi tarama başlayacak ve birçok mavi ekranda yazı göreceksiniz.
Combofix çalışmasını tamamladıktan sonra size aşağıda ki gibi bir not defteri ekranı sunacaktır. Bu not defterine bulup ancak kaldıramadığı zararlı yazılımları da sizlere rapor etmiştir. Sizler eğer bu rapordan anlamıyorsanız bu tarz işlerden anlayan birinden yardım alabilirsiniz.
Bilgisayarın Çok Sesli Çalışmasına Çözüm
Bilgisayarın çok sesli çalışması özellikle hava sıcaklığının gittikçe arttığı yaz aylarında çok daha çekilmez bir hale gelir. İster masaüstü bilgisayar olsun isterse de dizüstü bilgisayar olsun, yüksek sesli çalışması kullanıcıyı mutlaka rahatsız edecektir. Bende sizlere bu yazımda bilgisayarınızın çok gürültülü çalışmasına çözüm olabilecek bazı noktaları sizinle paylaşacağım.
Aslında ilk olarak sorunu çözmek istiyorsanız kaynağını bulmaya çalışmalısınızdır. Bunun için bilgisayarınızın çok sesli çalışmasına sebep olacak bazı nedenler vardır. Bu nedenler;
– Uzun süre kasa içerisinin temizlenmemesi.
– Fanların bozulması veya tıkanması.
– Termal macunun zamanla tükenmesi.
– Yetersiz gelen soğutucu.
– Oda sıcaklığının aşırı yüksek olması.
Gibi durumlarda bilgisayarın çok sesli çalışması söz konusu olabilir. Bunu düzeltmek için bazı şeyler yapabilirsiniz. Bu yapacağınız şeyler büyük ihtimalle sesin büyük ölçüde azalmasına ve daha keyifli bir bilgisayar kullanımına olanak tanır. Bilgisayarınız ile birazcık içli dışlı olmanız bu konuda size avantaj sağlayabilir. Ancak hiç bu tarz şeylerden anlamıyorsanız dahi korkmanıza gerek yok. Teknoloji gelişti, her konuda birçok anlatım bulabilirsiniz. Gelelim bilgisayarın sesini azaltmak için yapabileceklerimize, madde madde anlatmaya çalışacağım.
Bilgisayarın sesli çalışmasının genellikle büyük bir bölümünü tozlanmış ve artık içerisinde toz bulutu gezen kasa yapmaktadır. Bu tozlar zaman içerisinde bilgisayarınızın özellikle işlemci soğutucusunu doldurarak adeta hava geçmesini kapatmaya başlar ve artık işlemciniz daha fazla ısınır. Bunun için fanlar işlemciyi soğutmak adına daha fazla çalışmakta ve daha çok ses çıkartmaktadır. Genellikle 3 4 ay aralıklarla bilgisayar kasanızı açın ve temizleyin.
Kasanızı temizlemek için, saç kurutma makinesi ve elektrikli süpürgeden faydalanabilirsiniz. Kasa içerisinde yer alan fanları ve üzerinde biriken tozları temizlediğinizde daha iyi bir hava akımı oluşacağı için soğutma işlemi daha kolay olacaktır. Bu sayede bilgisayarın sesi daha az rahatsız edici olacaktır.
Bilgisayarda sesi yapan şey fanlardır. Bu fanlar zamanla bozulabilir veya işlemcinizi soğutma kapasitesi yetersiz bir fan almış olabilirsiniz. Fanınızın bozulduğunu anlamak için genellikle bilgisayarın kasasını açtığınızda fanı elinizle döndürüp, durma şeklinden anlayabilirsiniz. Fan eğer ileri geri yaparak duruyorsa gayet güzel çalışıyordur ancak ani bir şekilde bir anda duruyorsa fanınız bozulmuştur.
Ayrıca çoğu işlemci ile gelen stok fanlar oldukça kalitesiz ve basit bir ürün olmaktadır. Bu ürünler işlemciyi soğutma konusunda yetersiz kalıp, soğutmaya çalışmak için yüksek devirde dönerler bu zamanda artık kafanızın şişmesine neden olacak sesler ortaya çıkmaktadır. Eğer stok fan kullanıyorsanız, en azından 35 40 liraya bulabileceğiniz daha kaliteli bir işlemci fanı almak çözüm olabilir.
İşlemci ile soğutucu ünitesi arasında yer alan bir macun bulunmaktadır. Bu macun aradaki hava bölümünü devre dışı bırakarak direk olarak soğutmanın işlemciye ulaşmasını sağlamaktadır. Zamanla bu macun azalmaktadır. Bilgisayarcılarda bulabileceğiniz bir termal macun ile bu işlemi yaparak bilgisayarın çok sesli çalışmasının bir nebze olsun önüne geçebilirsiniz. Özellikle ilk aldığınız zamanlarda sessiz çalışırken daha sonra böyle olduysa mutlaka bir göz atmalısınız.
FPS Arttırma Yolları; Oyunlarda FPS Yükseltme Rehberi
Bilgisayar oyunları çoğumuzun en büyük zevklerindendir. Oyun oynayan herkesin en merak ettiği konulardan biri de FPS arttırma yollarıdır. Oyuncular, oyundan en iyi grafikleri sunmasını, bilgisayarının en yüksek kalitede oynamasına imkan tanımasını ister. Fakat bazı bilgisayarlarda kaliteyi geçin, oyun oynamak bile işkencedir. Sürekli donmalar ve FPS sorunu oyuncuları çileden çıkarır. Bu yazımda LoL, CS GO gibi oyunlar için FPS arttırma yollarından ve FPS sorunu çözümünden bahsedeceğim.
Oyuncular League of Legends, DOTA, CS GO ya da diğer online oyunları oynarken FPS düşmesi sorunuyla birçok kez karşılaşabiliyor. Oyunlarda FPS arttırma yolları yok değil.
Düşük FPS’in çeşitli nedenleri olabilir. Bilgisayarınız o oyunu oynatabilecek düzeyde olsa da sürekli kasma ve donma sorunları yaşıyor olabilirsiniz. FPS arttırma için bazı basit ipuçları vardır. Bunları uyguladığınızda gözle görülür bir FPS artışı elde edebilirsiniz. Gelelim FPS arttırma yollarına;
Bu program bilgisayarınızda bazı basit işlemleri yaparak alacağınız FPS’i yükseltip oyun sırasında size daha kaliteli bir zaman yaşatabilir. Programı açıp oyunu oraya ekledikten sonra keyfinize bakın.
Oyun çözünürlüğü, grafik ayarları, gerçeklik gibi ayarları birçok görüntü ayarını alt seviyelere indirerek biraz düşük kalitede ama yüksek FPS’de oynayabilirsiniz.
Bu ayar arka planda sürekli değişen duvar kağıtlarının bilgisayar enerjisini bitirmesine yol açıyor. Bunu kapatmanız sizin işinize yarar.
Bilgisayarınızda oyunları yavaşlatacak virüsler olabilir. Bu virüsleri tespit edin silmeden de oyunlarınızı eskisi gibi donmadan oynamanız mümkün olmayacaktır. Bilgisayarınızda bir virüs taraması yaparak durumu gözden geçirmeniz yararınıza olacaktır.
Soğutucunuz iyi değilse FPS’in yükselmesini beklemeyin. Yeni ve kaliteli bir soğutucu almak FPS’inizde çok büyük artış sağlayabilir.
Oyun oynarken arkada bir program veya sekme açıksa onu kapatıp oyununuza devam ediniz. Böylece bilgisayar oyuna yoğunlaşıp yüksek performans sağlayacaktır.
“Başlat/Çalıştır/Msconfig” Buraya girerek “Başlangıç” ikonuna tıklayın ve oradaki tik işaretli olan uygulamalardan işe yaramayanları kapatın. Bu FPS’de Artış Yaşatacak.
Bilgisayarınız hafızası dolmuş olabilir. Gereksiz dosyaları ve programları sildikten sonra FPS artışı görülebilir. Eğer hafızanızda yer varsa oyunu diğer başka bir yerel diske taşıyabilirsiniz.
Eğer bilgisayarınız uzun süredir açıksa, bu bilgisayar enerjisini sömürmüştür. Kapatıp bir süre sonra açmayı deneyiniz.
Ev İnternetini Hızlandırma Yolları; WIFI İnternet Hızınızı Arttırma
Her bilgisayar kullanıcısının en büyük dertlerinden biri de yavaş internet bağlantısıdır. İnternet bağlantınızın yavaş olmasının sebebi bilmem kaç Megabit hız sözü verip bu sözünü tutmayan internet firmalarının yanı sıra bilgisayarınız ve modeminizle alakalı ayarlar da olabilir.
Öncelikle evinize gelen internetin hızını arttırmak için internet sağlayıcı firmanızın müşteri hizmetleriyle bir görüşme yapıp internet bağlantınızda bir problem olmadığından emin olun.
Bu görüşme bir sonuç vermez de internet sağlayıcı firmanızı değiştirme şansınız olursa En Kaliteli İnternet Sağlayıcısı / Firması Hangisi? Eve İnternet Nereden Alınır? yazımızdan firmaları ve sunduğu imkanları inceleyebilirsiniz.
Öncelikle Speedcheck sitesinden bir hız testi yapın. Fiber bağlantınız için 20 Mbps üzeri normaldir. 10-20 Mbps de iş görür. ADSL bağlantınızın hızı da kampanyanıza göre değişir. Ama aradaki fark yarı yarıya gibi uçuk olmamalıdır.
Gelelim bilgisayarınızdan ya da modeminizden kaynaklanabilecek yavaşlık problemlerine ve bunların çözümlerine.
En önemli kural budur. Sinyal, cihazınıza ne kadar güçlü gelirse gelen interneti o kadar hızlı kullanabilirsiniz. Bu yüzden bağlantınızı salondan daha çok kullanacaksanız modeminizi koridorun salona yakın tarafına kurabilirsiniz. Bunun için en uygun yeri siz belirlemelisiniz.
Dolap kapakları ya da kutular sinyalinizi zayıflatacaktır. Aradaki duvarların sayısı da aynı şekilde. Modeminizin kurulumunu yaparken bu bilgileri göz önünde bulundurun.
Modeminizin yanında veya yakınında bulunan elektronik cihazlar sinyalin zayıflamasına sebep olabilir.
Aynı şekilde bilgisayarınızdaki donanımların da yazılımlarını güncellemek internete bağlanmanızı kolaylaştırabilir.
Yan komşunuz modeminize bağlanmış olabilir. Modem arayüzünden cihaza bağlı aygıtları kontrol edin. Yabancı bir aygıt varsa şifrenizi değiştirin. Bunu belirli aralıklarla yapmanızı tavsiye ederim.
Online oyun oynuyorsanız yavaş internet sizi çıldırtacak derecede pinge neden olabilir. Kabloyla bağlanmayı mutlaka deneyin. Bu çok etkili bir yöntemdir.
Bazı virüsler internet bağlantınıza büyük etki edebilir. Özellikle ADSL kullanıcıları hem modem arayüzünde, hem de bilgisayarlarında ve internete bağlandıkları tablet veya telefonlarında virüs taraması yapıp güvende olduklarından emin olmalıdır.
Program İndirmeden Bilgisayar Hızlandırma
Bilgisayar; ilk var olduğu zamandan bu yana, en çok yavaşlama sorunları ile karşı karşıya kalmıştır. Gerek fiziksel, gerekse yazılımsal sorunlar hız konusuna etki etmektedir. Unutmamak gerekir ki, bu konularda kullanıcılarında hatası mevcuttur. Dilerseniz şimdi bilgisayar performansını artırma yollarını tek tek ele alalım.
En ilk olarak, bilgisayar için gerekli olan sistem temizliğidir. Belirli periyotlarla temizliği yapılmayan bilgisayar, zamanla ısıyı içerisine hapseder. Temel olarak görev alan işlemci bu ısıdan etkilendiği için, kendi performansını aşağılara çekecektir. Bu sebeple, düzenli aralıklarla bilgisayar temizliği yapılmalıdır. Temizlik işleminde temel aşamalar; kasa içerisindeki toz, fan tozları ve termal macundur. Termal macun; işlemci soğutucusunun alt tabakası ile işlemci arasında milimetrelik bir alanı kapsar. Bu macun ısı iletimi görevini görmektedir. Bir müddet sonra bu macun katılaşarak görevini göremez hale gelir. Bu durumda eski macun bölgesi temizlenerek, yerine yeni macun enjekte edilmelidir.
Bilgisayar kasası montajında atlanan en büyük hata, kablolama sistemidir. Açıkta bırakılan donanım kabloları, kasa içerisindeki tozların en büyük barınak merkezidir. Bu sebeple montaj yaparken mümkün olduğunca kablo hatları (kablo gizleme yuvaları) kullanılmalı, açıkta kablo bırakılmamalıdır.
Kasa içerisindeki havanın gidişatı, içerideki ısının dağılımını belirlemektedir. Kasa fanlarının hepsi içeriye soğuk hava üfleyecek şekilde yönlendirilirse, bu kez sıcak hava soğuk hava ile etkileşim haline girecektir. Dolayısıyla buda sistem soğutmasına etki etmeyecektir. Genel olarak bir kasadaki hava akış yönü, ön taraftan kasanın arka tarafına doğru olmaktadır. Dolayısıyla kasanın ön panelindeki fanlar, içeriye ve kasanın en arkasındaki fanlar da dışarıya hava üfleyecek şekilde yönlendirilmelidir. Bilgisayar performansını artırma da hava akış yönü önemli bir etkendir.
Küçük ve dar alanlarda konumlandırılan kasalar, dışarıdaki havayı rahatça içine çekememekte ve içerideki sıcak havayı da rahatça dışarıya verememektedir. Bilgisayar kasaları mümkün olduğunca açık bir alanda bırakılmalı havanın yetersiz kaldığı durumlarda kasa kapağı çıkartılmalıdır.
Bilgisayar içerisindeki havanın yetersiz kaldığı durumlar olabilir. Bu gibi fiziksel sorunların önüne geçmek için kasa içerisine ekstra fan takviyesi yapmak ısı kaynaklı sorunların önüne geçecektir. Seçilen fanların RPM değeri burada kırılma noktasıdır.
Yazılımsal olarak birkaç müdahale bilgisayar performansını artırma konusunda kullanıcılara yardımcı olacaktır. Bunların en ilki, başlangıç yönetmedir. Bilgisayarın çalıştırılmasından işletim sisteminin açılmasına deyin geçen süre zarfında en etkili materyal, başlangıç programlarıdır. 3.parti yazılımlar kullanılarak gereksiz başlangıç programlarının listeden kaldırılması, performans konusunda oldukça etkili bir yöntemdir.
Günümüzde hâlâ mekanik disk kullanımı mevcuttur. Mekanik diskler sektör bazlı çalıştığından dolayı, veriler diske parça parça aktarılmaktadır. Bir veriye ulaşılmak istendiğinde, bütün sektörler dolaşılarak parçalar toplanır ve veri kullanıma açılır. Dolayısıyla belli aralıklarla disk birleştirme yapmak, bilgisayar performansını artırma açısından önemli bir maddedir.
Bilgisayarda tutulan gereksiz dosyalar, sistem içerisinde bulunduğundan dolayı yer kaplamaktadır. Belli aralıklarla çöp kutusu ve disk içerisini temizlemek hem kullanıcıya alan açacak hem de sistemin yorulma sorununun önüne geçecektir.
Bilgisayar HızlandırmaSanal bellek; fiziksel bellek yetersiz kaldığı durumlarda diskin belli bir bölümünün bellek olarak kullanılmasını sağlayan sistemdir. Sistem aşırı yüke maruz kaldığında bu sistem devreye girip, belirlenen alanı bellek olarak kullanmaktadır. Minimum ve maksimum değerleri mevcuttur.
Bilgisayar içerisindeki bazı kullanılmayan programlar, arka planda çalışmayı sürdür. Dolayısıyla bu da ram ve işlemci konusunda performans kaybına yol açar. Bilgisayar performansını artırma amacında bulunan kişiler ilk olarak bu aşamadan başlamalıdır diyebiliriz.
Bazı ağır iş durumlarında arka plan servisleri gereğinden fazla tüketim yapmaktadır. En ideal ram tasarrufu için, ram temizleme programları kullanılabilir. Genelde 3.parti yazılımlarda, ekranın sağ üst veya sağ alt köşelerine ufak bir monitör yerleştirilir ve bu ekrandan anlık olarak işlemci, ram, hdd performansı izlenir. Performans düşüşü olduğu durumlarda temizleme komutu gönderilerek ufak çaplıda olsa artış sağlanır.
Green Screen (Yeşil Ekran) Teknolojisi Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Yeşil ekran olarak Türkçeye çevrilen bu teknoloji yeşil ve mavi arka fonla farklı bir görüntüyü birleştirmek için kullanılır. Bu teknoloji özellikle sinema, haber, reklam ve klip gibi kamera önünde meydana gelen sektörlerde kullanılır. Green screen ile görüntü değiştirilebilir. Böylelikle aksiyon içerikli tehlikeli sahnelerdeki yüksek maliyet bedelli sahneler kolayca montajlanıp, imkansız görülen bilim kurgu sahnelerinin montajlanması yapılır. Kısacası bu teknoloji sayesinde bilgisayar yardımıyla gerçekte var olmayan yer ve efektler kolayca var edilebilinir.
Günümüzde Green screen teknolojisinin kullanılmadığı prodüksiyon neredeyse yoktur. Hemen hemen her film ve dizi sahnelerinde hem maliyetinden hem de zamandan kazanmak için bu teknoloji kullanılmaktadır. Bu teknoloji sahnede yeşil ya da mavi renk fon uygulanıp bilgisayar ortamında düz efektmiş gibi gösterilip, arka plan ve efektlerin montajlanmasından ibarettir. Ancak bu teknolojiyle, amatör işler çıkartmamak için çok dikkatli olunması gerekir. Detay ve dikkat isteyen bu teknolojide ışık açıları düz vurmazsa görüntü çok kötü ve rahatsız edici olabilmektedir.
Bizlerde bu teknolojiyi çeşitli programlarla kullanabiliriz. Tek gerekenimiz bir kameraya sahip olup, kaliteli çekim yapabilmek için yeterli ışıklandırma yapılabilmesidir. Yüklediğimiz program ile çeşitli sitelerde yayın yapabilir ya da görüntüleri bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Programı kullanabilmeniz için üstün teknik bilginizin de olmasına gerek yoktur. Mevcut Türkçe dil seçeneği ile programda yapacağınız küçük bir kurcalamayla çok başarılı işler çıkartabilirsiniz.
GetContact Programı Nedir?
GetContact Android ya da iOS işletim sistemine sahip cihazlar üzerinde kullanılabilen bir mobil uygulamadır. Uygulama sayesinde hem arama kayıtlarınızı görüntüleyebiliyor hem de numara girerek isim sorgulaması yapabiliyorsunuz. Bu sayede uygulamadaki ilgili alana kendi numaranızı girdiğiniz zaman telefonunda GetContact uygulaması yüklü olan diğer kullanıcılarda numaranızın ne şekilde kaydedildiğini görebiliyorsunuz. Bu özelliğiyle diğer rehber uygulamalarından uygulamalarından ayrılan GetContact’i kullanabilmek için ilk kullanımınızda karşınıza çıkan izinlere onay vermeniz gerekiyor. Buna göre GetContact rehberinize erişebilmeli ve sizin adınıza çağrıları yönetebilmeli.
GetContact ilk bakışta sıradan bir rehber uygulaması gibi görünse de kullanıcılarının dikkatini çekmesini sağlayan önemli bir farkı var. GetContact ile hem sıradan rehber uygulamalarındaki gibi tanımadığınız bir numarayı sorgulayabiliyor ve kim olduğunu öğrenebiliyorsunuz, hem de sizin numaranız diğer kullanıcıların telefonlarında nasıl kaydedilmiş, bunun bilgisine ulaşabiliyorsunuz.
GetContact’ı cihazınıza yükledikten sonra ilk kullanımınızda cihazınız üzerindeki yetkileri konusunda bazı izinler vermeniz gerek. Bu izinleri verdikten sonra bir hesap açmanız isteniyor. Tamamen ücretsiz şekilde hesabınızı oluşturduktan sonra telefonunuza gelen onay kodu ile kimliğinizi onaylıyorsunuz. Daha sonra menüden sorgula seçeneğini seçiyor, ardından gelen ekrana sorgulamak istediğiniz numarayı giriyorsunuz. Sonrasında sorguladığınız numaranın diğer kullanıcılarının telefonunda nasıl kaydedildiğini görebiliyorsunuz.
GetContact şu an için yalnızca Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarda çalışıyor. Android bir cihaza sahipseniz buradan, iOS ile çalışan bir cihaza sahipseniz buradan cihazınıza GetContact’ı indirebilirsiniz.
Bahis Sitelerinden Gelen SMS’leri Engelleme
Özellikle son zamanlarda iyice artan bahis sitelerinin tanıtım SMS’leri, bahis oynayan ya da oynamayan fark etmeksizin herkesin başının belası haline gelmiş durumda. Sürekli farklı numaralardan farklı içeriklerle SMS’ler gönderilmesi, bu spam mesajların engellenmesini de zorlaştırıyor. Ancak tabi ki bunlardan kalıcı olarak kurtulmanın bazı yolları da mevcut. Bu yazımda size kendim de deneyimlediğim bazı engelleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
Bahis sitelerinden gelen SMS’leri engelleme konusunda daha önce kendiniz bazı yöntemler denemiş olabilirsiniz. Önceden birtakım SMS şirketleri üzerinden gönderilen bu spam mesajlar son zamanlarda başlıklı bir mesaj yerine, operatör numaralarından gelmeye başladı. Sanırım SMS şirketleri yasal yaptırımlarla karşı karşıya kaldı ve bu tarz SMS’lerin gönderilmesinin önünü kesti. Ancak hala bazı bahis tanıtım içerikli mesajlar, SMS şirketleri üzerinden gönderilmeye devam ediyor. İlk olarak SMS şirketlerinden gelen bahis sitesi mesajlarını engelleme yöntemini uygulayalım.
Gelen bahis tanıtım mesajı başlıklı bir SMS olarak geldiyse, mesajın sonunda “B” ile başlayan bir kod mutlaka vardır. Bu kodlar gelen SMS’in hangi kuruluştan geldiğini belirten bir işaretlemedir. Öncelikle bahis tanıtım içerikli SMS’in sonundaki kodun şuradaki listeden hangi kuruluşa ait olduğunu bulmanız gerekiyor. Daha sonra ilgili işletmeyi Google amcada aratarak iletişim kurabileceğiniz bir yöntem geliştirmelisiniz. Genelde internet sitelerinde şikayet formları olur. Oradan SMS’in içeriğini bildirip, bir daha bu şekilde bir SMS almak istemediğinizi belirten bir metin gönderin. Sonunda eğer gelmeye devam ederse yasal yollara başvuracağınızı yazmanız sonuca daha kestirme gitmenizi sağlar. Bu form iletildikten sonra o firmanın SMS listesinden numaranız çıkarılmış olacaktır.
Bu şekilde farklı kodlarla farklı firmalardan gelen tüm mesajları, ilgili firmaların şikayet ya da iletişim formları üzerinden bildirmeniz gerekir.
Bana gelen SMS’lerin sonundaki kodlar genelde Sazak GSM (B217), Ayaz GSM (B250), Asya SMS (B214) firmalarından gelmiş. Bunların web sitelerinden iletişim kurarak tekrar gelmemesini sağlayabildim. Ancak şikayet etmek bazen tam olarak çözüm olmuyor ve yine de SMS atmaya devam edebiliyorlar. Burada yasal yollara başvurabilirsiniz ama kimse gelen spam mesajlar için bir sürü saçma sapan bürokrasi işleriyle uğraşmak istemez. O yüzden bu şekilde gelen B kodlu SMS’ler varsa bu kodları ikinci yöntemde de anlattığım şekilde mesajlarınızın engellenen kelimeler listesine ekleyebilirsiniz.
Eğer numaranız çok fazla bahis şirketinin eline geçmemişse şanslısınız. Ancak biraz yayıldıysa mesajları numara üzerinden atmaya başlamışlardır. Yaptığınız SMS şirketi şikayetleri de yeterli olmamıştır. Operatör numaralarından gelen SMS’leri de engellemeniz gerekecektir. Bunun için 2 farklı yöntem vardır.
İlki mesaj gelen tüm numaraları kara listeye eklemek (engellemek), ki bu çözüm çoğu zaman etkisiz kalabilir. Çünkü sürekli farklı numaralar üzerinden mesajlar gönderilmektedir. Birini engelleseniz bile diğerinden SMS almaya devam edebilirsiniz.
Bu yüzden ikinci ve daha kesin olan bu çözüm daha çok işinize yarayacaktır. SMS ayarlarından yasaklı (engellenen) kelimelere, bahis sitelerinin SMS içerikleriyle alakalı kelimeleri eklemek. Bu şekilde gelen mesajlarda sizin belirttiğiniz kelimeler varsa gelen kutunuza hiç düşmeyecektir. Tek tek kelime araştırması yapmadan sizin için hazırladığım şu listeyi direkt olarak kara listeye ekleyebilirsiniz;
Bu yöntemle bahis tanıtım SMS’lerinden sonsuza kadar kurtulabilirsiniz.
Powerbank Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmelidir?
Powerbankler, özellikle mobil cihazların yani akıllı telefon ve tabletlerin çok sık kullanıldığı günümüzde çok kolaylık sağlamaktadır. Seyahat ederken özellikle uçak yolculuklarında elektronik cihazları şarj etmek mümkün olamayabiliyor. Bu durumda powerbankler kullanılabilir. Aynı şekilde priz bulunmayan bir çevrede cihazları şarj etmeyi sağlamakla birlikte bataryaya zarar vermemektedir. Bataryası zayıflamış şarjı hızlı biten tüm elektronik aletlerin de kullanımını kolaylaştırmayı amaçlamıştır.
Ancak doğru powerbank seçilmediği takdirde cihaz zarar görebilir ve hatta kullanılamayacak hale dahi gelebilir. Bunun için powerbank alınırken bazı noktalara dikkat edilmelidir.
SSD Disk Nedir? Bilgisayar Performansına Etkileri
Teknoloji çağında yaşandığı için kişiler işlerini teknolojik yöntemlerle halletme gereği duymaktadır. Depolanan verilerin fazla yoğun olması, veri iletimi konusunda hızın son derece önemli olması ve depolama konusundaki hassasiyet sebebiyle SSD kart tercih edilmektedir. SSD Disk, klasik bir sabit diske kıyasla çok daha iyi bir okuma ve görsel sunum sunmakla kalmaz aynı zamanda yüz kat daha hızlı çalışarak kullanıcılarının hem hızlı hem de kaliteli veri işlemesini sağlar.
İşlem performansını maksimum seviyeye taşımak isteyen kişiler hard disk yerine SSD kart kullanabilir. Bu sayede hızlı veri depolama, hızlı veri işleme ve hızlı veri aktarımı gibi hız gereken konularda kullanıcılarına harika bir destek sunacaktır. Buna ek olarak kullanıcıların en çok problem yaşadığı ses ve sıcaklık sorununu da en aza indirerek sessiz ve serin çalışma imkanı sunuyor.
Bir bilgisayarı tercih etmek için en önemli neden veri işleme hızıdır. Programları çabuk açması ya da istenen bilgiyi hızlı sunması SSD kartı diğer yöntemlere oranla çok daha cazip kılmaktadır.
Sadece hız değil kalite isteyenlerin tercihi de SSD karttan yana olmaktadır. SSD kart kullanan kişiler çok daha kaliteli bir kullanım imkanına sahip olur.
Bilgisayarı eski olan kişiler de bilgisayarının yavaş sistemini hızlandırmak ve daha kaliteli hale getirmek için bu kartı diğerlerine kıyasla tercih ediyor. Genel bakışta bilgisayar deneyimini iyileştirdiği de gözlerden kaçmamaktadır. Bu nedenle artık eskimiş veya kullanımı zorlaşmış bir bilgisayarı olan kişiler SSD kart sayesinde bilgisayarlarının hızlanışını, daha rahat kullanıldığını ve çok daha fazla veri erişimi olduğunu rahatlıkla gözlemleyebileceklerdir. Her bakımdan harika bir işletim sistemi elemanı olmaya aday parçadır.
Linux nedir? Neden Windows daha popüler?
GNU/Linux Unix tabanlı, open source (açık kaynak) kodlu bir işletim sistemi yazılımıdır. Linux 1991 yılında Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir.
Linus Torvalds bu işletim sistemini ilk geliştirmeye başlamasındaki amaç aslında Intel’in 80386 ismindeki korumalı işlemcisini denemekti. Bu denemeler sonunda Linus, Linux işletim sisteminin çekirdekçiğini oluşturmuş oldu. Elde ettiği bu işletim sistemi çekirdeğini internete duyuran Linus Torvalds, bir çok yazılım uzmanının desteğini almayı başardı ve GNU destekli yazılımların Linux İşletim Sisteminde de kullanılmasını başarmış oldu.
GNU/Linux daha sonra bu işletim sistemlerini geliştirdi ve derli-toplu işletim sistemleri ortaya çıkarmayı da başardı. Daha sonra Ubuntu, Pardus, Turkix, Fedora, Debian, Armador OS, Red Hat gibi özgür işletim sistemlerini dağıtmaya başladılar ve Linux’un günümüzdeki gibi yaygın olarak kullanılmasını sağlamış oldular.
Peki neden Linux kullanmalıyız, Linux’un avantajları neler, dezavantajları neler, Windows karşısında ne gibi bir pazar payı var?.. Makalemizin devamında bunlara değineceğiz.
Windows işletim sistemleri Linux’tan çok daha fazla kullanılmaktadır. Bunun sebepleri arasında;
Dosya Sıkıştırma Nasıl Yapılır?
Sıkıştırma yani diğer adı ile arşivleme, aynı veya farklı türlerde olan bir ya da birden fazla dosyayı, sıkıştırma programları yardımı ile kendilerinden daha küçük boyutta ve tek bir dosya gibi davranabilen yeni bir dosya türüne dönüştürme işlemidir. Özetle, birden fazla dosyanın sıkıştırılıp tek bir dosya haline getirilen depolama işlemidir. Özellikle WİNRAR logosunda da kemerle bir arada tutulan kitap görselleri bu tanımı destekleyen türdendir. Winrar, günümüzde en sık tercih edilen dosya sıkıştırma programıdır. Ve bu program haricinde WİNZİP veya SEVEN ZİP gibi uygulamalar da dosya sıkıştırma adı altında kullanılan diğer programlardır.
Belirtebileceğimiz öncelikler arasındaki dosya uzantıları ve türü ne olursa olsun tüm dosyalar, sıkıştırma işlemlerinde kullanılabilmektedir. Dosya sıkıştırma adımları aşağıdaki gibidir:
Birden fazla dosyayı sıkıştırabildiğimiz gibi sıkıştırılmış bir dosya içerisindeki tercih ettiğimiz dosyaları da dizine çıkartabiliriz. Yani tercih ettiğimiz bir adrese veya bir klasörün içerisine de taşıyabiliriz. Dosya sıkıştırma işlemlerinin temel amacı, dosyaların sabit disk üzerinde daha az yer kaplamalarını sağlamaktır
LCD, LED ve Amoled ekran farkı
Açılımı “Liquid Crystal Display” olan LCD ekranlar günümüzde çokça kullanılan bir türdür. Adından da anlaşılacağı üzere küçük kristallerden üretilmiş olup en çok da televizyon ve bilgisayarlarda kullanılmaktadır. LCD ekranlar Amoled ekranlara göre kalın olmakla birlikte daha dayanıklıdır. LCD ekranların en büyük avantajı oldukça gerçekçi olmasıdır. Diğer ekranlarda gördüğümüz saf kesintisiz siyah gibi renkler bulunmamakla birlikte siyah renk ışıkla aydınlatılmaktadır.
Bu nedenden kaynaklı olarak LCD ekranlar daha soluk gözükmektedir. Ancak oldukça gerçekçi görüntü oluşturabilmektedir. Bu özelliği ile Apple şirketinin tercih ettiği bir ekran türüdür.
Açılımı “Light Emitting Diode”dir. LCD ekranlara göre daha tasarrufludur. LCD’ye göre daha derin bir siyah renk elde edebiliyor ve her pikseli aydınlatmaktadır. Ancak LED ekranlar telefonlara göre büyük kalmaktadır. Bu yüzden LED ekranlar dev ekranlarda yani stadyum ekranlarında, büyük elektronik renkli reklam afişlerinde ve benzeri alanlarda kullanılabilmektedir.
Açılımı “Active Matrix Organic Light Emitting Diode” olan Almoled ekranların arka ışığa ihtiyacı yapısı gereği bulunmamaktadır. Bundan dolayı bu enerjiye ihtiyaç duymadığından dolayı enerji tasarrufu ve verimi fazladır. Aynı şekilde arkadan gelen bir ışık olmadığından dolayı siyah renkler saf ve keskin olmaktadır. Bu yönünden dolayı da ekranlara yansıyan renkler çok canlı durmaktadır. Bunun yanı sıra oldukça ince bir yapıya sahiptir.
Amoled ekranlar görüntüyü yenilemeyi oldukça iyi başaran ekran türleridir. Bu özelliği ile pek çok telefon üreten firmanın tercihi olmuştur. Samsung firmasının sıkça tercih ettiği bir ekran türüdür.
Amiral gemisi nedir?
Belirli markaların daha iyisi üretilene kadar en iyi model en üst model cihazına amiral gemisi denir. Bu benzetmedeki sebep deniz savaşlarında mürettebatta en güçlü ve heybetli gemiye amiral gemisi denmesidir. Markalarda kendi markalarının çeşitli yönlerden bakıldığında en çok kullanılan ve sevilen yenisinin uzun süre üretilmeyeceği modellerine amiral gemisi denmektedir.
Örneğin Samsung markasının 29 modeli s10 çıkana kadar Samsung’un amiral gemisi olarak anılır. Aynı şekilde Apple markası iPhone 11’in bir üst modelini çıkartana kadar iPhone 11 Apple’in amiral gemisidir.
Kısacası Amiral gemisi, o markanın en üst tepe modeline verilen addır. Daha iyisi çıkarılana kadar üzerinde yoğunlaşılan, reklam olarak odaklanılan ve pazarlamasına daha çok özen gösterilen modellere denilmektedir.
İphone ve Samsung markası arasında yıllardır süregelen bir rekabet bulunmaktadır. Bu rekabette elbette eski modeller arasında olduğu kadar amiral gemileri tarafından da yaşanmaktadır. Özellikle pil gücü, kamera kalitesi, fiyat ve güvenlik bakımından kıyaslanan bu iki şirketler arasında farklı konularda farklı şirketler galip gelmektedir. Apple ve Samsung’a ek olarak Huawei markası da rekabete ortak olmuştur.
Kamera olarak Huawei ve Apple eşit olarak gözükse dahi Apple’in kamera kullanımı kolaydır. Samsung markasının da kamera bakımından bu iki markadan geri kalır bir yanı yoktur.
Pil gücü olarak da Apple markasının başarısı göz ardı edilemez. Özellikle her amiral gemisi modelinde kendini daha da geliştiren bu üç marka arasında Samsung pek çok amiral modelinde pil gücü olarak Apple markasını geçmiştir.
Güvenlik bakımından IOS işletim sisteminin üzerine elbette ki yoktur. Samsung ve Huawei de bu alanda çalışmalar yürütse de Apple elbette ki güvenlik açısından daha iyidir.
Bu tarz başlıklar altında yaşanan rekabetlerle birlikte tam olarak bir kazanan olduğu söylenemez. Her marka her geçen gün belirli alanlarda kendilerini geliştirmekte ve bunu Amiral Gemilerine yansıtmaktadır.
En Çok Kullanılan Google Chrome Eklentileri
Bu eklenti herhangi bir web sayfasını PDF biçiminde saklamamıza veya PDF olarak çıktı almamıza yarıyor.
Hover Zoom eklentisi ise sörf yaparken, gördüğümüz bir görselin veya videonun üzerine geldiğimizde zoom yapmamızı yani görselin büyümesini sağlıyor.
İş yerinizde veya evinizde bilgisayar kullanırken birçok sekme açtığınızı düşünelim. Açık sekmelerden bazıları evinizdeki bireyleri veya iş yerinizdeki üstlerinizi kızdıracak şekilde olsun. İşte bu eklenti sayesinde sekmeleri çok hızlıca kapatabiliyorsunuz. Eklenti ile bir klavye kısayolu yaratarak onu da kullanabilirsiniz. Üstelik daha sonra hızlı şekilde açmanız için size bir sık kullanılanlar listesi oluşturuyor. Bu da onu en güzel uzantılar arasına sokuyor.
Reklamlar tabi ki dijital dünyasının olması olmazı. Elbette içerik üreticiler de reklamlardan para kazanıyorlar. Fakat bazen rahatsız edici düzeye gelebiliyor. Bu eklenti de web sitelerindeki hatta videolardaki reklamları engellemesiyle meşhur.
Lastpass eklentisi ise şifrelerinizi güvenle saklayabileceğiniz bir seçenek sunuyor. Şifreleriniz yerelde ve kripto edilmiş şekilde saklandığından da oldukça güvenli bir eklentidir
En Hızlı İnternet Tarayıcıları
Opera internet tarayıcı aslında çok uzun zamandır piyasada bulunuyor. Fakat son yıllarda getirdiği yenilikler ile kullanım oranı oldukça artmış durumda. Opera diğer tarayıcılara göre oldukça hızlı olmasının yanında aynı zamanda gizliliğe de oldukça önem verir. Ücretsiz VPN servisleri sunar. Dilediğiniz gibi özelleştirilebilir bir arayüz sunar. Windows işletim sistemlerinde, linux dağıtımlarında, macos işletim sisteminde ve mobil cihazlarda çalışabilir.
Google hayatımıza her ne kadar arama motoru olarak girse de kısa zaman sonra neredeyse dijital dünyanın hakimi konumuna geldi. Bugün milyarlarca kişinin kullandığı servisleri, hizmetleri ve ürünleri bulunuyor. Internet tarayıcı kullanımında lider konumunda ve %65’lik bir pazar payına sahip. Chrome hızlı olmasına karşın, yüklenilen eklentiler ile hantallaşma belirtileri gösterir. Gizli mod gibi güzel bir seçenek sunar.
Opera Mini, yine Opera tarafından mobil cihazlar için tasarlanmış bir mobil tarayıcı. Sıkıştırma modu ile hem sayfalarda hızlıca gezinmenizi hem de internet trafiğinden az harcaması ile ünlüdür.
Diğer tarayıcılarda ne arıyorsanız Vivalvi tarayıcıda da o var. Hem de hızlı bir şekilde. Ayrıca birçok klavye kısayolu atamanızı (kapatılan sekmeyi açma, tarayıcı ayarları vs.) sağlayarak daha hızlı işlem yapmanızı sağlar. Vivaldi hızlı ve farklı tarayıcılar listesine girenlerden.
Tor tarayıcı biraz daha profesyonel kullanıcılar için tasarlanmış. Özellikle dark web ismini duyduysanız Tor tarayıcıyı da duymuş olabilirsiniz. Tor hem hız hem de güvenlik için tasarlanmış bir tarayıcıdır. Girdiğiniz web sitelerini tamamen izole şekilde kullanmanızı sağlar.
Windows için en iyi antivirüs programları
Mc Afee sadece bilgisayarlarda değil akıllı televizyonlar gibi çok sayıda cihazda kullanılabilen dünyaca ünlü bir markadır. Bu marka özellikle daha önce antivürüs programı kullanmamış, bilgisayar hakkında çok az bilgisi olan kullanıcılar için birebir olan bir uygulamadır. Bu uygulamanın en önemli ve diğer virüs programlarına yön veren özelliği site danışmanı özelliğidir. Bir web sitesine giriş yapıldığında sitede bulunan risklerden bahseden ve onaylayıp onaylanmadığını sorgulayan bu özellik sayesinde oluşması muhtemel risk ve sorunlar konusunda baştan uyarı alınmaktadır.
Özellikle Windows ve MAC işletim sistemlerinde daha fazla kullanılan bu program özelleştirilebilen ara yüzü ile adından söz ettirmektedir. Kişiselleştirilebilen bu uygulama ücretsiz hizmet vermekle kalmamakta dosya taramasını oldukça detaylı bir şekilde uygulamaktadır. Bu sayede hasarlı tüm dosyalar kişiye sunulabilmektedir.
Verdiği VPN hizmeti ile bilinen bu antivirüs programı da ücretsiz kullanılabilen antivirüs programlarından bir tanesidir. Özellikle er edinmiş başlıca antivirüs sistemlerinin en önemlilerinden bir tanesi Olan Avast Free Antivürüs uygulaması verdiği çeşitli zengin hizmetler ile kullanıcıları memnun etmektedir.
Kullanıcıları tarafından çokça önerilen ve övülen bir antivürüs programı olan Kaspersky yaptığı taramaları diğer antivürüs programlarına göre daha hızlı yapmaktadır. Yazılımı karışık bulunsa dahi ücretsiz antivürüs programlar arasında taramasını ve temizlemenin en iyi, hızlı yapan uygulamalardandır.
Ücretsiz antivürüs programları arasında adı en çok duyulan ve markalaşmış olanlardan bir tanesi de şüphesiz Panda Free Antivürüs programıdır. Oluşturduğu etkili güvenlik duvarı ile tüm tehditlere karşı güçlü bir programdır. İnternet aramasındaki tehditler de dahil olmak üzere web sitelerindeki tehditleri teşhis edip yok etmektedir. Derin internet kullanmayanlar için uygun bir programdır.
Linux nedir? Neden Windows daha popüler?
GNU/Linux Unix tabanlı, open source (açık kaynak) kodlu bir işletim sistemi yazılımıdır. Linux 1991 yılında Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir.
Linus Torvalds bu işletim sistemini ilk geliştirmeye başlamasındaki amaç aslında Intel’in 80386 ismindeki korumalı işlemcisini denemekti. Bu denemeler sonunda Linus, Linux işletim sisteminin çekirdekçiğini oluşturmuş oldu. Elde ettiği bu işletim sistemi çekirdeğini internete duyuran Linus Torvalds, bir çok yazılım uzmanının desteğini almayı başardı ve GNU destekli yazılımların Linux İşletim Sisteminde de kullanılmasını başarmış oldu.
GNU/Linux daha sonra bu işletim sistemlerini geliştirdi ve derli-toplu işletim sistemleri ortaya çıkarmayı da başardı. Daha sonra Ubuntu, Pardus, Turkix, Fedora, Debian, Armador OS, Red Hat gibi özgür işletim sistemlerini dağıtmaya başladılar ve Linux’un günümüzdeki gibi yaygın olarak kullanılmasını sağlamış oldular.
Peki neden Linux kullanmalıyız, Linux’un avantajları neler, dezavantajları neler, Windows karşısında ne gibi bir pazar payı var?.. Makalemizin devamında bunlara değineceğiz.
Windows işletim sistemleri Linux’tan çok daha fazla kullanılmaktadır. Bunun sebepleri arasında;
Macbook Pil Döngüsü Nedir?
Macbook, Apple markasının ürettiği tablet- laptop kategorisinde kendini gösteren cihazlardır. Alanında en başarılı cihazlardan bir tanesidir. Bu nedenle laptop almak isteyen kişilerin ilk tavsiyesi Macbook olabilmektedir. Farklı öne çıkan özellikleri ve tasarımı sayesinde tercih edilmektedir. Apple ürünlerinin tümünde olduğu gibi Macbook’ta da batarya özelliği bulunmaktadır. Pil kullanımı ve benzeri etkenler değişiklik gösterebilmektedir. Daha uzun süreli bir pil ömrü seçeneği sunması için cihazın kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Macbook diğer elektronik cihazlar gibi batarya ile çalışan bir cihazdır. Her bataryalı cihazda olduğu gibi bu cihazın da bir pil ömrü bulunmaktadır. Bu pil ömrü cihaz kullanımı, şarj etme durumu ve benzeri etkenlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Macbook cihazlarda batarya döngüsü de kullanmak isteyen kişiler için oldukça önemlidir.
Apple batarya konusunda ileriye dönük bir hamle yaparak 2010 senesi ve sonrasında 1000şarj döngüsüne denk gelen pil ömrü olduğunu açıklamıştı. Bu cihazlarda da yine 1000 şarj döngüsü söz konusu.
Macbook batarya döngüsü tam 1000 döngü şeklindedir. Günde iki kere veya bir kere şarj eden kişiler için son derece az gelebilir ancak yüzde yüz şarj üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin bir kere tamamen şarjını dolduran kişi %50 iken şarja taktığı zaman bir döngünün yarısı gitmiş olacaktır. Bir dahaki sefer %50 kullanılırsa ancak o zaman döngü tamamlanacaktır. Bu nedenle bir döngünün tamamlanması bir veya bir günden daha uzun sürebilmektedir.
Pek çoğumuzun başına gelen batarya tükenmiş problemi aslında pil döngüsünün sona erdiğini anlatmaktadır. Pek çok cihaz şarja bağlı şekilde çalışmasına devam edebilse de genellikle cihazın kullanım süresi sona ermiş kabul edilmektedir. Pil döngüsü ne zaman bitecek diye merak edenler aşağıdaki adımları izemelidir.
Öncelikle Apple cihazdaki Option tuşu kullanılmalıdır. Sonrasında Apple menüsünden Sistem Menüsü kısmı seçilmelidir. Karşınıza çıkan menüden ise önce Donanım seçeneğini ve ardından da Güç seçeneğini tıklamanız gerekir. Mevcut döngü sayısı kısmında ise kaç döngünün kaldığı görülecektir.
Adobe Programları Ne İşe Yarar?
Bilgisayarlar başta olmak üzere tablet ve telefonlardan da belirli programları kullanılabilen çok çeşitli gelişmiş yazılımdır. Genellikle photoshop uygulaması ile bilinen adobe programları, sosyal medyada içerik üretenlerin kullandığı çok popüler bir pakettir. İçerisinde her alanda hizmet vermeye uygun programları barındırmaktadır. Video, fotoğraf, web sitesi, logo, çizim ve benzeri tüm tasarımların düzenlemelerin yapılabildiği bu uygulama paketi satın alınarak bu hizmetlerin hepsinden toplu olarak yararlanılabilir. Satın alma durumunda ya da ücretsiz sürümü deneme aşamasında tüm programları almak ya da denemek zorunda kalmadan tek bir işe yarayan uygulamayı da almak ve denemek de mümkündür. Bu sayede hem paradan tasarruf edileceği gibi hem de daha sade ve yalın bir sistem ile karşılaşılır.
Tam adı Adobe Creative Cloud olan yazılımın içerisinde pek çok hizmet ve program yer almaktadır. Yazımızın devamında Adobe programları ne işe yarar ve hangi Adobe programı ne için kullanılır detaylı olarak yer vereceğiz.
Fotoğraf karelerini kesme, kırpma, birleştirme, yazı ekleme, küçük resim ekleme ve benzeri daha pek çok özelliği bulunan fotoğraf odaklı photoshop uygulamasıdır. Adobe kullanıcılarının pek çoğu bu programını da kullanmaktadır ve adobe programları arasında en çok bilinenidir.
Fotoğraf düzenleme ve saklama temeline bağlı aynı zanda paylaşımın da yapıldığı adobe alt yazılımıdır.
İllüstrasyon yapan ve grafik çizimleri ile ilgilenen kişilerin genel olarak sahip olduğu çok kolay kullanışlı bir uygulamadır.
Sayfa düzeni ve ayarları yapılan yayımcılıkta kullanılan programdır.
Web siteleri ve mobil uygulamaların ara yüzünü yani kullanıcı deneyimi adı verilen parçasını oluşturmak ve test etmek amaçlıdır.
Adobe programları arasında kısa ve çok montaj gerektirmeyen videolar için daha kolay bir içeriğe sahip öğrenilmesi daha kolay olan video içeriği düzenleme programıdır.
Video edit programları arasında kimilerine göre ilk sırada kimilerine göre de en başlarda yer alan Premier Pro, profesyonel video düzenleme programıdır.
Üst Seviye efektlerden ve grafiklerden oluşan efekt programı
Profesyonel markaların ürün çekimleri ve paket tasarımlarının ön izlemesinin yapıldığı bir programdır.
Düz yazıdan oluşan metinler ve belgeler oluşturma, imza ekleme
Web sitesi oluşturmak
Video animasyonlar tasarlamak
Ses kaydı, mikrofon özelliği, ses düzenlemeleri ve montajları
Kullanımı daha basit bir fotoğraf düzenleme programı
Animasyon karakterleri ile kolay animasyon film hazırlama yazılımı
Kullanımı kolay grafik oluşturma, web sayfası tasarlama,
Tasarlanan Adobe projelerini başka adobe programlarında kullanımını ayarlayan “köprü” görevi gören adobeye özel programdır.
Adobenin video edit ve fotoğraf düzenleme yazılımlarının içerisinde hali hazırda bulunan bu uygulama dışa aktarmayı kolaylaştırmaktadır.
İçerik editörleri ile ortak projeler üretme ve bunları geliştirme
Veriyi adobe programlarına aktarma ve üzerinde taslak kurmak
Photoshop uygulamaları için kişisel özel karakter hazırlama
Sosyal Medyadaki Küfürleri Filtreleyecek Uygulama: Harassment Manager
Google, yeni uygulaması Harassment Manager ‘ı duyurdu. Gazeteci ve meşhur kişiler için geliştirilen yazılım, toplumsal medyadaki sövgü, hakaret ve rahatsız etme içerikli yorumlarla alakalı toplu muamele oluşturmaya yarıyor. Henüz kontrol aşamasında olan uygulamanın ne vakit tamamen kullanılabilir olacağı bilinmiyor.
Amerika merkezli teknoloji devi Google’ın Jigsaw olarak isimlendirdiği teknoloji geliştirme şirketi, bilhassa de gazeteciler ve tanınmış kişileri ilgilendiren aleni kaynak kodlu bir tatbik geliştirdi. Harassment Manager (Taciz Yöneticisi) olarak isimlendirilen bu tatbik, adından da anlaşılabileceği kişilerin web üstünden rahatsız etme edilmesini engellemeyi amaçlıyor.
Jigsaw tarafınca geliştirilen Perspective API’nin üstüne kurulan yazılım, bir kişiye yönelik paylaşımları bir araya getiriyor. Sosyal medya platformlarına odaklanan yazılım, haiz olduğu kabiliyetlerle paylaşımlara gelen yanıtları çözümleme edip, rahatsız etme içerikleri olanları bir bir belirliyor. Kullanıcı daha sonra, rahatsız etme, sövgü yahut hakaret içeren bu paylaşımlar için toplu muamele yapabiliyor. Basit bir gösterge paneline haiz olan Harassment Manager, toplumsal medya linçlerini engellemede müessir olacak benzer biçimde görünüyor.
Harassment Manager’ın en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi, meydana getirilen yorumları kendi arasında de ayırıyor oluşu. Böylelikle gazeteci ve meşhur kişiler, haklarındaki yorumların şiddet derecesini takip edebilecekler. Elbette hakaret içerikli bütün paylaşımların incelenmesine de olanak tanınacak. Bazı kelimeler için filtre oluşturabilecek olan Harassment Manager kullanıcıları, yorumları okurken filtreledikleri kelimeleri bulanık bir halde görebilecekler.
Harassment Manager, şu an için yalnızca Thomson Reuters Vakfı bünyesinde çalışan gazeteciler tarafınca deneyimlenebiliyor. Yani tatbik, şu an için kontrol aşamasında. Yapılacak emekler cevabında sövgü ve haraket içeren bütün paylaşımlarla alakalı toplu bir halde muamele oluşturmaya olanak tanıyacak tatbik, genel kapsamda kullanılabilir olacak. Harassment Manager’ın ne kadar müessir olacağı, gelecek günlerde daha iyi anlaşılacak.
TikTok ile para kazanmanın 5 yolu
En popüler platformu tiktok para kazanma taktiklerini öğrenmek ister misiniz? 2016 yılında ortaya çıkan sosyal ağ TikTok, ilk yılında komik videolar izleyebileceğiniz bir eğlence platformu olarak algılanıyor. Ancak bugün, bilgi ve beceriye sahipseniz iyi, tiktok para kazanmak mümkündür.
Tavsiye: TikTok ile zaten kazanıyor musunuz, ancak daha fazlasını yapmak ister misiniz? Tavsiye ve rehberlik sağlamak için yeni yaratıcılar veya şirketler tarafından ödeme alın.
Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?
Her ne yapıyorsanız bırakın ve kendinize şu basit soruyu sorun: “Bir web site ihtiyacım var mı?” Eğer cevabın “evet” dışında bir şeyse, tekrar düşünmelisin. Binlerce kişiyi istihdam eden çok uluslu bir şirketin veya yerel bir anne-baba dükkanının başkanı olmanız önemli değil, potansiyel müşterilerin sizi çevrimiçi bulmasına yardımcı olacak bir web sitesine ihtiyacınız var. Bir işletmeniz varsa, çevrimiçi bir ev kuramama gelir kaybına neden olur. Bunu istemezsin.
Neyse ki, emrinizde çok sayıda web barındırma hizmeti var. Birini seçmek zor kısımdır, çünkü hem hizmetin kalitesine hem de ihtiyaçlarınızı karşılama yeteneğine bağlıdır. En İyi Web site Barındırma Hizmetleri, en sevdiğimiz 10 web barındırıcısını vurguladığı için başlamak için mükemmel bir yerdir.
Sitenizin somun ve cıvata yapımını ve tasarımını gerçekten yaptığınız sürece, birçok seçeneğiniz de vardır. Bir web site tasarlamak ve kodlamak için birini kiralayabilir veya kendi elinizi deneyebilirsiniz. (acemiyseniz, Web Sitelerini Nasıl Oluşturabileceğinizi Öğrenmek için En İyi Kurslar mükemmel bir başlangıç noktasıdır). Web sayfaları oluşturmak için çevrimiçi bir hizmet kullanabilir veya bir masaüstü yazılım aracı kullanarak çevrimdışı oluşturabilirsiniz. Kodlama dinamosa, sıfırdan site oluşturmak için düz metin düzenleyicisi kullanın. Bu kararları nasıl karıştırıp eşleştirdiğiniz becerilerinize, zamanınıza, bütçenize ve cesaretinize bağlıdır.
Gitmeye hazırsanız, bu kılavuz size deneyiminiz olmasa bile kendi web sitenizi oluşturmaya başlamanızı sağlayacak hizmetleri ve yazılımları tanıtacaktır. Unutmayın, bu araçların hiçbiri size kazanan bir web sitesi için bir fikir vermeyecektir. – bu sizin hakkınızdadır. Ayrıca sizi bir web tasarımcısı yapmazlar, bir site oluşturmaktan farklı bir iş. Yine de, bu hizmetler ve yazılımlar CSS.FTP, HTML ve PHP’de kapsamlı uzmanlık eksikliğinden kaynaklanan bazı baş ağrılarını hafifletecektir. Hadi başlayalım.
Bir blog, eski “web günlüğü” kelimesinin kısaltılması, tanıdık düzeninden tanıyabileceğiniz benzersiz bir web sitesi alt kümesidir. Genellikle, yeni içerik sayfanın üst kısmında bulunur ve daha eski gönderiler aşağı kaydırmanız olarak ortaya çıkarken ortaya çıkarken. Hızlı bir şekilde basit bir web sitesi oluşturmanız gerekiyorsa, bir blog hizmetiyle başlamak gitmek için harika bir yoldur.
Blog oyununun en önemli oyuncusu, The New York Times, Quartz ve Variety dahil olmak üzere milyonlarca web sitesine güç veren bir içerik yönetim sistemi (CMS) olan WordPress’tir. WordPress destekli sitelerin kurulumu, özelleştirilmesi ve güncellenmesi ideal olarak günlük olarak inanılmaz derecede kolaydır. Fantezi-schmancy FTP hilelerini öğrenmeniz gerekmez (isterseniz kesinlikle kullanabilirsiniz) ve web sitenize güzel bir yüz ve büyük ölçüde genişletilmiş işlevsellik vermek için ücretsiz ve ücretli WordPress temaları ve WordPress eklentilerinin saçma sayıları vardır. WordPress.com ve WordPress.org arasındaki farklar da dahil olmak üzere CMS hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için WordPress ile Nasıl Başlarsınız’a göz atın. WordPress bloglama alanına hakim olsa da, notun tek blog CMS’si değildir.
Yahoo’nun Tumblr’ı, daha kısa, daha görsel yayınlara kendini ödünç veren bir başka inanılmaz popüler blog platformudur. Bununla birlikte, Tumblr sitenize daha geleneksel bir web sitesi görünümü ve hissi veren temalar bulabilirsiniz. Google’ın Blogger’ı, Google AdSense ile sıkı entegrasyona sahiptir, bu nedenle ekstra cep değişikliği yapmak çok kolay. Anchor, Feather ve Medium gibi daha yeni blog hizmetleri, karmaşık tasarımdan daha fazla stres yazma ve yayınlama, ancak güncellenmesi inanılmaz derecede basittir.
Bu hizmetler içeriğinizi sunucularında ücretsiz olarak barındırabilir, ancak bu sıfır maliyet karşılığında çevrimiçi hedefiniz jeffreylwilson.tumblr.com gibi zarif olmayan bir etki alanına sahip olacaktır. Bu kişisel bir blog için iyi olabilir, ancak insanların sattığı her şeyi ödeyecek kadar güvenmelerini isteyen bir işletme için çok düşük kiralı görünecektir.
Daha geleneksel bir URL’yi tercih ederseniz, GoDaddy veya Namecheap gibilerden bir tane satın almanız gerekir. Alan adı fiyatlandırması, alan adı gecekondularının değerli bir çevrimiçi gayrimenkul parçasını çevirmek isteyip istemediğine bağlı olarak son derece ucuzdan son derece pahalıya kadar değişebilir. Kısa ama çağrıştırıcı ve akılda kalıcı bir şey almak isteyeceksiniz. Daha fazla bilgi için lütfen Alan Adı Nasıl Kaydedilir’i okuyun.
Barındırma hizmetine bağlı olarak, başka bir yerden satın aldığınız bir alanı kullanmak istiyorsanız CMS’yi indirmeniz ve kendi barındırılan platformunuza yüklemeniz gerekebilir.
Sitenizin mobil cihazlarda nasıl görüneceği konusunda endişeleriniz varsa endişelenmeyin. Bu blog platformlarında oluşturulan siteler genellikle mobil uyumlu duyarlı tasarım sürümleri içerir, böylece akıllı telefonlar ve tabletler için iyi biçimlendirilmiştir.
Bloglar harikadır, ancak bazen markalaşma amacıyla kişiliğinizi internete park etmek için basit bir yere ihtiyacınız vardır. Bu durumda, sadece bir isim plakası sitesi veya bunları düşünmeyi tercih ettiğimiz gibi, kişisel bir web sayfası (çok sayfalı bir site yerine) alabilirsiniz. Kişisel bir site, daha geleneksel bir web sayfasında olduğu gibi mağazanıza veya diğer not sayfalarına dahili olarak bağlanmak yerine, genellikle başka bir yere giden bağlantılara (sosyal ağlarınıza, istek listelerinize, çalma listelerinize veya bağlanabilir başka bir şeye) sahiptir.
About.me bir isim plakası hizmeti örneğidir. Kişisel web sayfanızın arka planı olarak büyük bir fotoğraf yüklemeniz, ardından dijital isim plakanızı oluşturmak için ustaca bilgi ve bağlantıları kaplamanız yeterlidir. Bu ücretsiz siteler, sosyal ağlarınızdan veya bir sabit sürücüden görüntü çekmenize yardımcı olur, ardından metin ve bağlantıların göze çarpmadan çalışmasını sağlamak için araçlar sağlar, ancak neyin işe yaradığı hakkında bir fikir için diğer kişisel sayfaları kontrol etmeniz gerçekten uygun olur.
Bu hizmetler genellikle daha fazla barındırma esnekliği sağlayan premium bir katman sunar. Örneğin, About.me’nin aylık 8 USD’lik premium paketi şirketin markasını kaldırır ve sitenizi harici olarak satın alınan bir alan adına bağlama olanağı sağlar.
Gösteriş yapmak için büyük portfolyoları olan sanatçılar kendilerini dışlanmış hissetmemeli. BigBlackBag ve SmugMug da dahil olmak üzere, çalışmanızı Flickr veya Instagram’dan daha iyi veya daha iyi görüntüleyen bir dizi kişisel sayfa / site oluşturucu vardır.
Devam etmeden önce, e-ticaret web sitenize entegre etme konusunu konuşmalıyız. Bir ürün veya hizmet satmayı planlıyorsanız, bu web sitesi oluşturma işleminin göz ardı edilemeyecek önemli bir parçasıdır. Neyse ki, çoğu web barındırma hizmeti çeşitli paketlenmiş yazılımlar ve entegrasyonlar sunar.
E-ticaret için ana bilgisayarları incelerken aylak asanız, işletmenizi tanıtmak için dışarıdan bir satıcıyla çalışmak zorunda kalmamanız için sürükle ve bırak mağaza oluşturucuları, finansal işlemleri korumak için Güvenli Yuva Katmanı (SSL) yazılımı ve e-posta pazarlama eklentileri bulunur. Bağlantısız bir pazarlama hizmeti kullanmanın yanlış bir yanı yoktur, ancak kolaylık sağlayan her şey işletmenizin geri kalanı için daha fazla zaman harcamak anlamına gelir. Çevrimiçi satış yapmaya başlama konusunda daha ayrıntılı tavsiyeler için, Şirketlerin Web Barındırma Seçerken Göz Önünde Bulundurmaları Gereken 6 Faktör hakkındaki hikayemizi göz önünde bulundurmalısınız.
Web sitenizi çevrimiçi hale getirmenin nispeten hızlı bir başka yolu daha var: web sitesi oluşturucuları. Bunlar, hiçbir web yöneticisinin hızlı bir şekilde çalışmaya devam etmelerine izin veren sürükle ve bırak araçları ve şablonları içeren bağımsız hizmetlerdir. Bazı gelişmiş web sunucuları da kendi site yapımcılarını sunar veya bağımsız hizmetlerden birinden işlevselliği entegre eder.
En iyileri şaşırtıcı miktarda esneklik sunarken, aynı zamanda sayfa tasarımına bu hizmetlerden birini kullanarak gerçekten kötü görünümlü bir site oluşturamamanız gereken yeterince sıkı kısıtlamalar getiriyorlar. Genellikle, bu hizmetlerden birinden ücretsiz olarak hiçbir ticaret yeteneği olmayan bir Mysite.servicename.com stil URL’si alabilirsiniz; daha iyi bir URL ve satış yeteneği için ekstra ödeme yapmalısınız. Dikkate alınması gereken bir sorun, sonunda bu hizmetlerden birini geride çıkarırsanız, sitenizi Dreamhost veya Hostgator gibi tam ölçekli bir gelişmiş web barındırmaya dışa aktarmanın zor olabileceğidir. Sonunda gideceğiniz yerin orası olduğunu biliyorsanız, site üreticisi adımını atlamak daha iyi olabilir.
Gator ve GoDaddy’nin çok zorlayıcı teklifleri olmasına rağmen, hiçbiri işi daha iyi yaptıramıyor Editörlerin Seçimi ödüllü Wix. Sürükle ve bırak arayüzüne sahiptir ve sitenin tüm öğeleri özelleştirilebilir. Wix’i kullanmaya başlamak bir kuruşa mal olmaz, ancak bir alan adı için ayda 5 $ ‘dan başlayarak ve sınırsız aylık veri aktarımı ve 20GB depolama alanı için ayda 25 $ ‘a kadar ölçeklendirerek premium gitmek isteyeceksiniz.
Web3 Nedir?
Temel düzeyde, Web3’ün arkasındaki fikir, bildiğimiz gibi dünya çapında web’i almak ve blockchain’leri – bitcoin gibi kripto para birimlerinin arkasındaki teknolojiyi – her şeye eklemektir.
Web bir zamanlar herkesin her şeyi yapabileceği bir ütopya olarak görülüyordu, ancak Web3’ün savunucuları artık büyük şirketler ve tescilli algoritmalar tarafından domine edildiğini söylüyor. Blockchain’ler insanlara internetteki varlıklarının adil bir şekilde sahiplenmesini sağlayabilir. Amsterdam Üniversitesi’nden Niels Ten Oever, “Web3, internet için bir zamanlar olası büyük bir geleceğin kaybı travmasıyla başa etmenin bir yoludur,” diyor.
İlk web, Tim Berners-Lee tarafından 1989’da başlatılanve teknik bilgiye sahip kişilerin bilgileri merkezi olmayan bir şekilde çevrimiçi hale getirmelerine izin veren dünya çapında bir web idi. Web 2.0, ilk olarak 1999’daki bir dergi makalesinde, herkesin çevrimiçi içerik oluşturmasına izin veren kullanımı kolay araçların geliştirilmesini gördü, sadece uzmanlar değil, aynı zamanda Facebook ve Google gibi bugün sahip olduğumuz teknoloji devlerine merkezileştirme pahasına.
Web3, “.0” ve bir alanı terk ederek kendi tipografik eğilimini belirler ve destekçilerine göre her iki dünyanın da en iyisine izin verir: kullanımı kolay, merkezi olmayan araçlar.
Web3’ün özünde, ağını çevrimiçi tutmaya yardımcı olan kullanıcılara ödeme yapan Ethereum blok zinciri kullanılarak oluşturulan dağıtılmış uygulamalar (veya dapps) bulunur.
Londra strateji stüdyosu Bodacious’un kurucusu ve Bir Web3 savunucusu olan Zoe Scaman,Dapps’ın Web3 için App Store’un iPhone’un potansiyelini ortaya çıkarmada yaptığı gibi benzer bir rol oynayacağını söylüyor. Scaman, “Sürtünmenin kaldırılmasına ve geniş kapsamlı kullanım örneklerinin oluşturulmasına ihtiyacımız var, bu da daha fazla üçüncü taraf geliştirici blockchain’lerin üzerine inşa edilmiş daha fazla dapp yayınlamaya başladığında gerçekleşecek,” diyor.
Şu anda en iyi beş dapp’lardanen popüler olanı, insanların kripto para birimlerini değiştirmesine izin veren, bir diğeri ise mantarsız jetonlar (NFTs)ticareti içindir. Diğer üçü, App Store’daki erken çıkış başarılarına benzer, ancak önemli bir farkla oyunlardır: bunları oynamak için kripto para birimiyle ödeme alabilirsiniz.
İnterneti kullanma şeklim nasıl değişecek hala net değil.
Savunucular, bunun kontrolü büyük teknoloji platformlarından uzaklaştırmak ve gücü günlük vatandaşların ellerine bırakmak için tasarlanmış cesur bir yeni gelecek olduğunu söylüyor: insanların bireysel şirketleri yendiği merkezi olmayan bir internet. Aynı kavram, geçen ay ABD Anayasası’nın bir kopyasını satın alma teklifinin başarısız olmasının arkasında da yer aldı.
Baş ağrısına benziyor.
Bazı insanlar Web3 ütopyası hakkında şüphecidir. Ten Oever, “Web3, gerçek bir sorunu çözmeden sürtünmeyi devreye sokıyor,” diyor. Şüpheciler, Web3’ün arkasındaki birçok iddianın – dağıtılmış mimari ve ademi merkeziyet gibi – blockchain’ler olmadan daha iyi elde edildiğini düşünüyor.
Ten Oever, “Merkezi bir altyapı üzerine dağıtılmış bir mimari inşa ederseniz, aniden altyapıyı merkeziyetsizleştirmemiş olursunuz,” diyor. Web altyapısı nominal olarak merkezi olmasa da, pratikte internetin çoğu Amazon gibi bir avuç şirket tarafından barındırılan sunucularda çalışıyor – ve aynı şey Web3’te de oluyor, çünkü insanlar sadece birkaç sağlayıcı tarafından barındırılan dapp’ları çalıştırıyor.
Şüpheciler doğru mu?
Tuhaflıklar henüz Web3’ün sözünden dolayı çözülemedi ve kelime hızlı bir para kazanmaya çalışanlar tarafından yapıştırıldı. Scaman gibi güçlendiricileri bile, kelimeye müttefik dolandırıcılıklar ve pompa ve boşaltma planları konusunda uyardılar. “Her zaman para kazanmaya çalışan insanlar olacak,” diyor, “ama inanılmaz yetenekli insanlar da inanılmaz şeyler inşa ediyor.”
Wi-Fi Sinyalinizi Arttırmanın 10 Yolu
Taramanın yavaşlayarak gezinmesi, akış yapamama, Wi-Fi sinyallerinin düşmesi, kablosuz ölü bölgeler — bu sorunların her biri, çevrimiçi haline geldiği bir dünyada, bazıları için nefes almak kadar çıldırtıcıdır. (Belki de o kadar kritik değil… ama yine de önemli.)
Wi-Fi’nizin yavaşlaştığını düşünüyorsanız, internetinizin hızını test etmek için kullanabileceğiniz birçok araç vardır. Ağ sorunlarınızı gidermeye çalışabileceğiniz birkaç püf noktası da vardır. Ancak, iyi bir resepsiyon elde etmenin tek yolu kablosuz yönlendiricinizin yanında durmaksa, bu basit ipuçları ağınızı optimize etmenize yardımcı olabilir.
Wi-Fi’yi suçlamadan önce, evinize gelen internetin olması gerektiği gibi performans gösterdiğinden emin olun. Bir Ethernet kablosu bulun ve bilgisayarınızı doğrudan modeminize takın;
İnternet hızınızı görmek için bir hız testi çalıştırın. Internet faturanızdaki hıza uymuyorsa, ISS’nizi aramanız veya modeminizi değiştirmeniz gerekebilir. Hız testiniz internet faturanızla eşleşiyorsa, ancak yine de yavaş görünüyorsa, daha iyi bir plan için midilli zamanı olabilir. (Büyükannem Wi-Fi’sinin hatalı olduğuna ikna oldu, sadece ona salyangoz hızında 3Mbps bağlantısına abone olduğunu söylemem için.)
Modem iyi görünüyorsa, yönlendiricinin hemen yanında durarak testi kablosuz olarak yeniden çalıştırmayı deneyin. Yönlendiricinin yanında benzer şekilde iyi hızlar alırsanız, ancak evin başka bir yerinde değilseniz, Wi-Fi kapsama alanınız suçlanabilir. İnternetiniz yönlendiricinin hemen yanında hala yavaş duruyorsa, yükseltme gerektiren bazı eski donanımlarınız olabilir.
Bir şeyleri ayarlamaya başlamadan önce, yönlendiricinizi güncellemek iyi bir fikirdir. Yönlendirici üreticileri her zaman biraz daha hız kazanmak için yazılımı geliştiriyorlar. Ürün yazılımınızı yükseltmenin ne kadar kolay veya ne kadar zor olduğu tamamen cihazınızın üreticisine ve modeline bağlıdır.
Çoğu mevcut yönlendirici, güncelleme işleminin hemen yönetim arayüzüne yerleşik olarak yerleşik olmasıdır, bu nedenle sadece bir ürün yazılımı yükseltme düğmesine basmak önemlidir. Diğer modeller, özellikle daha eskiyse, yine de üreticinin web sitesini ziyaret etmenizi, yönlendiricinizin destek sayfasından bir ürün yazılımı dosyası indirmenizi ve yönetim arayüzüne yüklemenizi gerektirir. Sıkıcı, ama yine de bu kadar basit bir düzeltme olacağı için iyi bir şey.
Aslında, kablosuz ağınız rahatsız edici olmasa bile, performans iyileştirmeleri, daha iyi özellikler ve güvenlik güncelleştirmeleri için ürün yazılımınızı düzenli olarak güncellemenizi sağlamalısınız. Bu konuda yardım için yönlendiricinizin ayarlarına erişme konusunda bir kılavuzumuz var.
Mevcut yönlendiricinizden gerçekten en iyi şekilde elde etmek istiyorsanız, maceraperestler açık kaynaklı DD-WRT gibi üçüncü taraf bir ürün yazılımına bakmalıdır. Bu, performansı artırabilir ve yönlendiricinize sanal özel ağ (VPN) yükleme yeteneği de dahil olmak üzere daha gelişmiş ağ özelliklerine erişmenizi sağlayabilir. Kurulumu biraz daha karmaşıktır, ancak teknoloji meraklısı kullanıcılar için faydalı olabilir.
Tüm evler Wi-Fi sinyalini eşit olarak dağıtmaz. Gerçek şu ki, yönlendiriciyi yerleştirdiğiniz yer kablosuz kapsama alanınızı büyük ölçüde etkileyebilir. Yönlendiricinin bir kabinin içinde ve yoldan çıkması veya kablonun geldiği pencerenin hemen yanında olması mantıklı görünebilir, ancak her zaman böyle değildir. Yönlendirici, evinizin uzak bir ucuna devretmek yerine, mümkünse evinizin merkezinde olmalıdır, böylece sinyali her köşeye kolayca ulaşabilir.
Ek olarak, kablosuz yönlendiricilerin duvarlardan ve engellerden uzak açık alanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle, bu çirkin kara kutuyu bir kutuya veya bir grup kitabın arkasına koymak cazip olsa da, açık hava ile çevriliyse (yönlendiricinin de aşırı ısınmasını önlemesi gereken) daha iyi bir sinyal alırsınız. Yakın mesafede çalışan kişiler Wi-Fi performansını etkileyebileceğinden, ağır hizmet tipi cihazlardan veya elektronik cihazlardan da uzak tutun. Çalışma alanınız ile yönlendirici arasındaki bir duvarı bile ortadan kaldırabilirseniz, performansı önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Yönlendiricinizin harici antenleri varsa, kapsama alanını çarpmak için dikey olarak yönlendirin. Yapabilirseniz, yönlendiriciyi yükseltmeye bile yardımcı olur – daha iyi bir sinyal almak için duvara veya üst rafa monte edin. Ağ kapsama alanınızı görselleştirmenize yardımcı olacak birçok araç vardır. Wi-Fi ağınızdaki hem zayıf hem de güçlü noktaları gösteren Ekahau’nun Isı Haritası veya MetaGeek’in inSSIDer’ını seviyoruz. Netgear’ın WiFi Analytics’i gibi birçok mobil uygulama da vardır.
Ağınızın yönetici arabirimine bir göz atın ve en iyi performans için yapılandırıldığından emin olun. Çift bantlı bir yönlendiriciniz varsa, daha yaygın 2.4GHz bandını kullanmak yerine 5GHz bandına geçerek daha iyi verim elde edersiniz.
5GHz sadece daha yüksek hızlar sunmakla kalmaz, aynı zamanda diğer kablosuz ağlardan ve cihazlardan daha az parazitle karşılaşacaksınız, çünkü 5GHz frekansı yaygın olarak kullanılmaz. (Yine de engelleri ve mesafeleri de tam olarak ele almaz, bu nedenle 2.4GHz sinyaline kadar ulaşması gerekmez.)
Çoğu modern çift bantlı yönlendirici, her iki bantta da aynı ağ adını veya SSID’yi kullanma seçeneği sunmalıdır. Yönlendiricinizin yönetim arayüzünü kontrol edin, 5GHz ağ seçeneğini arayın ve 2.4GHz ağınızla aynı SSID ve şifreyi verin. Bu şekilde, cihazlarınız fırsat buldukça otomatik olarak en iyi sinyali seçer.
(Yönlendiriciniz size aynı SSID’yi kullanma seçeneği sunmuyorsa, smithhouse-5GHz gibi başka bir ad verin ve mümkün olduğunda buna manuel olarak bağlanmaya çalışın.)
Müdahale, özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde yaşayanlar için büyük bir sorundur. Diğer kablosuz ağlardan gelen sinyaller, bazı kablosuz telefon sistemlerinden, mikrodalgalardan ve diğer elektronik cihazlardan bahsetmiyorum bile, hızları etkileyebilir.
Çocukken hiç telsizle oynadın mı? Birbirinizi duyabilmek için birimlerin aynı “kanalda” olması gerektiğini hatırlayabilirsiniz. Ve eğer komşularınızla aynı kanaldaysanız, tamamen farklı bir set kullansalar bile, başka birinin konuşmasını dinleyebilirsiniz. Aynı damarda, tüm modern yönlendiriciler cihazlarınızla iletişim kurarken farklı kanallar arasında geçiş yapabilir.
Çoğu yönlendirici sizin için kanalı seçer, ancak komşu kablosuz ağlar da aynı kanalı kullanıyorsa sinyal tıkanıklığıyla karşılaşırsınız. Otomatik olarak ayarlanan iyi bir yönlendirici en az sıkışık kanalı seçmeye çalışır, ancak daha eski veya daha ucuz yönlendiriciler en iyisi olmasa bile önceden tanımlanmış bir kanal seçebilir. Bu bir sorun olabilir.
Windows tabanlı bilgisayarlarda, komşu Wi-Fi ağlarının hangi kanalları kullandığını görebilirsiniz. Komut isteminden netsh wlan yazın ve tüm kablosuz ağların ve çevrenizde kullanılan kanalların bir listesini görürsünüz. Yukarıda belirtilen ağ çözümleyicileri, genellikle okunması daha kolay bir grafik biçiminde bu bilgileri de gösterebilir.
Örneğin, PCMag ofisinde ağlarımızın çoğu ve komşularımızın çoğu 6 ve 11 kanallarını kullanıyor. Genel olarak, 2,4 GHz için 1, 6 ve 11 kanallarına bağlı kalmak istersiniz, çünkü diğer kanallarla örtüşmeyen tek kanallardır (bu da performansı düşürebilir). 5GHz genellikle örtüşmeyen kanallar kullanır, ancak bu da doğru olanı seçmeyi çok daha kolay hale getirmelidir.
Otomatik ayarın sizin için iyi çalışmadığını belirlerseniz, yönlendiricinizin yönetici arabiriminde oturum açın, temel kablosuz kategorisine gidin ve manuel olarak bir tane seçmeyi deneyin (ideal olarak, bölgenizdeki birçok ağ tarafından kullanılmayan bir ayar). Sorunlu alanlarınızdaki Otomatik ayara göre daha iyi bir sinyal ve daha yüksek hız sağlayıp sağlamadığını görmek için başka bir hız testi çalıştırın.
Kanal tıkanıklığının zaman içinde değişebileceğini unutmayın, bu nedenle manuel olarak bir kanal seçerseniz, hala en iyisi olduğundan emin olmak için arada bir check-in yapmak isteyebilirsiniz.
Sorunun parazit veya Wi-Fi aralığıyla hiçbir ilgisi olmadığı tamamen mümkündür. Ağınız açıksa veya zayıf bir parolası varsa, ağınızda istenmeyen bir konuk veya iki sırt çantası olabilir. Komşu Wi-Fi’nize birden fazla 4K film indiriyorsa görüntülü sohbetleriniz zarar görür.
Bu araçlar, Wi-Fi’nizde davetsiz komşuları koklamanıza yardımcı olabilecek cihazların bir listesini bulmanıza yardımcı olabilir. Yönlendiricinizin yönetici arayüzü, hangi cihazların çok fazla veri kullandığını size söyleyecek bir tür trafik çözümleyicisi de olabilir; (Eğer öyleyse, onları nasıl başlatacaklarınız aşağıda açıklayın).
Davetsiz misafiri bulup sorunu çözdükten sonra, ağınızı güçlü bir parolayla (tercihen WPA2) güvence altına alın, çünkü WEP’in kırılması oldukça kolaydır, böylece diğerleri katılamaz.
Çoğu modern yönlendirici, yukarıdaki Netgear menüsü gibi uygulamaların kullandığı bant genişliği miktarını sınırlamak için Hizmet Kalitesi (QoS) araçlarıyla birlikte gelir. Örneğin, video aramalarını dosya indirmelerine göre önceliklendirmek için QoS’yi kullanabilirsiniz; (Elbette, dosya daha uzun sürecek, ancak büyükanne daha önemli.) Bazı QoS ayarları, günün farklı saatlerinde farklı uygulamalara öncelik vermenize bile izin verir.
QoS ayarları genellikle ağın yönetici arabirimindeki gelişmiş ayarlar altında bulunabilir. Bazı yönlendiriciler tek tıklamayla multimedya veya oyun ayarı sunarak bile kolaylaştırabilir, böylece bu uygulamalara öncelik verileceğini bilirsiniz. Bir ağı paylaşırken oyun akışı yapmaya çalışıyorsanız, işleri daha iyi hale getirmek için atabileceğiniz adımlar vardır.
Yönlendiriciniz dahili bir anten kullanıyorsa, harici bir anten eklemek iyi bir fikir olacaktır, çünkü ikincisi daha güçlü bir sinyal gönderme eğilimindedir. Yönlendiriciniz kendinize ekleyebileceğiniz antenlerle birlikte gelmiş olabilir, ancak değilse (veya uzun zaman önce attıysanız), birçok yönlendirici üreticisi antenleri ayrı ayrı satar.
Çoğu durumda, her yöne bir sinyal gönderen çok yönlü antenler veya belirli bir yönde sinyal gönderen yönlü antenler arasında seçim yapabilirsiniz. Yerleşik antenlerin çoğu çok yönlü olma eğilimindedir, bu nedenle harici bir tane satın alıyorsanız, gerçekten bir fark yaratması için “yüksek kazançlı” olarak işaretlenmelidir.
Yönlü bir anten daha iyi bir seçenek olma eğilimindedir, çünkü ağınızda her yönde zayıf noktalar yaşamama ihtimaliniz yüksektir. Harici anteninizi zayıf noktanızın yönüne yönlendirin ve sinyali buna göre yayınlayacaktır. Ne satın alacağınız hakkında ayrıntılı bilgi için yönlendiricinizin web sitesine bakın.
Mevcut ekipmanınızdan en iyi şekilde yararlanmanız iyi bir fikirdir, ancak eski donanımı çalıştırıyorsanız, en iyi performansı bekleyemezsiniz. “Bozuk değilse, düzeltmeyin” zihniyetine arka uç cihazlarla, özellikle ağ dişlileriyle abone olma eğilimimiz var. Ancak, yönlendiricinizi yıllar önce satın aldıysanız, hala daha eski, daha yavaş 802.11n standardını kullanıyor olabilirsiniz (veya Tanrı korusun, 802.11g).
Eski yönlendiriciler oldukça düşük bant genişliklerinde kaplanabilir ve hatta daha kısa aralıklara sahip olabilir. Bu nedenle, yukarıda özetlediğimiz tüm ince ayarlar sizi sadece şimdiye kadar elde edecektir – 802.11g için maksimum aktarım hızı 54Mbps iken, 802.11n 300Mbps’de kapaklar. En yeni 802.11ac 1Gbps’yi desteklerken, yeni nesil Wi-Fi 6 yönlendiriciler teorik olarak 10Gbps’ye vurabilir. En iyi kablosuz yönlendiriciler listemiz, daha hızlı bir yönlendirici arayışına başlamak için iyi bir yerdir.
Yönlendiriciniz yeni olsa bile, daha eski ve daha yavaş standartlara geri dönen bazı eski aygıtlarınız olabilir. Son birkaç yıl içinde bir PC satın aldıysanız, büyük olasılıkla bir 802.11ac kablosuz adaptörün veya en az 802.11n’niz vardır. Ancak cihazlarınız ne kadar eskise, modern teknolojiye sahip olma olasılıkları o kadar azdır. (Yine de bu eski makinelerde işleri biraz daha iyi hale getiren bir USB Wi-Fi adaptörü satın alabilirsiniz.)
Unutmayın, daha yüksek kaliteli bir yönlendirici sadece bu daha yüksek standartları desteklemekle kalmaz, aynı zamanda yukarıda özetlediğimiz her şeyi daha iyi yapar. Daha iyi kanal seçimine sahip olacak, 5GHz cihazlar için daha iyi bant direksiyonu gerçekleştirecek ve daha iyi QoS özellikleri içerecektir.
Diğerleri, Editors’ Choice TP-Link Archer AX11000 üç bantlı oyun yönlendiricisi gibi Çoklu Kullanıcı Çoklu Giriş Çoklu Çıkış (MU-MIMO) gibi özelliklere sahip olabilir. MU-MIMO yönlendiricileri, bant genişliği bozulmadan birden çok cihaza aynı anda birden çok veri akışı gönderebilir ve alabilir ve birden çok istemciyle özel test gerektirebilir, ancak istemcilerin MU-MIMO uyumlu olması gerekir
Bazı yeni yönlendiriciler eski çırpıcınızdan daha iyi menzile sahip olabilir, ancak birçok evde hala ihtiyacınız olan aralığı alamıyor olabilirsiniz. Ağın yönlendiricinin iletebileceğinden daha büyük bir alanı kapsaması gerekiyorsa veya etrafta dolanacak çok sayıda köşe ve nüfuz edecek duvarlar varsa, performans kaçınılmaz olarak bir darbe alacaktır. Yukarıdaki ipuçlarının tümü başarısız olursa, evinizin tek bir yönlendiricinin her yere iyi bir sinyal gönderemeyeceği kadar büyük olması mümkündür. Bu durumda, sinyalinizi genişletmek için başka bir cihaza ihtiyacınız olacaktır.
Menzil genişleticiler yönlendiricinizden bir sinyal alır, ardından cihazlarınıza yeniden yayınlar ve bunun tersi de olur. Ancak, ucuz olsalar da, genellikle mevcut yönlendiricinizin yerini tamamen alan mesh Wi-Fi sistemleri kadar etkili değildirler. Yalnızca bir yönlendiricinin sinyalini yinelemek yerine, birden fazla birim trafiği akıllı bir şekilde modeminize yönlendirmek için birlikte çalışır ve evinizi ihtiyacınız olan her yere ulaşan tek bir Wi-Fi ağında kaplar.
Bu kafes noktalarını ayarlarken, yerleşimi bulmak için yine de aynı kuralları kullanmalısınız: bir düğüm modeminize bağlanacak ve diğer düğümlerin her biri, kapsama alanını ölü bölgelerinize genişletecek kadar uzaktayken sağlam bir sinyal alacak kadar yakın olmalıdır.
Wi-Fi mesh sistemlerinin geleneksel dezavantajı, genellikle mevcut yönlendiricinize bir menzil genişletici eklemekten daha pahalı olmalarıdır. Bununla birlikte, yakın gelecekte, Wi-Fi 6 uyumluluğu ve hatta ana yönlendiriciye yerleştirilmiş bir Zigbee akıllı ev cihazı merkezi sunarken ağ rekabetlerinin çoğundan yaklaşık 100 ila 200 $ daha az gelen Amazon’un Eero 6 ve Eero Pro 6 tarafından teşvik edilen bu değişikliği görmeyi bekliyoruz.
Bununla birlikte, bir ağ sistemiyle bile, özellikle Wi-Fi’nizin birden fazla “şerbetçiotu” yapması gerekiyorsa, evinizin uzak uçlarında hala bazı performans kaybına uğrayabileceğinizi unutmayın – yine, ana üniteyi evinizin merkezine yerleştirmek en iyisidir ve düğümleri Ethernet’e bağlamak en iyi sonuçları verecektir. Güven bana: Gerçekten sorunsuz Wi-Fi istiyorsanız, bir elektrikçinin her ağ ünitesine birkaç Ethernet kablosu çalıştırmasına değer, çünkü deneyimlerime göre, başka her şey standartlarınıza göre ölçülebilecek veya ölçülemeyecek bir uzlaşmadır.
Mesh Wi-Fi Sistemleri ucuz değildir, özellikle birden fazla düğüm gerektirecek büyük bir eviniz varsa. Ancak, yine de yeni bir yönlendirici için pazardaysanız, alternatif olarak kesinlikle düşünmeye değer. Teknoloji meraklısıysanız, birkaç ucuz ama daha karmaşık Ubiquiti UniFi Lite erişim noktası kurarak biraz paradan tasarruf edebilirsiniz.
Yeni Başlayanlar İçin En İyi Çizim Program ları
Dijital dünyaya girmek isteyen yeni başlayanlar için en kolay Çizim Program uygulamalarından bazıları. Bunlar, hızlı bir şekilde alınabilen ve çalışması kolay çizim uygulamalarıdır. Öğrenme eğrisini geçerken destek için dayanacakları birçok harika kaynağa ve büyük bir topluluğa sahiptirler.
İlk bakışta, bu uygulama daha önce hiç tasarım çizim program uygulaması kullanmamış biri için biraz korkutucu olabilir. Tüm farklı araçlar ve düğmelerle denemeler yapmak, bu uygulamada gerçekten beceri oluşturmak ve en fazla işlevselliği elde etmek yararlı olsa da, Topluluğu Oluştur sayfasına göz atın. Herhangi bir beceri seviyesindeki dijital sanatçıları desteklemek için birçok yetenekli sanatçı ve öğretici vardır. Animasyon özelliğini kontrol etmeyi unutmayın, bu gerçekten işinizin hayata çıkmasına yardımcı olur.
Fiyatlandırma: $9.99— bir kerelik satın alma
Deneyimi seviyesi: Başlangıç
Araçları gerekli: iOS cihazı
Bu denenmiş ve gerçek bir çizim program uygulamasıdır. Photoshop Sketch, diğer Adobe ürünleri gibi temiz ve basit bir şekilde düzenlenmiş muhteşem bir arayüze sahiptir. Soldaki fırça paneli ve sağdaki minimal tasarım araçları, boyanacak büyük bir dijital tuval bırakır. Çalışmalarına dijital bir bileşen eklemek isteyen iyi sanatçılar için tasarlanan bu uygulama, yaratıcının en iyi yaptığı şeyi yapmasına izin veren açık ve basit araçlara odaklanıyor- yaratın!
Fiyatlandırma: Adobe ID
Deneyimi seviyesine sahip iPad veya android cihaz kullanıcıları için ücretsiz: Orta ila uzman düzeyinde
Araçlar gerekli: iOS ve Android
Bu uygulama, Adobe ailesine zaten entegre edilmiş grafik tasarımcı içindir. Adobe Illustrator Draw’da iPad’de yapılan işleri CC Kütüphaneleri aracılığıyla açık bir Illustrator dosyasına çevirmek çok kolaydır.
Uygulama, Adobe Photoshop Sketch’e basit bir yaklaşımla güzel bir şekilde düzenlenmiştir, ancak öğrenme eğrisi tasarım yazılımına aşina olmayanlar için zor olabilir. İyi tarafı: Uygulama, tüm kullanıcılar ve beceri seviyeleri için güçlü bir öğretici platforma ve topluluk katılımına sahiptir.
Fiyatlandırma: Adobe ID
Deneyimi düzeyine sahip iPad veya android cihaz kullanıcıları için ücretsiz: Başlangıç
Araçları gerekli: iOS veya Android
Bu uygulama, ekranda kanayan canlı fırçalar, muhteşem vektör grafikleri ve 3D görünen karıştırma efektleri ile biraz farklıdır. Adobe Fresco, daha sağlam araçlarla daha fazla çalışma için Photoshop’a kolayca çevirir, ancak basitlik son hedefse, Fresco’nun aerodinamik yaklaşımı tasarımcıların ve illüstratörlerin diğer araçlar tarafından sıkıştırılmadan fikirlerini almalarına izin verir.
Bu, yeni başlayanlar için harika olan basit ve kolaylaştırılmış bir dijital çizim ve boyama uygulamasıdır.
Fiyatlandırma: Mobil cihaz kullanımı
için ücretsiz Deneyim düzeyi: Başlangıç
Araçları gerekli: Adobe ID— App Store ve Windows’a indirme
Inspire Pro, dijital çizime harika bir giriştir. Basit düzende gezinmek kolaydır, ancak yine de oluşturma için birçok harika araç sunar. Hızlı işleme süreleri, bu uygulamayı App Store’daki en iyi çizim uygulamalarından biri için bir rakip haline getirir.
Odak noktası çizim ve boyamadır – bu dijital çizimin temellerine vurmak için bir araçtır. Uygulama, diğer çizim uygulamalarına kıyasla o kadar sağlam değildir.
Fiyatlandırma: Bir kerelik satın alma
Deneyimi seviyesi: Başlangıç
Araçları gerekli: iOS cihazları
Daha çok bir “görüntü editörü” olarak atanan bu çizim program uygulaması, en iyi dijital çizim uygulamalarından bazıları için bir rakip olarak göz ardı edilemez. Farklı katmanlı efektlere, vektörel grafiklere, renk ayarlamalarına ve kırpma maskelerine sahip metin özelliklerine sahiptir. Bu küçük uygulama, bir sanatçının çılgın grafik tasarımını ve fotoğraf hayallerini gerçeğe dönüştürüyor.
Lightroom ve Photoshop’a benzer şekilde Pixelmator Pro, grafik çalışmaları için bazı ek araçlarla fotoğrafları düzenlemek için tasarlanmıştır.
Fiyatlandırma: $4.99
Deneyim seviyesi: Başlangıç-ara
Araçlar gerekli: iOS cihazı
Bu uygulama bir “Mobil Vektör Tasarımı” aracı olarak tanımlanır. Montaj, bir grafik tasarımcı veya illüstratörün rüya araç seti ile doludur ve kolay kullanım için yerleşik muhteşem şekil paketlerine sahiptir. Temiz ve basit düzen, kolay oluşturma için tuval alanını en üst düzeye çıkarır. Bu çizim program tasarım uygulaması, bu aracı kullanan büyüyen bir reklam topluluğuna ve başlamanıza yardımcı olacak eğlenceli öğreticilere sahiptir.
Bu vektör grafikleri için tasarlanmış bir mobil uygulamadır ve şekilleri kullanarak açıklayıcı işler yapar.
Fiyatlandırma: Temel Montaj için ücretsiz — Pro sürümü aboneliktir $ 29.99 / yıl
Deneyim seviyesi: Başlangıç için ara
Araçlar gerekli: uygulama mağazasında bulunan iOS cihazı
Bugün endüstri mühendislerinden iyi sanatçılara kadar birçok farklı çizim uygulaması mevcut, yaratıcı sürecini dijitale almak isteyen herkes için bir şey var. Bu sanat uygulamaları, bir zamanlar bilgisayarlarına zincirlenmiş olan kreatiflerin hareket yerinde sanat yapma özgürlüğünü deneyimlemelerini sağlar.
Instagram Takipçi Arttırma
Instagram takipçi arttırma yolları nelerdir? Popüler sosyal medya platformu Instagram’da takipçi arttırmak için uygulayabileceğiniz pek çok yöntem bulunuyor. Bu yöntemleri uygulayarak takipçilerinizi arttırabilirsiniz.
500 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılan Instagram’da takipçi sayısı nasıl arttırılır? Smm panel ile Instagram takipçi kasma nasıl yapılır? Takipçi sayısını arttıma işlemini sahte hesaplarla değil gerçek hesaplarla yapmanız çok önemlidir çünkü takipçilerinizin büyük bir kısmı sahte hesaplardan oluşursa etkileşim oranı az olur. Böylece sadece sayıyı arttırmış olursunuz. Bu yazıda, gerçek hesaplar ile takipçi sayısını nasıl arttırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
1. Doğru Hashtag’leri (Etiketleri) Kullanın
Popüler sosyal medya platformunda takipçi sayısını arttırmak için doğru etiketleri kullanmalısınız. Etiketler, belirli terimleri arayan kişilerin paylaştığınız görselleri bulmasını kolaylaştırır. Peki, hangi etiketleri kullanmalısınız? Platformda kullanıcılar genellikle bazı hashtag’leri kullanır. Bu hashtag’leri kullanarak takipçi kazanma olasılığınızı arttırabilirsiniz.
Popüler sosyal medya hizmeti Instagram’ın en popüler etiketleri listesi:
Yukarıda yer alan etiketler muhtemelen size ek etkileşim ve beğeni kazandıracaktır fakat uzun vadeli etkileşimin artması için paylaştığınız görselle ilgili etiketleri kullanmalısınız. “IconoSquare” veya “Webstagram” gibi çevrim içi araç kullanabilirsiniz.
2. Doğru Filtreleri Kullanın
Dikkat etmeniz gereken tek şey hashtag’ler değildir. Instagram topluluğu, belirli fotoğraf filtrelerine diğerlerinden daha fazla ilgi gösterir. Kullanıcılar büyük bir kısmı tarafından beğenilen filtreleri kullanmak takipçi ve beğeni sayısını artırabilir.
Iconosquare’e göre Instagram’daki en popüler filtreler şu şekilde:
3. Doğru Zamanlarda Paylaşım Yapın
Takipçi arttırmak için uygun etiketleri ve en iyi filtreleri kullanmanın yanı sıra doğru zamanda paylaşım yapmanız da önemlidir. Yapılan araştırmalara göre en çok etkileşim alan vaktiler şu şekilde:
4. Profilinizi Düzenleyin
Biyografi yazısı ilgi çekici olmalıdır. Biyografinizde kendinizden bahsedebilir, hangi konular ile ilgili olduğunuzu belirtebilirsiniz. Bir işletme hesabıysa işletmenizin hangi alan ile ilgili olduğunu anlatabilirsiniz. Ayrıca profilinize hikayelerinizi sabitleyebilirsiniz.
5. Instagram Reels Kullanabilirsiniz
Instagram Reels videoları oluşturarak yeni takipçiler kazanabilirsiniz. Instagram Reels, 30 saniyeye kadar eğlenceli videoların oluşturulmasını sağlar.
6. Özgün İçerikler Paylaşın
Özgün içerikler paylaşmak, takipçi ve beğeni sayısının artmasında önemli bir role sahiptir. İşletme hesabıysa markanız için görseller tasarlayabilir ve videolar oluşturabilirsiniz. Canva üzerinden görsel tasarlayabilirsiniz.
7. Görsellerin ve Videoların Görüntü Kalitesi
Instagram her şeyden önce görüntü tabanlı bir sosyal medya platformudur. Bu nedenle paylaştığınız fotoğraflar ve videoların kalitesi çok önemlidir. Paylaştığınız fotoğrafların ve videoların görüntü kalitesinin yüksek olması, etkileşimi artırabilir. Elbette BBC veya National Geographic tarafından paylaşılan içerikler kadar çok yüksek kaliteye sahip olması gerekmiyor fakat içerikler belli bir kalite düzeyinin üzerinde olmalıdır. Düşük kaliteli içerikler genellikle pek etkileşim almaz.
Sosyal Medyanın Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Dijital dünya, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Sosyal medya platformları, arkadaşlarımızla ve ailemizle konuşmanın yanı sıra en son haberleri ve güncel olayları takip etmemize olanak sağlıyor. Peki, sosyal medyanın sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?
Çok sayıda insan gün içerisinde sosyal medya hizmetlerinde çok fazla zaman geçiriyor. Bu durum, “Sosyal medyanın sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?”, “Bu yaşam tarzı sağlığımız için herhangi bir risk oluşturuyor mu?” gibi birtakım soruları da beraberinde getiriyor. Sosyal ağların sağlık üzerine birçok etkisi bulunuyor.
1. Uzun Süre Hareketsiz Kalmak
Ortalama bir kullanıcının sosyal medya platformlarında ne kadar zaman harcadığını öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Rusya Federasyonu’ndaki ortalama bir kullanıcının her gün 136 dakikayı sosyal medya hizmetlerine ayırdığını gözler önüne serdi. Sosyal ağlarda geçirilen ortalama süre ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Örneğin, sosyal medyada geçirilen ortalama süreler Portekiz’de 139 dakika, İrlanda’da 113 dakika, Birleşik Krallık’ta 110 dakikadır.
Buradaki temel sorun, bu bireylerin çoğunun sosyal ağda geçirdiği süre zarfında hareketsiz kalmasıdır. Bu durum, obezite, sağlıksız beslenme ve hatta ilerleyen yıllarda kalp hastalığına yakalanma riskinin artması gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açabilir.
2. Göz Sorunları
Bir önceki bölümde bahsedilen verilere bağlanabilecek bir diğer konu, dijital ekranların gözlerimiz üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Modern ekranlar, “Mavi ışık” olarak bilinen bir ışık türü yayar. Mavi ışık, kronik baş ağrıları, kas gerginliği ve göz kuruluğu gibi sorunlara yol açabilir. Bozulmuş uyku düzenleri aynı şekilde hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluğa neden olabilir.
Dijital ekranların yaydığı mavi ışığın büyük bir kısmını engellemeye yardımcı olabilecek bazı uygulamalar ve özel gözlükler bulunuyor. Mavi ışığı engelleyen gözlükler ve uygulamalar, yalnızca sosyal medyada uzun süre geçiren kullanıcılar için ideal olmakla kalmaz aynı zamanda programcılar, editörler ve sürekli olarak mavi ışığa maruz kalan herkes için oldukça yararlıdır.
3. Zihinsel Sağlık Sorunları
Sosyal medya uygulamalarında çok uzun süre zaman harcamak, anksiyete, bağımlılık ve depresyon gibi birtakım zihinsel sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. Pennsylvania Üniversitesi’nde 2018 yılında yapılan bir araştırma, sosyal medya kullanımını günde 30 dakikaya düşürmenin anksiyete, depresyon, yalnız, uyku sorunları ve FOMO (Kaybolma korkusu) düzeylerinde önemli ölçüde düşüşe neden olduğunu gözler önüne serdi.
Twitter Takipçi Arttırma Yöntemleri
Twitter takipçi arttırma yöntemleri nelerdir? Twitter takipçi kasma nasıl yapılır? Twitter takipçi arttırma yolları nelerdir? Popüler sosyal medya platformunda takipçi sayısını arttırmak isteyen kullanıcıların kafasında bunlar gibi birtakım sorular bulunuyor. Yazımızda yer alan yöntemleri uygulayarak takipçi sayısını arttırabilirsiniz.
Twitter takipçi arttırma yollarını uygulayarak takipçi sayısını arttırabilmeniz mümkün. İşte takipçi sayısını artmasını sağlayacak en iyi yöntemler!
1. Profilinizi Düzenleyin
Kullanıcıların bir profilde en çok dikkat ettiği kısımlar profil fotoğrafı, kapak görseli ve biyografidir. Kapak görselini (1500 x 500 piksel) Twitter’a özel olarak tasarlamalısınız. Bu işlem için Canva hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Biyografi yazısı ilgi çekici olmalıdır. Biyografinizde kendinizden bahsedebilir, hangi konular ile ilgili olduğunuzu belirtebilirsiniz. Bir işletme hesabıysa işletmenizin hangi alan ile ilgili olduğunu anlatabilirsiniz.
2. Üst Üste Çok Tweet Atmayın
Takipçi sayısını arttırmak için hesabınızın güncel olması oldukça önemlidir ancak üst üste çok sayıda tweet atmak yanlıştır. Eğer art arda çok tweet atarsanız takipçi sayısını arttırmak isterken insanların takipten çıkmasına neden olabilirsiniz.
3. Kullanıcılarla Etkileşim Kurun
Twitter’da daha fazla takipçi edinmenin bir diğer yöntemi kullanıcılar ile iletişim kurmaktır. Kullanıcıların tweetlerine yanıt verebilir, beğenebilir ve retweet edebilirsiniz. Böylece hesabınızı diğer kullanıcıların farketmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle yanıtlarınız çok beğeni ve retweet aldığında bu yöntem çok etkilidir.
4. Doğru Zamanlarda Tweet Atın
Sosyal medya platformlarında doğru zamanlarda paylaşım yapmak oldukça önemlidir. Bu durum, tıpkı diğer sosyal medya hizmetlerinde olduğu gibi Twitter için de geçerlidir. Doğru zamanlarda tweet atarak daha fazla etkileşim alabilir ve böylece takipçilerinizi arttırabilirsiniz.
5. Gündemdeki Etiketleri Kullanın
Hesabınızın fark edilmesi için gündemde yer alan etiketleri kullanarak tweet atabilirsiniz. Böylece diğer kullanıcılar hesabınızı farkedebilir ve sizi takip etmeye başlayabilir. Bir işletme hesabınız varsa markanızla ilgili gündemde etiket görürseniz, söz konusu etiketi kullanarak konu ile ilgili tweet atabilirsiniz.
6. Doğru Etiketleri Kullanın
Etiket (Hashtag) içeren tweetler, etiket içermeyen tweetlere kıyasla yüzde 12’den fazla daha fazla etkileşim elde ediyor ve bu da paylaşımınızın daha fazla kullanıcı tarafından görünmesini sağlayan en kolay yollarından biri haline getiriyor.
Atacağınız tweetin konusu ile ilgili bir etiket kullanabilir veya gündemde yer alan etiketleri kullanabilirsiniz. Diğer kullanıcılar eklediğiniz etiketi aradığı takdirde sizin tweetinizi görecektir. Bu durum da takipçi sayınızı arttırabilir.
7. Tweetlerde Fotoğraf ve Video Kullanın
Fotoğraf ve video içeren tweet’lerin diğer tweetlerden daha fazla etkileşim aldığı bir gerçektir. Araştırmalar, görsel içeriğe sahip tweetlerin, görsel içeriğe olmayan tweetlere göre yüzde 150 daha fazla retweet aldığını gözler önüne seriyor. Bu nedenle tweetlerinizde fotoğraf veya video kullanmanız, etkileşimi artıracaktır.
Zamanı Verimli Kullanmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Zaman kavramı, hayattaki en önemli kavramlardan bir tanesidir çünkü harcadığınız zamanı geri getiremezsiniz. Bu sebepten ötürü zaman yönetimi yaparak zamanınızı boşa harcamaktan kaçınabilirsiniz. İşte zamanı verimli kullanmak için uygulayabileceğiniz en iyi yöntemler!
Zamanı etkili bir şekilde yönetmek oldukça önemlidir. İyi zaman yönetimi, daha yüksek verimlilik ve üretkenlik, daha az stres ve hayatta daha fazla başarıyı beraberinde getirir. Peki, zamanı verimli kullanmak için neler uygulanmalıdır?
1. Yapılacaklar Listesi Oluşturun
Yapılacaklar listesi oluşturmak, zamanı iyi yönetmenin en etkili yöntemlerinden bir tanesidir. Gün içerisinde yapmanız gereken aktiviteleri not alarak zamanı daha iyi yönetebilirsiniz. Böylece günlük stres seviyesini de azaltabilirsiniz. İster bir kağıda not alabilir ister bunun için bir uygulama kullanabilirsiniz.
Todoist uygulamasını kullanarak gün içerisinde yapmanız gereken aktivitelerin bir listesini hazırlayabilirsiniz. Todoist, Android, iOS ve Windows platformlarında yer alıyor. Ayrıca Chrome, Safari ve Firefox web tarayıcıları üzerinden Todoist uzantısını kullanabilirsiniz.
2. Her Görev İçin Zaman Belirleyin
Gün içerisinde yapmanız gereken görevleri tamamlamak için zaman belirleyin. Her görev için bir zaman belirlemek, daha odaklı ve daha verimli olmanıza olanak sağlar. Bu sebepten ötürü her görev için ne kadar zaman ayırmanız gerektiğine karar verin.
3. Gereksiz Görevleri / Etkinlikleri Kaldırın
Gereksiz görevleri / etkinlikleri kaldırmak önemlidir. Neyin önemli olduğunu ve neyin zamanınızı hak ettiğini belirleyin. Gerekli olmayan görevleri / etkinlikleri kaldırmak, gerçekten önemli şeyler için daha fazla zaman kazandırır.
4. Görevler Arasında Mola Verin
Ara vermeden çok sayıda görev yaptığınızda, odaklanmak ve motive olmak daha zordur. Zihninizi temizlemek ve kendinizi yenilemek için görevler arasında biraz mola verin. Örneğin, kısa bir şekerleme yapabilir, yürüyüşe çıkabilir veya meditasyon yapabilirsiniz.
5. Yalnızca Tek Göreve Odaklanın
Bir görevi yapmaya başladığınızda tamamlayana kadar başka bir iş ile uğraşmayın ve kesinlikle görevi yarım bırakmayın. Bu, mevcut görevinizden vazgeçmek ve tamamen başka bir şey yapmak anlamına gelir. Bir rapor yazarken yazma işlemine ara verip sosyal medya hesabında vakit geçirmek, bu duruma örnek verilebilir. Bu sadece kötü zaman yönetimi değil aynı zamanda konsantrasyonunuz için de kötüdür.
Evde Verimli Vakit Geçirmek İçin Yapılabilecek Aktiviteler
Evde verimli vakit geçirmek için yapılabilecek çok sayıda aktivite bulunuyor. Yeni tip koronavirüs salgını nedeni ile vaktimizin büyük bir kısmını evde geçirdiğimiz bugünlerde vaktimizi daha verimli geçirebiliriz. Peki, vaktimizi daha verimli geçirmemizi sağlayacak aktiviteler neler?
Bu yazıda, evinizde vaktinizi çok daha verimli geçirebilmeniz için yapmanız gereken aktiviteleri bir araya getirdik. Sizler için hazırladığımız listede yer alan aktiviteleri uygulayarak daha üretken olabilirsiniz. İşte evde daha üretken olabilmek için yapabilecekleriniz!
1. Kitap Okumak
Kitap okuyarak kendinizi geliştirebilir ve evde geçirdiğiniz vakti daha verimli hale getirebilirsiniz. Özellikle okumaktan keyif aldığınız türleri tercih etmelisiniz. Böylece okurken sıkılmazsınız.
2. Sanal Müzeler
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak kullanıma sunulan “sanalmuze.gov.tr” web sitesi üzerinden sanal müzeleri ve ören yerlerini gezebilirsiniz. Böylece evde geçirdiğiniz vakti daha verimli hale getirebilirsiniz.
3. Online Eğitim
Yeni tip koronavirüs salgını döneminde zamanımızın büyük bir kısmını evde geçiriyoruz. Bu dönemde ücretsiz online eğitim alabilirsiniz. ODTÜ tarafından sunulan Bilgeİş platformu üzerinden ücretsiz online derslere erişebilirsiniz.
Yazılımdan tasarıma kadar birçok derslerin yer aldığı platformda aldığınız derslerle ilgili tüm ödev ve sınavları başarı ile tamamlayarak sertifika alabilirsiniz. Ayrıca Udemy üzerinden de istediğiniz konu hakkında kurs alabilirsiniz.
4. İngilizce Öğrenin
Vaktimizin büyük kısmını evde geçirdiğimiz bugünlerde ingilizce öğrenmeye başlayabilirsiniz. İngilizce öğrenmek için YouTube platformu üzerinden çok sayıda kaynak bulabilirsiniz.
5. TEDx Konuşmaları
TEDx’te alanında uzman ve başarılı kişiler, sınırlı sürede belirlenen konu hakkında konuşmalar yapıyor. TEDx videolarınızı izleyerek verimli vakit geçirebilirsiniz. Çok başarılı TEDx konuşmalarından sadece birkaçı şu şekilde:
6. Belgesel İzleyin
Evde geçirdiğiniz süre zarfında düzenli olarak belgesel izleyerek daha verimli vakit geçirebilirsiniz. Dijital yayın hizmeti Netflix’te çok başarılı belgeseller bulunuyor. Netflix’teki en iyi belgesellerden bazılarının fragmanları:
7. Yazılım Öğrenin
Geleceğin mesleği olarak nitelendirilen yazılımcılığa ilk adımınızı atabilirsiniz. Özellikle YouTube ve Udemy’de çok fazla sayıda kaynak bulunuyor. İstediğiniz yazılım dilini hemen öğrenmeye başlayabilir, kendi uygulamanızı veya oyununuzu geliştirebilirsiniz.
8. Spor Yapın
Vaktimizin büyük kısmını evde geçirdiğimiz bugünlerde çok hareketsiz kalıyoruz fakat spor yapmak için dışarı çıkmak zorunda değilsiniz. Evde de yapabileceğiniz bazı egzersizler mevcut. Mobil uygulamalar üzerinden düzenli olarak egzersizler yapabilirsiniz.
9. Meditasyon Yapın
Meditasyon yaparak daha iyi hissedebilirsiniz. YouTube veya mobil uygulamalar üzerinden meditasyon yapmayı öğrenebilirsiniz.
Google Chrome Açılmıyor Sorunu Nasıl Çözülür?
Google Chrome açılmıyor sorunu bazen ortaya çıkabiliyor ve bilgisayar kullanıcılarının önemli ölçüde moralini bozabiliyor. Dünya genelinde milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan Google Chrome çalışmama sorunu ile karşı karşıya kalındığında hangi yöntemler uygulanmalıdır?
Bilgisayar kullanıcıları, bazen “Google Chrome açılmıyor”, “Chrome hata veriyor” “Chrome siyah ekran” gibi çok sayıda sorun ile karşılaşabiliyor. Bu yazıda, popüler web tarayıcısı Chrome’da karşılaştığınız açılmama sorununu nasıl düzeltebileceğinizi açıkladık. Aşağıda yer alan yöntemleri uygulayarak karşılaştığınız sorunu düzeltebilirsiniz.
1 Görev Yöneticisi’nden Chrome’un Arka Planda Çalışıp Çalışmadığını Kontrol Edin
Chrome web tarayıcısında çalışmama sorunu ile karşılaşıldığında ilk olarak Görev Yöneticisi’ni açarak Chrome’un arka planda çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Çünkü web tarayıcısı arka planda çalışıyorsa açılmama sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Aşağıdaki adımları uygulayarak bu yöntemi gerçekleştirebilirsiniz.
• “Ctrl + Alt + Delete” veya “Ctrl + Shift + Esc” klavye kısayolunu kullanarak Görev Yöneticisi’ni açın.
• Görev Yöneticisi üzerinden “İşlemler” sekmesinde “Google Chrome” veya “Chrome.exe” olup olmadığını kontrol edin. Eğer “Google Chrome” veya “Chrome.exe” varsa bu işlemlere sağ tıklayın ve hemen ardından “İşlemi sonlandır” seçeneğini seçin.
2. Bilgisayarı Yeniden Başlatın
Yukarıda yer alan yöntemi denediyseniz ve karşılaştığınız sorun hala çözülmediyse bilgisayarı yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Bilgisayarı yeniden başlatmak, birçok sorunun düzeltilmesine yardımcı olabilir.
3. Chrome’u Silin ve Yeniden Yükleyin
İlk iki yöntemi uyguladıysanız ve hala sorununuz çözülmediyse Google tarafından geliştirilen ve milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan Chrome web tarayıcısını silip yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz. Chrome’u silip yeniden yüklemek, pek çok sorunu düzeltebilir.
4. Antivirüsün Chrome’u Engelleyip Engellemediğini Kontrol Edin
Bilgisayarınızda yüklü olan bir antivirüs programı Chrome’u engellemiş olabilir ve bu sebepten ötürü popüler web tarayıcısı açılmayabilir. Karşılaştığınız sorunun bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için antivirüs programını devre dışı bırakın ve hemen ardından web tarayıcısını açmaya çalışın.
5. Chrome’u Gizli Pencerede Açın
Chrome çalışmama sorunu yüklü olan uzantılardan kaynaklanabilir. Sorunun uzantılardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için Chrome’u gizli pencere üzerinden açmayı deneyebilirsiniz. Gizli pencerede yüklü olan tüm uzantılar devre dışı kalır. Chrome açılırsa sorun uzantılardan kaynaklanıyordur. Böyle bir durumda hangi uzantının bu soruna neden olduğunu tespit etmeniz gerekiyor.
Instagram Akış Yenilenemedi Hatası Nasıl Düzeltilir?
Instagram akış yenilenemedi hatası nasıl çözülür? Popüler sosyal medya platformunda kullanıcılar bazen birçok sorun ile karşılaşabiliyor. Kullanıcıların karşılaştığı sorunlar arasında akış yenilemedi hatası da yer alıyor. Bu yazıda, Instagram akış yenilenmiyor hatasını nasıl düzeltebileceğinizi öğreneceksiniz.
Instagram akış yenilenmiyor sorununu düzeltmek için uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. İşte Instagram hatasını çözmek için uygulayabileceğiniz en iyi yöntemler!
1 Instagram Sunucusunu Kontrol Edin
İlk olarak hatanın sizden mi yoksa sunucudan mı kaynaklandığını öğrenmelisiniz. Bu sebepten dolayı Downdetector web sitesi üzerinden sosyal medya uygulamasının sunucu durumunu kontrol etmelisiniz. Sunucularda herhangi bir problem bulunmuyorsa sorun sizden kaynaklanıyordur.
2. İnternet Bağlantısını Kontrol Edin
İnternet bağlantınız olmayabilir ve bu sebepten ötürü akış yenilenemiyor hatası ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Dolayısıyla ister bir web sitesine giriş yaparak internetin olup olmadığını kontrol edebilir ister Wi-Fi ağına bağlıysanız mobil veriye geçerek Instagram’a bakabilirsiniz.
3. Akıllı Telefonu Yeniden Başlatın
Sorun internet bağlantısında değilse akıllı telefonu yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Akıllı telefonu yeniden başlatmak, karşılaşılan birçok sorunun düzeltilmesine yardımcı olabilir. Bu sebepten ötürü yeniden başlatma işlemini gerçekleştirdikten sonra popüler sosyal medya platformuna giriş yaparak sorunun düzelip düzelmediğini kontrol edin.
4. Çıkış Yapıp Tekrar Giriş Yapın
Yukarıda yer alan yöntemleri uyguladıysanız ancak hala sorun devam ediyorsa hesabınızdan çıkış yapıp tekrar giriş yapmayı deneyebilirsiniz. Hesabınızdan çıkış yapmak için ilk olarak profil sayfasını açın. Sağ üst köşede yer alan yatay çizgi butonuna dokunun. Ayarlar sayfasını açın ve ardından çıkış yapın.
5. Uygulamayı Güncelleyin
Karşılaştığınız sorun, uygulamanın mevcut sürümünden kaynaklanabilir. Bu nedenden ötürü Android işletim sistemine sahip cihazınız varsa Google Play Store, iOS işletim sistemine sahip cihazınız varsa App Store uygulama mağazası üzerinden popüler hizmeti güncelleyin. Güncelleme işleminin ardından sorunun düzelip düzelmediğini kontrol edin.
6. Uygulamayı Silip Yeniden Yükleyin
Yukarıdaki yöntemlerin tamamını denediyseniz ve sorun hala devam ediyorsa popüler sosyal medya platformunu silip yeniden yükleyebilirsiniz. Popüler platformu silmek için ayarlar sayfasında bulunan uygulama listesini açın. Uygulama listesi üzerinden söz konusu platformu bulun ve kaldırın. Silme işlemini tamamladıktan sonra uygulama mağazası üzerinden tekrar indirin.
En Basit Şekilde Mobil Oyun Nasıl Yapılır?
Mobil oyun geliştirmeye karar verdiyseniz aklınızda “Online mobil oyun yapmak için gerekenler neler?”, “Mobil oyun hangi programla yapılır?”, “Mobil oyun yapmak için hangi dil gerekiyor?” ve “Unity ile mobil oyun yapılır mı?” gibi birçok soru olabilir. Bu yazıda, mobil oyun geliştirmek için nelerin gerekli olduğunu açıkladık.
1. Planlama
Doğru planlama oyununuzu çok başarılı hale getirebilirken eksik planlama ise oyununuzun başarısız olmasına neden olabilir. Bu sebepten ötürü planlama, oyun geliştirme sürecinin ilk ve en önemli adımıdır. Peki oyun planlaması nasıl yapılır? Geliştireceğiniz yapım hakkında fikirlerinizi not alın. Bu aşamada ilk olarak şu soruları yanıtlmanız gerekiyor:
2. Oyun Motoruna Karar Verin
Oyun geliştirmek için bir oyun motoruna ihtiyacınız vardır. Piyasada Unity, Unreal Engine ve GameSalad isimli programlar ön plana çıkıyor. Peki, hangi program planınıza uyuyor?
Unity: Mobil oyun geliştiricileri arasında açık ara en yaygın kullanılan yazılım olan Unity, kullanımı ücretsizdir. Oyununuzu ücretsiz olarak yayımlayabilirsiniz fakat yıllık kazancınızın 100 bin doları geçmemesi gerekiyor. 100 bin doları geçtiği takdirde ücretli lisans almanız gerekiyor. Unity ile oyun geliştirmek için C# öğrenmelisiniz.
2 boyutlu ve 3 boyutlu oyunlar geliştirebileceğiniz Unity ile ilgili internet üzerinden çok fazla kaynak bulabilirsiniz. Örneğin, Brackeys YouTube kanalında Unity ile sıfırdan oyun yapımı videolarına göz atabilirsiniz.
Unreal Engine: Epic Games tarafından geliştirilen Unreal Engine de tıpkı Unity gibi çok popülerdir. Unreal Engine’i kullanmak için C++ programlama dilini bilmelisiniz. İnternet üzerinden çok fazla kaynak bulabilirsiniz.
GameSalad: Programlama dili konusunda herhangi bir bilginiz bulunmuyorsa GameSalad’i tercih edebilirsiniz. GameSalad, sürükle bırak mantığında çalışır.
3. Seçtiğiniz Oyun Motoruna Uygun Programlama Dili Öğrenin
Mobil oyun geliştirmek için programlama dili öğrenmek çok önemlidir. Örneğin, Unity oyun motoru ile mobil oyun geliştirmek istiyorsanız C# dilini öğrenmeniz gerekiyor. Bu dilin anlaşılması nispeten kolaydır.
4. Projenizi Hayata Geçirin
Projeye başlamak sözü kulağa korkutucu gelebilir fakat işleri basit tutmak, sonuçları hızlı bir şekilde görebileceğiniz anlamına gelir. İlk olarak önce basit mekanikler ile başlayın. Daha sonra bölüm tasarımı, arayüz (menüler, seçenekler vb.) oluşturma gibi işlemleri yapabilirsiniz. Bu süreçte çok sayıda test uygulayın.
5. Oyununuz İçin Görsel Tasarlayın
2 boyutlu görseller tasarlamak için Photoshop programını tercih edebilir, 3 boyutlu görseller için Maya veya 3ds Max programını kullanabilirsiniz.
6. Oyununuzu Geliştirin
Bir mobil oyunun nasıl oluşturulacağını bilmek yeterli değildir. Geliştirdiğiniz oyunun başarılı olabilmesi için oyuncuların oynamak istemesi gereklidir. Bunun için oynanış mekaniğinin kolay olması önemlidir. Oyununuza ilginç ve çekici bir hikaye eklemelisiniz. Ayrıca oyunun ruhunu yansıtan bir müzik de tercih etmelisiniz. Bu süreçte de yapımı sık sık test etmelisiniz.
7. Oyununuzu Yayımlayın
Oyun geliştiriciliğine yeni adım atanlar, oyunu mükemmel hale getirmek için çok uğraşıyor ve bu durum da oyunun çıkışını geciktiriyor. Oyunu geciktirmeden çıkarmak daha iyidir. Oyunu çıkarttıktan sonra oyun içerisinde herhangi bir hata ortaya çıkarsa güncelleme yayımlayarak sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca oyununuzdan para kazanmak istiyorsanız pazarlama için bir bütçe ayırmanız gerekir.
WhatsApp Hesabı Silme Nasıl Yapılır?
Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp Messenger’ı silmek için yapmanız gereken birkaç adım bulunuyor. Bu adımları uygulayarak hesabınızı kolayca silebilir ve farklı bir mesajlaşma hizmetine geçebilirsiniz. Popüler mesajlaşma hizmetinde yer alan hesabınızı nasıl silebileceğinizi açıkladık. Aşağıdaki adımları uygulayarak WhatsApp hesap silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Akıllı telefonunuzdaki WhatsApp Messenger uygulamasını açın.
Elon Musk, akıllı telefon kullanıcılarına Signal uygulamasını tavsiye etmişti. Kullanıcıların tercih ettiği bir diğer platform ise Telegram. Platform, gizliliğe ve güvenliğe verdiği önem ile ön plana çıkıyor. Facebook’un anlık mesajlaşma uygulaması yerine kullanabileceğiniz daha pek çok platform yer alıyor.
Google Chrome Site Engelleme Nasıl Yapılır?
Google Chrome site engelleme işlemi nasıl yapılır? Ebeveyn kontrolünü elden bırakmak istemiyorsanız çocuklarınızın bazı web sitelerine nasıl erişim engeli getirebileceğinizi öğrenmek iyi bir fikir olabilir.
Google’ın web tarayıcısında herhangi bir web sitesini engellemek için neler yapılması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız rehberde yer verilen adımları sırasıyla takip etmeniz yeterli olacaktır.
Dünyanın en çok kullanılan web tarayıcılarından Google Chrome, kötü niyetli web sitelerini büyük bir çoğunlukla otomatik olarak engelleyerek web kullanıcılarının güvende kalmasını sağlamaya devam ediyor ancak bazı kötü web siteleri arka planda olup bitenleri o kadar başarılı bir şekilde saklamayı beceriyor ki dünyanın dört bir yanında popüler olan bir web tarayıcısı bile o web sitesindeki tehditleri tespit edemiyor.
Bu makalede yer alan adımları takip ederseniz zararlı kod ve benzerlerini içeren herhangi bir web sitesine yalnızca saniyeler içerisinde erişim engeli getirebilirsiniz. Yukarıdaki talimatları takip ederek bir web sitesine erişim engeli getirirseniz Google Chrome kullandığınız süre boyunca o web sitesine girilmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Google Chrome tarayıcısı üzerinden bir site engellemenin temel yararları şunlardır:
Kendinizi ne zaman çevrim içi olursanız belli başlı web sitelerine istençsiz girerken buluyor olabilirsiniz. Bu aslına bakılırsa çok fazla internet kullanıcısının mücadele etmeye kalkıştığı fakat her defasında mağlup olduğu bir sorundur.
Kullanıcıların özellikle çalışma saatleri içerisinde sıklıkla ziyaret ettiği web siteleri genellikle sosyal medya sitelerinden oluşur. Bu siteler dikkat dağıtıcı siteler grubundadır. Masabaşı bir işle meşgulseniz işinizin büyük bir kısmını muhtemelen bilgisayar üzerinden yapıyorsunuzdur. Dikkatinizi dağıtmada çok başarılı olan bu siteler ise sizi asıl odaklanmanız gereken konudan alıp uzaklaştıracak ve işinizi tamamlamanıza engel olacaktır.
Facebook, Twitter ve daha nicesini Chrome site engelleme adımlarını takip ederek engellerseniz bu sorunun üstesinden gelebilir; işlerinize daha çok zaman ayırma fırsatı elde edebilirsiniz.
Evinizdeki bilgisayarınıza çocuğunuzun da erişimi varsa ve çocuğunuzun siber güvenliğe dair çok fazla bilgisi yoksa istemeden de olsa zararlı sitelere girebilir. Bu siteler, internet kullanıcısına bilgisayara ciddi hasar verecek virüsleri indirtmek için binbir türlü yönteme başvurur.
Çocuğunuz bilinçli bir internet kullanımı hakkında yeterince bilgili değilse bilgisayarınıza zarar vereceğini düşündüğünüz web sitelerini engelleyerek çocuğunuzun bilgisayarınıza virüs bulaştırmasının önüne geçebilirsiniz.
Web tarayıcınızı kullanarak hangi web sitelerinin ziyaret edilip edilmeyeceğini söz konusu yöntemle birlikte siz belirleyebilirsiniz ancak şunu unutmamanız gerekiyor: Uzantının nasıl kullanıldığı hakkında bilgisi olan kişiler, sizin engellediğiniz web sitesinin erişim engelini kaldırabilir ve web sitesine yeniden erişim sağlayabilir.
Bu yöntem daha çok odaklanma sorunundan şikâyetçi olan kişilere göre bir yöntemdir. Çalışma saatleri içerisinde belirli web siteleri yüzünden dikkat dağınıklığı yaşıyorsanız bu yöntemi kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur.
Güvenli İnternet Kullanımı İçin Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
Bilgisayar korsanları, internet kullanıcılarının kişisel bilgilerini ele geçirmek için sürekli olarak yeni yollar arıyor. Bu nedenle kendinizi siber saldırılardan korumak için ne yapmanız gerektiğini bilmeniz çok kritik bir öneme sahiptir. İşte güvenli internet kullanımı için mutlaka bilmeniz gerekenler!
Siber saldırılardan korunmak ve verilerinizi güvende tutmak için bilmeniz gereken birçok ipucu bulunuyor.
1. E-posta Güvenliği
Tanımadığınız kişierden gelen e-posta eklerini açmayın ve e-postada yer alan bağlantıya tıklamayın. Arkadaşlarınızdan veya meslektaşlarınızdan gelen e-posta ekleri bile kötü amaçlı olabilir. Arkadaşınızın veya meslektaşınızın e-posta hesabı çalınabilir ve bilgisayar korsanı tüm kişilere kötü amaçlı bağlantı içeren bir e-posta gönderebilir. Çoğu insan bir arkadaşının veya akrabasının gönderdiği bağlantıya düşünmeden tıklar.
Bir tanıdığınız tarafından size gönderilen e-postada olağandışı veya beklenmedik bilgi talep ediliyorsa veya bir bağlantıya tıklamanız isteniyorsa size e-posta adresinin sahibi ile farklı bir iletişim platformunu kullanarak teyit edin. Bilgisayar korsanları ayrıca korkutma taktiğini (Örneğin “hesabınız silinecek”, “hesabınız çalındı bağlantıya tıklayarak şifrenizi sıfırlayın” gibi) uygulayarak kişinin bilgilerini ele geçirebilir.
Genel olarak e-posta güvenliğini sağlamak için tanımadığınız kişilerden gelen maillerde yer alan eklere ve bağlantılara kesinlikle tıklamayın. Tanıdığınız kişiler tarafından gönderilen ekleri ve bağlantıları ise önce teyit edin, daha sonra tıklayın.
2. Güçlü Şifre Kullanın
Hesap oluştururken güçlü şifre belirlemek ve her hesapta farklı şifreler kullanmak kritik öneme sahiptir. Bunun için şifre yöneticisi kullanabilirsiniz. Şifre yöneticisi programları sayesinde güçlü şifreler oluşturabilir ve oluşturduğunuz şifreleri programa kaydedebilirsiniz. Böylece şifre hatırlayamama gibi sorunlar ile karşılaşmazsınız. En iyi şifre yöneticisi uygulamaları isimli yazımıza göz atabilirisiniz.
3. Antivirüs Kullanın
Cihazınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı korumak için antivirüs programı kullanabilirsiniz. Ayrıca antivirüs programları sayesinde cihazınıza bulaşan virüsleri de temizleyebilirsiniz. Android cihazınız için bir antivirüs arıyorsanız “En iyi ücretsiz antivirüs uygulamaları” isimli yazımıza göz atabilirsiniz.
4. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Özelliğini Kullanın
Hesap güvenliği için güçlü şifrenin yanı sıra iki faktörlü kimlik doğrulama özelliği de çok önemlidir. Bilgisayar korsanları hesabınızın şifresini ele geçirse dahi iki faktörlü kimlik doğrulama özelliği sayesinde hesabınıza erişemez.
5. Verilerinizi Düzenli Olarak Yedekleyin
Verileri düzenli olarak yedeklemek, kişisel çevrim içi güvenlikte gözden kaçan bir adımdır. Cihazınız fidye yazılımı saldırısına maruz kaldığı takdirde dosyalarınız şifrelenir ve bu nedenle dosyalarınıza erişemezsiniz. Verilerinizi yedeklerseniz herhangi bir fidye yazılımı saldırısında büyük kayıpların önüne geçebilirsiniz.
6. Herkese Açık Wi-Fi Ağlarını Kullanmayın
VPN kullanmadan herkese açık Wi-Fi ağlarına bağlanmayın. VPN hizmetleri cihazınız ile VPN sunucusu arasındaki trafiği şifreler. Bu, bir bilgisayar korsanının cihazınızdaki verilere erişmesinin çok daha zor olacağı anlamına gelir. Bu nedenle VPN hizmeti kullanmıyorsanız herkese açık internet ağına bağlanmak yerine mobil veriyi kullanın.
7. Yazılımları Her Zaman Güncel Tutun
Bazen programlarda güvenlik açığı tespit edilir. Bunun ardından geliştirici ekip, programda yer alan güvenlik açığını gidermek için yeni bir güncelleme yayımlar. Güncelleme yapmadığınız takdirde programın mevcut sürümünde yer alan güvenlik açığı, hesabınızı ve kişisel bilgilerinizi tehlikeye atar. Bu nedenle yazılımları her zaman güncel tutun.
Binlerce İçeriğe Pratik Bir Şekilde Erişebileceğiniz Netflix Kodları!
Netflix kodları sayesinde popüler dijital yayın platformunda yer alan binlerce içeriğe hızlı ve pratik bir biçimde erişebilirsiniz. Peki, Netflix gizli kodları neler? Netflix kodu nasıl kullanılır? Bu soruların yanıtına yazımızdan ulaşabilirsiniz. İşte popüler yayın hizmetinin gizli kodları!
Netflix kodları sayesinde içeriklere pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz. Netflix gizli kodları sayesinde içeriklere pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz. Peki, milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan dijital yayın platformu Netflix’in gizli kodları nasıl kullanılır? Aşağıda yer alan adımları uygulayarak kodları kullanabilirsiniz.
1. Öncelikle aşağıda yer alan kategorilerden bir tanesini seçin.
2. Daha sonra “https://www.netflix.com/browse/genre/IDNumber” web sitesini kopyalayın.
3. Yeni sekme açın ve kopyaladığınız web siteyi yapıştırın.
4. “IDNumber” kelimesini silin ve seçtiğiniz kategorinin kodunu yazın. Son olarak “Enter” tuşuna basın.
Dijital yayın hizmeti Netflix’te hangi dizi veya filmi izlemeye başlayacağınız konusunda kararsız kalıyor ve bu duruma çok vakit harcıyorsanız, aşağıda yer alan kodları kullanabilirsiniz. Aşağıdaki kodları kullanarak hangi içeriği izleyeceğinize hızlı bir şekilde karar verebilir ve böylece çok vakit kaybetmemiş olursunuz.
Aksiyon ve Macera (1365)
Anime (7424)
Çocuk ve Aile Filmleri (783)
Klasik Filmler (31574)
Komedi (6548)
Kült Filmler (7627)
Belgeseller (6839)
Dram (5763)
Yabancı Filmler (7462)
Korku Filmleri (8711)
Bağımsız Filmler (7077)
Müzik (1701)
Romantik Filmler (8883)
Bilim Kurgu (1492)
Gerilim (8933)
Diziler (83)
Bilgisayarı Gece Açık Bırakmak Zararlı mı?
“Bilgisayarı gece açık bırakmak zararlı mı?”, “Bilgisayar sabaha kadar açık kalsa ne olur?” soruları çok sayıda kullanıcının en çok merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Peki, bilgisayarı uzun süre açık bırakmak tehlikeli mi? Bu yazıda, çok sayıda bilgisayar kullanıcının merak ettiği soruyu yanıtladık.
“Bilgisayarı gece açık bırakmak zararlı mıdır?” sorusu, uzun bir süreden beri tartışmaların odak noktası oldu. Masaüstü bilgisayarı veya dizüstü bilgisayarı (Laptop) uzun süre açık bırakmak güvenli mi, yoksa her kullanılmadığı zamanlarda kapatılmalı mı? İşte merak edilen sorunun yanıtı!
Bilgisayarı açık bırakmak için birkaç iyi neden bulunuyor. İşte cihazı uzun süre açık bırakmanın artı yönleri:
1. Daha Kullanışlı
İnsanların bilgisayarı açık bırakmak istemesindeki en büyük neden kolaylıktır. Cihazın açılmasını beklemezsiniz. Her zaman kullanıma hazırdır. Solid State Disc’in (SSD) yer aldığı sistemin açılması yaklaşık olarak 30 saniye sürer. Harddisk’in yer aldığı bir sistem ise yaklaşık bir dakika veya daha fazla sürebilir. Sistem açıldıktan sonra başlatılacak çok sayıda programı varsa bu süre çok daha uzun olacaktır.
Cihazı açık bırakmak bu sorunları yaşamamanızı sağlar. Ayrıca sisteminizi uyku moduna da alabilirsiniz. Uyku modundaki bir sistemin açılması yalnızca birkaç saniye sürecektir. Önceden başlatılmış tüm programlar ise çalışmaya devam edecektir.
2. Sistem Her Zaman Güncel Kalır
Sisteminizi ve verilerinizi korumak için gerekli olan çok sayıda görev vardır. Bu görevlerin gece yapılması daha iyidir. Bu görevler arasında işletim sistemini güncellemek, yedek oluşturmaki virüs taraması yapmak, müziklerinizi veya fotoğraflarınızı bulut depolama hizmetine taşımak yer alıyor.
Bu görevler gibi büyük miktarda veri işlemleri çok zaman alır, Değişen miktarlarda sistem kaynağı ve bant genişliği kullanılır. Bu veri işlemlerinin geceleri gerçekleşecek şekilde planlamak, hem sisteminizin güncel kalmasını sağlar hem de gün içerisinde kullanımınıza olumsuz yönde etkilemez.
Cihazınızı uzun süre tutmak bazı olumsuz sonuçlara neden olabilir. İşte sisteminizi uzun süre açık bırakmanın neden olabileceği olumsuz sonuçlar:
1. Her Bileşenin Sınırlı Bir Ömrü Vardır
Bilgisayar donanımının sınırlı bir ömre sahip olduğu bir gerçektir. Bir monitörün arka ışığı, genellikle on binlerce saatlik bir kullanım ömre sahiptir. Bir dizüstü bilgisayar pilinin ömrü, 300 şarj döngüsüyle gözle görülür şekilde kısalırken, bazı SSD’ler yalnızca yaklaşık 3000 program / silme döngüsü için iyidir.
Sisteminizi uzun süre açık bırakarak bu sınırlara çok daha kısa sürede ulaşırsınız. Ayrıca cihazın uzun süre açık kalması, donanımın ısınmasına neden olur. Bu durum, donanımın ömrünün kısalmasında en büyük faktörlerden bir tanesidir.
2. Güç Tüketir
Bir elektronik cihazının kullanılmadığı zamanlarda da güç harcadığı bir gerçektir. Aktif, boşta ve uyku halindeki bir bilgisayarın güç tüketimi arasında büyük bir fark var. Monitörü kapatmak büyük miktarda güç tasarrufu sağlar ve uyku moduna geçirmek daha da fazla tasarruf sağlar fakat uyku modunda, bilgisayara uzaktan erişebilmek gibi bilgisayarı açık bırakmanın birçok avantajını kaybedersiniz.
3. Elektrik Kesintisi
Bilgisayarınız açık durumdayken elektrik kesintisinin meydana gelmesi, donanımı ve sistemi önemli ölçüde riske atar. Bu sebepten ötürü sisteminizi sürekli olarak açık bırakmak, onu tehlikeye atmak demektir.
4. Yeniden Başlatmak Performansı Artırır
Yeniden başlatma işlemi, cihazın performansını artırır ve karşılaştığınız sorunların giderilmesine yardımcı olabilir. Bu sebeplerden ötürü düzenli olarak yeniden başlatmak tavsiye edilir.
5. Fan Sesi
Bilgisayarın bulunduğu odada yatıyorsanız ve sistemi açık bırakıyorsanız fan sesinden uyuyamayabilirsiniz. Fanlar genellikle sinir bozucu bir şekilde gürültülü çalışır.
Microsoft Word Ücretsiz Nasıl Kullanılır?
Microsoft Word ücretsiz kullanmak mümkün mü? MS Word, piyasadaki en popüler ve en başarılı kelime işlemci programlardan bir tanesidir. Microsoft Office Suite’in bir parçası olan Word programını kullanabilmek için belirli bir ücret karşılığında abone olmanız gerekir. Bu yazıda, MS Word’ü ücretsiz kullanmanın yollarını derledik.
MS Word’ü bedava olarak bilgisayarınıza indirmenin bir yolu yoktur fakat Word programının ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birçok farklı sürümü bulunuyor. Microsoft Word ücretsiz kullanmak için listemize göz atabilirsiniz.
1. Microsoft Word Deneme Sürümü
MS Word’ü bedava olarak kullanabilmek için Microsoft 365 deneme sürümünü deneyebilirsiniz. Microsoft 365 deneme sürümü sayesinde Word programını 1 ay boyunca bedava olarak kullanabilirsiniz.
Deneme sürümü olduğu için programda herhangi bir kısıtlama yer almayacaktır. Belirtilen deneme srüesi boyunca PowerPoint, Excel, Outlook ve diğer Office paketi ürünlerine erişebilirsiniz.
2. Microsoft Word Online
MS Word’ü herhangi bir süre kısıtlaması olmadan ücretsiz olarak kullanmak istiyorsanız MS Word Online aracını deneyebilirsiniz. Söz konusu programı indirmeden web tarayıcınız üzerinden herhangi bir ücret ödemeden ve kısıtlama olmadan kullanabilirsiniz.
Araç üzerinden hazırladığınız belgeyi OneDrive (Microsoft firmasının bulut depolama hizmeti) hesabınızda saklayabilirsiniz. Araç, Google Dokümanlar’a oldukça benziyor.
3. Microsoft Word Mobil Uygulaması
Popüler kelime işlemci hizmetini ücretsiz olarak kullanmanın bir diğer yolu ise mobil uygulamadır. Hizmetin mobil uygulamasını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Akıllı telefon üzerinden uzun yazılar yazmak biraz zor olabilir ancak bir tabletiniz veya Google Chromebook’unuz varsa bu durum sorun olmayacaktır.
Uygulamayı Google Play Store ve App Store üzerinden indirebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınıza bir Android emülatörü yükleyerek mobil uygulamayı bilgisayarınız üzerinden de kullanabilirsiniz.
4. Word Mobile
Word’ü yalnızca belgeleri açmak ve okumak isteyen kullanıcılar, Word Mobile aracını kullanabilir. Microsoft tarafından sunulan program, Word’ün sadeleştirilmiş bir sürümüdür. Uygulama, bilgisayarınızın belleğini de fazla tüketmez. Word Mobile, uzun belgeleri Word biçiminde okumak için oldukça kullanışlı bir uygulamadır.
5. Öğrencilere Ücretsiz Sürüm
Microsoft, resmi olarak öğrencilere ve öğretmenlere ücretsiz Office 365 abonelikleri sunar. Şirket tarafından belirlenen koşullara uygun kurumlardaki öğrenciler ve öğretmenler, Word’ün yanı sıra Excel, PowerPoint, OneNote ve Microsoft Teams’i ücretsiz olarak kullanabilir. Konu ile ilgili detaylı bilgiye Microsoft Eğitim sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
En İyi Ücretsiz Ofis Programları
En iyi ücretsiz ofis programları neler? Piyasada birçok ücretsiz ofis yazılımı bulunuyor. Microsoft Office programlarına ücretsiz alternatif arıyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
Microsoft Office deneme süresi sona erdiğinde kullanabilmeniz için belirli bir ücret karşılığında abone olmanız gerekmektedir. Piyasada pek çok ücretsiz ofis programı bulunuyor. Peki, en iyi ücretsiz ofis programları neler? Kullanımı tamamen ücretsiz ofis yazılımı arıyorsanız listemize göz atabilirsiniz.
1. LibreOffice
Çok başarılı bir ofis yazılımı olan LibreOffice, tüm Microsoft belge biçimleri ile uyumludur. Word, PoweRPoint ve Excel’in en son sürümlerinde bulabileceğiniz hemen hemen her özelliğe sahip olan LibreOffice’te Writer, Calc, Impress, Draw, Math ve Base olmak üzere toplamda altı adet yazılım yer alır. Son üç tanesi diğer birçok ücretsiz ofis paketinde bulamayacağınız araçalardır. Draw yazılımı vektörel çizimler, Math matematiksel işlevler ve Base ise veritabanları için tasarlanmıştır. Calc yazılımı özellikle kullanışlıdır çünkü Microsoft Access’e ücretsiz alternatif bulmak zordur.
LibreOffice, istikrarı sürdürmek ve yeni özellikler eklemek için sürekli olarak çalışan büyük ve hevesli bir gönüllü topluluğu tarafından sürdürülen açık kaynaklı bir projedir. Uzantı ve şablon desteğine sahip olan LibreOffice hem işletmeler hem de ev kullanıcıları için ücretsizdir.
2. Microsoft 365 Online
Microsoft firmasının masaüstü yazılımını kullanabilmek için belirli bir ücret karşılığında abone olmanız gerekir ancak şirket Google Workspace’in (Eski adıyla G Suite) oluşturduğu tehdidi fark etti ve kendi ücretsiz çevrim içi yazılım setini oluşturdu.
Microsoft 365 sayesinde web tarayıcınız üzerinden ofis programlarına ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Oluşturduğunuz belgeleri Microsoft OneDrive’da saklayabilirsiniz. Hizmeti kullanabilmek için Microsoft hesabınız ile web siteye giriş yapmanız gerekiyor. Microsoft 365 Online, Android ve iOS platformlarında da yer alıyor.
3. Polaris Office
Birçok kullanıcı tarafından bilinmeyen ancak çok başarılı bir yazılım olan Polaris Office, Windows, MacOS, Android ve iOS platformlarında yer alıyor. Yazılımın mobil sürümü, bazı Samsung marka akıllı telefonlara önceden yüklenmiş olarak gelir. Tüm Microsoft belge biçimleriyle uyumlu olan Polaris Office, çok şık bir arayüze sahiptir.
4. WPS Office Free
WPS Office Free’de yer alan üç yazılım, tıpkı Word, Excel ve PowerPoint’in en son sürümleri kadar şık görünür ve birçok özelliğe sahiptir. Dosya biçimi mükemmeldir ve çalışmanızı Office kullanıcıları ile kolay paylaşım için Microsoft biçimlerinde kaydedebilirsiniz. Veritabanı yazılımı bulunmuyor fakat WPS Office, Windows’un yerleşik uygulamasının yerini alabilecek mükemmel bir ücretsiz PDF aracı ile birlikte gelir.
5. FreeOffice
FreeOffice, bu listede yer alan tüm ücretsiz ofis paketlerinde olduğu gibi Microsoft dosya biçimlerini destekliyor. Ücretsiz ofis yazılımı arıyorsanız FreeOffice’i tercih edebilirsiniz. Başarılı bir kullanıcı arayüzüne sahip olan programda maalesef bazı temel özellikler yalnızca premium sürümde yer alıyor.
6. Google Dokümanlar, E-tablolar ve Slaytlar
Google firması tarafından kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan Google Dokümanlar, E-tablolar ve Slaytlar hizmetlerini web tarayıcınız üzerinden kullanabilirsiniz. Yani herhangi bir kurulum dosyası bulunmuyor. Google’ın ücretsiz ofis hizmetinde tüm dosyalar otomatik olarak kaydedilir ve senkronize edilir, böylece aktarımlar ve yedeklemeler konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
Bilmeniz Gereken En Yaygın Kötü Amaçlı Yazılımlar
Birçok insan, kötü amaçlı yazılım için genel bir terim olarak “virüs” kelimesini kullanır fakat bu ifade doğru değildir. Bilgisayarınızı olumsuz yönde etkileyebilecek çok sayıda kötü yazılım türü vardır. İşte bilmeniz gereken en yaygın kötü amaçlı yazılımlar!
Malware (Kötü amaçlı yazılım), “Malicious Software” ifadesinin kısaltmasıdır. Peki en yaygın kötü amaçlı yazılım neler? İşte en yaygın kötü amaçlı yazılımlar listesi!
1. Virus (Virüs)
Virüsler, bulaştığı sistemde kendini kopyalayabilen kötü amaçlı yazılımdır. Yazılım, kötü amaçlı kodları yaymak için sistemde yer alan dosyaları ve programları kullanır. Genellikle zararsız olarak görünen programlara gizlenir. Peki, virüsler bilgisayara nasıl bulaşır?
Virüsler genellikle bir e-posta ekinden veya USB bellekten bulaşır. Virüs yerleştirilen dosya çalıştırıldığı an aktif olur. İlk virüs 1980’lerin başında ortaya çıktı. 1990’larda ve 2000’lerin başında daha yaygın hale geldi.
2. Worms (Solucanlar)
Worms (Solucanlar), virüse oldukça benziyor. İki yazılım arasındaki fark ise Worms’ün insan yardımı olmadan çoğalabilmesidir. Solucanlar, genellikle internet ağı veya indirilen bir dosya aracılığı ile sisteme bulaşır. Sisteme bulaşmasının ardından internet ağı üzerinden kendisini kopyalamaya başlayan Solucanlar, güvenlik açığından yararlanarak internet ağına bağlı cihazlara hızlı bir şekilde bulaşır.
3. Trojan Horse (Truva Atı)
Truva Atı ismini geçmişteki bir hikayeden alıyor. Hikayeye göre Antik Yunan’da tahtadan devasa bir at yapılıyor. Bu atın içerisine ise Yunan askerleri yer alıyor. Dışarıdan bakıldığında son derece modern ve zararsız görünen tahtadan at, Troy şehrine hediye edilmiş. Troy şehri ise at dışarıdan zararsız ve modern görünüme sahip olduğu için hediyeyi kabul etmiş. Hava karardığında ise tahta atın içerisindeki askerler dışarı çıkmış ve şehrin kapılarını açmış. Bunun üzerine Yunan orduları Troy şehrini kısa süre içerisinde ele geçirmiş.
Trojan Horse isimli kötü amaçlı yazılım da tıpkı bu hikayedeki gibi dışarıdan zararsız gibi görünen fakat içerisinde oldukça zararlı kodlar barındırıyor.
Trujan Horse’da (Truva Atı) genellikle herhangi bir programa bir bilgisayar korsanı tarafından zararlı kodlar yüklenir. Zararlı kodlar içeren program açıldığında Truva Atı aktif olur. Yani bu yazılımlar çoğunlukla kendini yararlı bir program gibi gösterir. Kandırılan kullanıcılar, Truva Atının yer aldığı programını yükler ve ardından çalıştırır. Böylece Trujan Horse etkinleştirilir ve arka kapı erişim sağlanır. Siber korsanları, söz konusu yazılımın bulaştığı sistemlerde yer alan verilere erişebilir.
4. Spyware (Casus Yazılım)
Spyware (Casus yazılım), en yaygın zararlı yazılımlardan bir tanesidir. Spyware, kullanıcıların bilgisayarda yaptıkları bütün işlemleri kayıt eder. Spyware, topladığı verileri bilgisayar korsanlarına gönderir. Casus yazılım, bu işlemleri yaparken kullanıcıya hiçbir şekilde bilgi vermez.
Casus yazılımlar, virüs ve solucanlardan farklı olarak sistemlere sadece bir kez bulaşır. Yani çok sayıda kopya oluşturmazlar. Bulaştıkları cihaza gizlenir ve sessiz bir şekilde veri toplarlar. Hatta bazı casus yazılımlar, klavyede bastığınız her tuşu kaydetmeyi sağlayan keylogger’lar içerir.
5. Ransomware (Fidye Yazılımı)
Ransomware’ın (Fidye Yazılımı) özellikle 2010’ların sonuna doğru popülerliği ciddi oranda arttı. Ransomware, bulaştığı sistemdeki dosyaları şifreleyerek kullanıcıların erişebilmesini engeller. Bu işlemin ardından fidye talebi açılır. Fidye talebinde ödeme bilgileri yer alır. Bilgisayar korsanları, dosyaların kilidini kaldırmayı sağlayan özel anahtarı vermek için kullanıcıdan fidye talep eder. Ransomware, özellikle şirketlere büyük maddi kayıplar yaşatmaktadır.
Kullanıcı ödeme yapsa bile bilgisayar korsanlarının özel anahtarı vereceğinin bir garantisi yoktur. Ayrıca ödeme yapmak bu tarz saldırıların artmasına olanak sağlayabilir. Fidye yazılımlarına karşı güvende kalmanın en iyi yolu, dosyalarınızı düzenli olarak yedeklemektir. Dosya yedekleme işlemi, bir fidye yazılımı saldırısına maruz kalırsanız dosyalarınızı geri yüklemenize olanak tanır.
6. Scareware
Scareware, kullanıcıyı korkutarak yazılımı satın almasına teşvik eder. Örneğin, kullanıcıya sahte bir virüs uyarısı mesajı gösterir. Uyarı mesajında Microsoft veya başka bir şirketin bilgisayarınızda bazı sorunlar tespit ettiğini iddia eder.
Kullanıcıya bir telefon numarasını aramasını veya sorunu düzeltmek için bir sahte antivirüs indirmesini ister. Kullanıcı, telefon numarasını ararsa olmayan virüsü temizleme işlemi için ödeme yapmasını ister. Sahte antivirüs yazılımı da aynı mantıkta çalışır. Kısacası, Scareware yazılımının temel amacı bilgisayar korsanına para kazandırmaktır.
7. Rootkit (Kök Kullanıcı Takımı)
Rootkit’in amacı kendini kopyalayarak sisteme yayılmak değil, kendini gizlemektir. Rootkit, yüksek yetkiler ile işletim sistemi çekirdeğine sızar. Bu sebepten ötürü antivirüs yazılımları tarafından da fark edilmeyebilir. Bu sebepten ötürü diğer yazılımlara karşı çok daha tehlikelidir. Bilgisayar korsanları Rootkit bulaşan bilgisayarları uzaktan kontrol edebilir.
Microsoft Word Ücretsiz Nasıl Kullanılır?
Microsoft Word ücretsiz kullanmak mümkün mü? MS Word, piyasadaki en popüler ve en başarılı kelime işlemci programlardan bir tanesidir. Microsoft Office Suite’in bir parçası olan Word programını kullanabilmek için belirli bir ücret karşılığında abone olmanız gerekir. Bu yazıda, MS Word’ü ücretsiz kullanmanın yollarını derledik.
MS Word’ü bedava olarak bilgisayarınıza indirmenin bir yolu yoktur fakat Word programının ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birçok farklı sürümü bulunuyor. Microsoft Word ücretsiz kullanmak için listemize göz atabilirsiniz.
1. Microsoft Word Deneme Sürümü
MS Word’ü bedava olarak kullanabilmek için Microsoft 365 deneme sürümünü deneyebilirsiniz. Microsoft 365 deneme sürümü sayesinde Word programını 1 ay boyunca bedava olarak kullanabilirsiniz.
Deneme sürümü olduğu için programda herhangi bir kısıtlama yer almayacaktır. Belirtilen deneme srüesi boyunca PowerPoint, Excel, Outlook ve diğer Office paketi ürünlerine erişebilirsiniz.
2. Microsoft Word Online
MS Word’ü herhangi bir süre kısıtlaması olmadan ücretsiz olarak kullanmak istiyorsanız MS Word Online aracını deneyebilirsiniz. Söz konusu programı indirmeden web tarayıcınız üzerinden herhangi bir ücret ödemeden ve kısıtlama olmadan kullanabilirsiniz.
Araç üzerinden hazırladığınız belgeyi OneDrive (Microsoft firmasının bulut depolama hizmeti) hesabınızda saklayabilirsiniz. Araç, Google Dokümanlar’a oldukça benziyor.
3. Microsoft Word Mobil Uygulaması
Popüler kelime işlemci hizmetini ücretsiz olarak kullanmanın bir diğer yolu ise mobil uygulamadır. Hizmetin mobil uygulamasını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Akıllı telefon üzerinden uzun yazılar yazmak biraz zor olabilir ancak bir tabletiniz veya Google Chromebook’unuz varsa bu durum sorun olmayacaktır.
Uygulamayı Google Play Store ve App Store üzerinden indirebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınıza bir Android emülatörü yükleyerek mobil uygulamayı bilgisayarınız üzerinden de kullanabilirsiniz.
4. Word Mobile
Word’ü yalnızca belgeleri açmak ve okumak isteyen kullanıcılar, Word Mobile aracını kullanabilir. Microsoft tarafından sunulan program, Word’ün sadeleştirilmiş bir sürümüdür. Uygulama, bilgisayarınızın belleğini de fazla tüketmez. Word Mobile, uzun belgeleri Word biçiminde okumak için oldukça kullanışlı bir uygulamadır.
5. Öğrencilere Ücretsiz Sürüm
Microsoft, resmi olarak öğrencilere ve öğretmenlere ücretsiz Office 365 abonelikleri sunar. Şirket tarafından belirlenen koşullara uygun kurumlardaki öğrenciler ve öğretmenler, Word’ün yanı sıra Excel, PowerPoint, OneNote ve Microsoft Teams’i ücretsiz olarak kullanabilir. Konu ile ilgili detaylı bilgiye Microsoft Eğitim sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Program Kullanmadan Bilgisayar Hızlandırma
Bilgisayar hızlandırma işlemi için uygulayabileceğiniz pek çok yöntem bulunuyor. Bu işlemleri yapmak için herhangi bir program yüklemeniz gerekmiyor. “Windows 10 bilgisayarım çok yavaş”, “Bilgisayarım donuyor, kasıyor” diyorsanız yazımızda yer alan yöntemleri uygulayabilir ve cihazınızı hızlandırabilirsiniz.
Bilgisayarlar, pek çok nedenden dolayı zamanla yavaşlayabilir. Dolayısıyla kullanıcılar ilk günkü performansı elde edemez. Sistemde yavaşlama ve donma gibi problemlerin meydana gelmesi sonucunda kullanıcı deneyimi olumsuz yönde etkilenir. Bazı adımları uygulayarak bu sorunu çözebilirsiniz.
1. Gereksiz Başlangıç Programlarını Devre Dışı Bırakın
Bilgisayarı her açtığınızda başlangıçta açılan programlar, sistemin performansını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenden dolayı başlangıçta açılan programlar, bilgisayarın açılır açılmaz donmasına, kasmasına ve belli bir süre yavaş çalışmasına neden olabilmektedir. Örneğin sistemi ilk açtığınızda gereksiz bir programın otomatik olarak açılması sisteminize kısa süreliğine zor anlar yaşatabilir.
Başlangıçta açılan gereksiz programları devre dışı bırakmak için Görev Yöneticisi aracını kullanabilirsiniz. Aşağıdaki adımları uygulayarak devre dışı bırakma işlemini yapabilirsiniz.
2. Antivirüs Programını Devre Dışı Bırakın,
Antivirüs programları bazen sistemin yavaş çalışmasına ve hatta bazı anlar donmasına neden olabilmektedir. Bu sebepten ötürü bilgisayarınız yavaşlamışsa antivirüsü devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.
3. Gereksiz Programları ve Oynamadığınız Oyunları Silin
Depolama alanınızdaki boş alan miktarı, sistemin hızlı çalışması üzerinde etkilidir. Bu nedenle sistemde yüklü olan gereksiz programları ve oynamadığınız oyunları silerek depolama alanınızda boş yer açmalısınız.
4. Arka Planda Çalışan Gereksiz Programları Sonlandırın
Arka planda çalışan bazı ağır programlar, sisteminizin yavaş çalışmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla Görev Yöneticisi üzerinden arka planda çalışan boşa sistemi yoran programları sonlandırmalısınız.
5. Güncelleme Olup Olmadığını Kontrol Edin
Bilgisayarınızı yavaşlatabilecek bir diğer etken ise güncellemelerdir. Arka planda güncelleme işleminin olup olmadığını kontrol edin.
Güvenli Akıllı Telefon Kullanımı İçin En İyi İpuçları!
Güvenli akıllı telefon kullanımı, kritik öneme sahip çünkü günümüzde kişisel bilgilerimizi akıllı telefonlarımızda tutuyoruz. Akıllı telefon kullanırken yapılan bir hata, kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine neden olabilir. Bu sebepten dolayı akıllı telefon kullanıcılarının dikkat etmesi gereken bazı noktalar ve yapması gereken bazı işlemler mevcut.
Akıllı telefonlar insanların hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bununla birlikte “Telefonumu nasıl güvenli hale getirebilirim?”, “Android telefonu güvenli hale getirmek için ne yapılmalı?” ve “Cep telefonu güvenli olarak nasıl kullanılır?” gibi bazı sorular ortaya çıktı. Peki, akıllı telefon kullanırken kötü niyetli kişilere karşı dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir? Bu yazıda, cep telefonunuzu nasıl güvenli hale getirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
1. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Özelliğini Etkinleştirin
Hesap güvenliği için güçlü şifrenin yanı sıra iki faktörlü kimlik doğrulama özelliği de çok önemlidir. İki faktörlü kimlik doğrulama özelliği, hesabınıza ek güvenlik katmanı ekler. Bilgisayar korsanları hesabınızın şifresini ele geçirse dahi iki faktörlü kimlik doğrulama özelliği sayesinde hesabınıza erişemez. Bu nedenden dolayı kullandığınız platformlarda eğer bu özellik varsa etkinleştirmelisiniz.
2. Akıllı Telefonunuzu Güncel Tutun
Bazen uygulamalarda güvenlik açığı tespit edilir. Bunun ardından geliştirici ekip, programda yer alan güvenlik açığını gidermek için yeni bir güncelleme yayımlar. Güncelleme yapmadığınız takdirde uygulamanın mevcut sürümünde yer alan güvenlik açığı, hesabınızı ve kişisel bilgilerinizi tehlikeye atar. Bu nedenle yazılımları her zaman güncel tutun. Ayrıca akıllı telefonun sistem güncellemesini de düzenli olarak güncelleyin.
3. Herkese Açık Wi-Fi Ağlarını Kullanmayın
VPN kullanmadan halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanmayın. VPN hizmetleri cihazınız ile VPN sunucusu arasındaki trafiği şifreler. Bu, bir bilgisayar korsanının cihazınızdaki verilere erişmesinin çok daha zor olacağı anlamına gelir. Bu sebepten dolayı VPN uygulaması kullanmıyorsanız herkese açık internet ağına bağlanmak yerine mobil veriyi kullanın.
4. Ekran Kilidi Kullanın
Ekran kilidi kullanmak (şifre, parmak izi veya yüz tanıma), diğer kişilerin fiziksel olarak telefonunuza erişmesini zorlaştırır. Özellikle cihazınızın çalınması durumunda kötü niyetli kişilerin kişisel bilgilerinize erişmesini engeller. Bu yüzden dolayı ekran kilidi kesinlikle kullanmalısınız.
5. Hesaplarınız İçin Güçlü Şifreler Belirleyin
Hesap oluştururken güçlü şifreler belirlemelisiniz. Güçlü şifre belirlemenin yanı sıra her hesap için farklı şifre kullanmalısınız. Bütün hesaplarınızda aynı şifreyi kullandığınız takdirde bir hesabınızın çalınması durumunda diğer hesaplarınızın da güvenliğini tehlikeye atmış olursunuz. Şifre yöneticisi kullanarak güçlü parola oluşturabilir ve hatta oluşturduğunuz parolaları saklayabilirsiniz. En iyi şifre yöneticisi uygulamaları isimli yazımıza göz atabilirsiniz.
6. Jailbreak ve Root Yapmayın
iPhone’unuz varsa Jailbreak veya Android telefonunuz varsa Root işlemini gerçekleştirmeyin. Bu işlemler, özgürlük sunsa da cihazınızı olası saldırılara karşı savunmasız hale getirir.
7. Hassas Bilgileri Telefonunuzda Saklamamaya Çalışın
Cihazınızda şifre, hesap numarası veya kişisel bilgi gibi verileri saklamak bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bilgisayar korsanları cihazınıza eriştiği takdirde bütün verilerinizi ele geçirebilir. Bu nedenle hassas bilgilerinizi cihazınızda saklamamaya çalışın.
En İyi Ücretsiz Not Alma Uygulamaları
En iyi ücretsiz not alma uygulamaları neler? Google Play Store ve App Store uygulama mağazalarında çeşitli not tutma uygulamaları bulunuyor. Bu uygulamalar sayesinde akıllı telefon üzerinden hızlı bir şekilde not alabilirsiniz.
Bu yazıda, Android ve iOS için en başarılı ücretsiz not alma uygulamalarını bir araya getirdik. İşte en iyi ücretsiz not tutma uygulamaları!
1. Evernote
Android ve iOS için en başarılı not alma programlarından biri olan Evernote, not alırken ihtiyaç duyabileceğiniz tüm seçenekleri sunar. Aldığınız notları farklı platformlar arasıdna kolayca senkronize edebilirsiniz. Örneğin, telefonunuzda aldığınız nota bilgisayarınızdan erişebilirsiniz. Kullanımı ücretsiz olan Evernote’ta uygulama içi satın alımlar mevcut.
2. Simplenote
Simplenote, tıpkı diğer not alma yazılımları gibi notlar ve yapılacaklar listesi oluşturmanıza izin verir. Aldığınız notları pin ve etiketler yardımıyla kategorilere ayırmanıza ve düzenlemenize olanak tanır. Ayrıca paltformlar arası senkronizasyon desteğine de sahiptir. Böylece tüm notlarınızı cihazlarınız arasında kolayca senkronize edebilirsiniz. Simplenote’un kullanımı tamamen ücretsizdir.
3. Google Keep
Çok başarılı bir not alma programı olan Google Keep, çok kolay bir kullanıma sahiptir. Uygulamayı notlar, yapılacak listeleri gibi işlemleri gerçekleştirmek için kullanabilirsiniz. Başarılı bir kullanıcı arayüzüne sahip olan Google Keep, her not için farklı bir renk belirlenmesine izin verir. Platformlar arası senkronizasyon desteği sayesinde notlarınızı PC, iOS, Android ve Mac gibi cihazlarda kolayca senkronize edebilirsiniz.
4. Microsoft OneNote
Microsoft OneNote sahip olduğu kolay kullanım sayesinde yeni başlayanlar kısa sürede uygulamaya alışabilir. Çok başarılı bir kullanıcı arayüzü ile birlikte gelen OneNote, çeşitli özelliklere sahiptir. Etiketler sayesinde yapılacaklar listelerini etiketleyebilir veya önemli kısımları işaretleyebilirsiniz. Kolayca not oluşturabilir ve oluşturduğunuz notları paylaşabilirsiniz. Ayrıca sesli notlar da kaydedebilir, çevrim içi videolar ve dosyalar ekleyebilirsiniz.
5. Notion
Notion, bir not alma uygulamasından çok daha fazlasını sunuyor. Uygulama üzerinden not alabilir, yapılacaklar listesi oluşturabilir, düzenleme işlemi yapabilirsiniz. Not alırken ses, görsel ve video dosyaları ekleyebilirsiniz. İş birliği özelliklerine sahip olan Notion’u görev ve proje yönetimi için de kullanabilirsiniz. Notion, senkronizasyon desteğine sahip olduğu için telefondan aldığınız notlara bilgisayardan da erişebilirsiniz.
En Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları
WhatsApp Messenger’ın gizlilik sözleşmesini güncelleyeceğini duyurması ile beraber kullanıcıların bir kısmı farklı anlık mesajlaşma uygulaması aramaya başladı. Peki, en güvenli mesajlaşma uygulamaları neler? Bu yazıda, gizli ve güvenli mesajlaşma uygulamalarını bir araya getirdik.
1. Signal – Gizli Mesajlaşma
Edward Snowden tarafından onaylandığını iddia eden birkaç uygulamadan biri olan Signal, Android ve iOS kullanıcıları için en güvenilir mesajlaşma uygulamaları arasında yerini aldı. Uçtan uca şifreleme desteğine sahip olan Signal, tamamen ücretsizdir ve kullanımı çok kolaydır.
Bu uygulamanın en iyi tarafı ise açık kaynak kodlu olmasıdır. Yazılı, sesli ve görüntülü iletişim desteğine sahip olan program, kaybolan mesajlar özelliğini de destekliyor. Bu özellik sayesinde gönderdiğiniz bir süre sonra kendi kendine silinir. Ayrıca Chrome eklentisi de bulunuyor.
2. Threema
Bir milyondan fazla indirme sayısına sahip olan Threema, Android ve iOS için en güvenilir mesajlaşma uygulamalarından biridir. Açık kaynak kodlu uygulama 28,99 TL fiyata sahip. Veri güvenliğine önem veren kullanıcılar için harika bir seçenektir. Threema, kayıt olurken e-posta veya telefon numarası istemez. Bunun yerine size benzersiz bir Thremaa ID sağlar.
Threema üzerinden metin mesajlarının yanı sıra sesli aramalar, grup sohbetleri, dosya paylaşımı ve hatta durum mesajları uçtan uca şifreleme ile korunur. Program üzerinden gönderilen mesajlar, teslim edildikten hemen sonra sunuculardan silinir. Yazılım, iletişimi güvenli hale getirmek için açık kaynaklı Ağ İletişimi ve Şifreleme Kütüphanesi (NaCI) kullanır.
3. Wickr Me
Wickr Me, Android ve iOS için bir diğer etkileyici güvenli mesajlaşma uygulamasıdır. Gelişmiş uçtan uca şifreleme teknolojisi kullanarak her mesajı şifreleyen Wickr Me üzerinden kendi kendini yok eden mesajlar, fotoğraflar, videolar ve sesli mesajlar gönderebilirsiniz.
Bu özel mesajlaşma programı kayıt olurken telefon numarası veya e-posta adresi gerektirmez ve iletişiminizle ilişkili herhangi bir metaveri saklamaz. Tüm bu güvenilir özelliklere ek olarak, bu güvenli mesajlaşma uygulaması tamamen ücretsizdir ve herhangi bir reklam göstermez.
4. Silence
Daha önce SMS Secure olarak bilinen Silence, akıllı telefonunuz için olağanüstü bir özel mesajlaşma uygulamasıdır. Program, uçtan uca şifreleme teknolojisi olarak Axolotl şifrelemeyi kullanır. Karşı tarafta Silence uygulaması yüklü değilse, onunla normal bir SMS uygulaması gibi iletişim kurabilirsiniz.
Silence, sıradan bir SMS uygulaması gibi çalışır, bu nedenle telefonunuzda sunucu veya internet bağlantısı gerektirmez. Herhangi bir oturum açma bilgisi ile kayıt olmanıza gerek yoktur. Üstelik uygulama ücretsiz ve açık kaynaklıdır.
5. Status
Açık kaynak kodlu özel bir mesajlaşma platformu olan Status, aynı zamanda Etherum tabanlı uygulamalara erişebileceğiniz bir Web3 tarayıcısına da sahiptir. Status, uçtan uca şifrelemenin yanı sıra mesajları daha özel ve güvenli hale getirmek için Peer-to-peer mesajlaşma protokolü kullanır. Oturum açmak için bir telefon numarasına ihtiyacınız bulunmuyor. Program bunun yerine cihazınızda depolanan genel ve özel şifreleme anahtarlarını kullanır. Ayrıca, tamamen size özel bir “sohbet anahtarı ve adı” oluşturmanız gerekir.
Android İçin En İyi Video Düzenleme Uygulamaları 2023
Bilgisayar üzerinden Adobe Premiere Pro programı ile çok başarılı bir şekilde video düzenleyebilirsiniz fakat günümüzde video düzenleme için bilgisayara gerek yok. Akıllı telefonunuz üzerinden çok hızlı bir şekilde video düzenleyebilirsiniz. Peki, Android için en iyi video düzenleme uygulamaları neler?
Google Play Store’da çok sayıda video düzenleme yazılımı bulunuyor. Bu yazıda, 2023 yılında kullanabileceğiniz en iyi video düzenleyicileri bir araya getirdik. İşte Android’de video düzenleme için en iyi programlar listesi!
1. ActionDirector Video Editor
ActionDirector Video Editor, Play Store’daki en popüler video düzenleme yazılımlarından biridir. ActionDirector Video Editor sayesinde videonun üzeriene etiket, efekt ve müzik ekleyebilir, yazı yazabilir, videonun rengini değiştirebilir ve daha birçok işlem yapabilirsiniz. Ağır çekim desteği de bulunuyor. Ücretsiz olarak sunulan ActionDirector Video Editor’un ücretli sürümü de mevcut.
2. Magisto Video Editor & Maker
Magisto Video Editor & Maker, kullanımı kolay uygulama arayanlar için mükemmel bir seçenektir. Videoları birleştirebilir ve videonuza müzik, metin, efekt ve filtre ekleyebiirsiniz. Magisto’da ayrıca yapay zeka odaklı düzenleyici de bulunuyor. Bu özellik sayesinde videoya otomatik şekilde efektler, filtreler ve müzikler eklenir.
3. FilmoraGo
Filmora’da temel düzenleme işlevlerinin videoya glitch ve ağır çekim dahil birçok efekt, filtre ekleyebilir, videonun boyutunu Instagram ve YouTube’a göre ayarlayabilir, videoya etiket ekleyebilirsiniz. Katmanlar desteğine ship olan FilmoraGo ücretsiz fakat uygulama içi satın alım mevcut.
4. Funimate
Çok popüler bir uygulama olan Funimate üzerinden düzenleme işlemini kolayca yapabilirsiniz. Videoya geçiş efektleri, filtre, metin efektleri, müzik ekleyebilir ve daha pek çok işlem yapabilirsiniz. Kullanımı kolay ve ücretsiz bir video düzenleyicisi arıyorsanız Funimate’i kullanmaya başlayabilirsiniz.
5. KineMaster
Android cihazda tıpkı Adobe Premiere Pro’ya benzer bir uygulama arıyorsanız KineMaster’ı kullanabilirsiniz. Uygulamanın kullanıcı arayüzü Premiere Pro’ya çok benziyor. Katman desteğine sahip olan KineMaster’da videoya efekt, metin, müzik, çıkartma ekleyebilir ve daha birçok işlemi yapabilirsiniz. Chrome Key desteğine de sahiptir.
6. Movie Maker
Movie Maker ile videoya efekt, filtre, müzik, metin gibi diğer uygulamalardaki temel işlevlere sahiptir. Movie Maker özellikle efekt seçenekleri ile ön plana çıkıyor. Movie Maker’ın tanıtımını hemen aşağıdaki oynatıcıdan izleyebilirsiniz.
En İyi WhatsApp Alternatifleri
WhatsApp, gizlilik ilkesi koşullarını yeniledi. 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren WhatsApp kullanıcılarının verileri Facebook ile paylaştı. Koşulları kabul etmeyen kullanıcıların ise hesabı askıya alınacak. Şirket tarafından verilen bu kararın ardından kullanıcıların bir kısmı farklı anlık mesajlaşma uygulaması kullanmaya karar verdi. Peki, en iyi WhatsApp alternatifleri neler?
Bu yazıda, 2023 yılında kullanabileceğiniz gizliliğe önem veren en iyi anlık mesajlaşma uygulamalarını bir araya getirdik.
1. Telegram Messenger
Telegram Messenger, çok başarılı bir WhatsApp alternatifidir. Açık kaynak kodlu anlık mesajlaşma uygulaması gizliliğe ve güvenliğe çok önem verir. Telegram Messenger’da 200 bin kişiye kadar grup oluşturulabilir ve 1,5 GB’a kadar dosya paylaşımı yapılabilirsiniz. Sohbetler uçtan uca şifreleme desteğine sahiptir. Uygulamada ayrıca botlar da bulunuyor. Telegram botları sayesinde birçok işlevi gerçekleştirebilirsiniz.
Platformu aynı anda birden fazla cihazda kullanabilirsiniz. Böylece mesajlaşmaya telefonunuzda başlayabilir ve bilgisayarınızda devam edebilirsiniz. Başarılı sesli arama özelliğine sahip olan platform, görüntülü arama desteğine henüz sahip değil. Android, iOS, Windows Phone, Windows, macOS, Web ve Linux’ta yer alıyor.
2. Signal
Uçtan uca şifreleme özelliğine sahip olan Signal, gizliliğe ve güvenliğe önem veren kullanıcılara hitap ediyor. Signal, yedeklemeleri, aramaları, grup aramalarını ve uygulamadaki diğer tüm verileri şifreler. Uygulamayı kullanarak gönderdiğiniz dosyalar bile korunmaktadır.
Diğer kullanıcılarla güvenli bir şekilde sohbet etmek isteyen herkes için harika bir uygulamadır. Android ve iOS’ta bulunan uygulama üzerinden sesli ve görüntülü arama gerçekleştirebilirsiniz.
3. Discord
Discord üzerinden yazılı, görüntülü ve sesli olarak diğer arkadaşlarınız veya aile üyeleri ile iletişim kurabilirsiniz. Uygulama üzerinden dosya, emoji, görsel ve GIF gibi ögeleri gönderebilirsiniz. Discord, sahip olduğu sunucular sayesinde çok sayıda insanın aynı anda iletişim kurabilmesine imkan tanıyor. Discord, Android, iOS, Windows, macOS, Linux ve Web’de bulunuyor.
4. Bridgefy
WhatsApp dahil çoğu anlık mesajlaşma platformunu kullanabilmek için internet bağlantısına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle internet bağlantısı olmadığı zamanlarda bu uygulamalar çalışmaz. Bridgefy’nin çalışması için internet bağlantısı gerekmez. İnternet yerine Bluetooth bağlantısını kullanan Bridgefy, 100 metre mesafedeki insanlar ile iletişim kurabilmenizi sağlar.
5. Skype
Skype, piyasadaki en iyi mesajlaşma uygulamalarından bir tanesidir. Skype üzerinden yazılı, sesli ve görüntülü olarak arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz ile iletişim kurabilirsiniz. Skype’ta ayrıca grup görüntülü arama özelliği de bulunuyor. Android, iOS, macOS, Windows ve Web platformlarında yer alıyor.
6. Viber
Viber, aramaları, mesajları ve paylaşılan medya dosyalarını uçtan uca şifreler. Viber da tıpkı WhatsApp Messenger gibi sesli ve görüntülü görüşme yapabilmenize imkan tanır. Viber, dosya paylaşımı, çıkartmalar, son görülme gibi temel özelliklere de sahiptir. Android, iOS, Windows Phone ve Windows’ta bulunuyor.
7. Keybase
Güvenli bir şekilde iletişim kurmak isteyen kullanıcılar için harika bir seçenek olan Keybase, açık kaynaklı bir sohbet uygulamasıdır. Uçtan uca şifreleme desteğine sahip olan Keybase, sohbetlerin ekran görüntüsünü almanıza bile izin vermiyor. Mesajlaşma uygulaması, WhatsApp’tan çok Slack gibi çalışır ancak işletmelere yönelik değildir. Android, iOS, macOS, Linux ve Windows’ta yer alıyor.
Android İçin En İyi Alarm Uygulamaları
Sabah erken uyanmakta zorlanıyorsanız başarılı bir alarm uygulaması kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Google Play Store’da çok sayıda çalar saat uygulaması bulunuyor. Bu yazıda, 2023 yılında Android cihazınızda kullanabileceğiniz en iyi alarm uygulamaları listesi hazırladık.
1. Alarm Clock for Heavy Sleepers
Alarm Clock for Heavy Sleepers, adından da anlaşılacağı üzere özellikle uykusu ağır olan insanlar için tasarlanmıştır. Günlük, haftalık ve diğer alarm türlerini ayarlayabileceğiniz çok çeşitli seçeneklerle birlikte gelir. Bu uygulama aynı zamanda aşırı uyumanızı önlemek için matematik problemleri ve captcha desteği ile birlikte gelir. Örneğin matematik problemini çözene kadar alarm çalmaya devam eder. Ücretsiz olarak sunulan Alarm Clock for Heavy Sleepers’ta reklamlar ve uygulama içi satın alımlar bulunuyor.
2. AlarmMon
AlarmMon, dünya çapında 27 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. Uygulamanın bu kadar popüler olmasındaki nedeni benzersiz alarm sistemidir. Ücretsiz olarak sunulan AlarmMon, Gürültülü alarm, sessiz alarm, oyun alarmı, video alarmı, sesli alarm gibi çeşitli alarmlar ile beraber gelir. Alarm kurarken seçtiğiniz oyunu başarıyla tamamlayana kadar alarm çalmaya devam ediyor. Bu nedenle AlarmMon, uyanmakta zorlananlar için harika bir seçenektir.
3. Alarmy
Google Play Store’daki en yüksek puan alan alarm uygulamalarından bir tanesi olan Alarmy’i ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Alarmy’de alarmı kurarken matematik, barkod ve telefon sallama gibi birçok görev bulunuyor. Bu görevleri gerçekleştirmeden alarm durmuyor. Alarmy, Hava durumu özelliği de sunuyor. Ücretsiz olarak sunulan programda premium sürüm de yer alıyor.
4. Challenges Alarm Clock
Çok başarılı bir çalar saat programı olan Challenges Alarm Clock’ta alarm kurarken seçebileceğiniz matematik, hafıza, resim, sıralama gibi çeşitli görevler bulunuyor. Seçtiğiniz görevi tamamlayana kadar alarm durmuyor. Sabahları zor uyanan biriyseniz bu görevleri seçebilirsiniz. Challenges Alarm Clock ayrıca ekstra yüksek ses seviyesine de sahiptir. Ücretsiz olarak sunulan programın ücretli sürümü de bulunuyor.
5. Sleepzy
Başarılı bir alarm programı olan Sleepzy, uyku izleme özelliğine de sahiptir. Ücretsiz olarak sunulan Sleepzy, uyandırmak için en uygun zamanı belirler. Böylece güne çok daha dinç başlayabilirsiniz. Sleepzy, uykunuzu analiz ederek istatistiki bilgiler sunar.
Android İçin En İyi Ofis Uygulamaları
Ofis uygulamaları uzun süredir üretkenlikte çok önemli bir rol oynamaktadır ve yıllar içinde daha kullanışlı hale gelmiştir. Ofis uygulaması sayesinde belge taslağı hazırlayabilir, elektronik tablo oluşturabilir ve slayt oluşturmak dahil birçok amaç için kullanabilirsiniz. Piyasada yüzlerce ofis uygulaması bulunuyor. Peki, Android için en iyi ofis programları neler?
Bu yazıda, 2023 yılında Android cihazınız üzerinden kullanabileceğiniz en iyi ofis programlarını bir araya getirdik. İşte en iyi uygulamalar listesi!
1. Docs to Go Free Office Suite
Docs to Go Free Office Suite, en eski ofis yazılımlarından biridir ve uygulama için günümüzde hala güncelleme yayımlanmaktadır. Uygulamayı belge hazırlama, elektronik tablo düzenleme ve slayt oluşturma işlemleri için kullanabilirsiniz. Docs to Go’da hem ücretsiz hem de premium sürüm bulunuyor. Premium sürümde bulut depolama desteği, masaüstü sürümüyle dosya senkronizasyonu ve daha birçok özellik bulunuyor.
2. Microsoft Word, Excel ve PowerPoint
Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulan Word, Excel ve PowerPoint üzerinden sırasıya belge oluşturabilir, elektronik tablo hazırlayabilir ve slayt oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz belgeleri, e-tabloları ve slaytları düzenleyebilme imkanı da bulunuyor. Uygulamalar çok başarılı kullanıcı arayüzlere sahip.
3. OfficeSuite
Başarılı kullanıcı ararayüzüne sahip olan OfficeSuite, yıllar içinde çok gelişme gösteren bir başka popüler ofis programıdır. PDF, Word, Excel ve PowerPoint dosyalarına göz atabilir, düzenleyebilir ve oluşturabilirsiniz. Premium sürümde Word, Excel ve PowerPoint belgelerini PDF dosyasına dönüştürebilebilir, PDF dosyalarını ise Word, Excel veya ePub dosyalarına dönüştürebilirsiniz. OfficeSuite ayrıca 50 GB bulut depolama desteği de sunuyor.
4. Polaris Office
Polaris Office üzerinden tıpkı diğer uygulamalarda olduğu gibi belge, slayt ve e-tablo oluşturabilirsiniz. Program, Word, Excel, PowerPoint ve Google Dokümanlar dosya formatlarını da destekler. Polaris Office ayrıca not alma özelliğine de sahiptir.
5. SmartOffice
Kullanımı ücretsiz olan SmartOffice, başarılı bir ofis uygulamasıdır. Ücretsiz ofis uygulamasından bekleyebileceğiniz tüm temel özelliklerle birlikte gelir. Uygulama aynı zamanda önemli bir artı olan 2013’ten itibaren Microsoft ofis belgelerini de destekliyor. SmartOffice minimalist bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.
Android İçin En İyi Ücretsiz Kamera Uygulamaları
Android akıllı telefonlar çok iyi kameralara sahip ve bu kameralar ile profesyonel kalitede fotoğraflar çekebilirsiniz fakat çoğu akıllı telefonda bulunan varsayılan kamera uygulamaları yeterince iyi değildir ve bu durum da kalitesiz fotoğraflar çekmenize neden olabilir. İşte Android için en iyi ücretsiz kamera uygulamaları!
Google Play Store’da çok fazla sayıda kamera uygulaması bulunuyor. Bu nedenle hangi uygulamayı kullanacağınız konusunda kararsız kalabilir ve kafaınızda “En iyi fotoğraf çekme uygulaması nedir?”, “En iyi selfie kamera uygulamaları neler?” gibi bazı sorular oluşabilir. Listemize göz atabilir ve hangi uygulamayı kullanacağınız konusunda karar verebilirsiniz.
1. HD Camera
HD Camera, harika fotoğraflar çekmenize yardımcı olabilecek daha iyi kamera uygulamalarından biridir. Ücretsiz olarak sunulan HD Camera’da AF modu, beyaz dengesi, fotoğrafın boyutunu ayarlama, görünüm modu ve panorama modu gibi pek çok özelliğe sahiptir.
2. Bacon Camera
Temel kamera özellikleri sunan bir uygulama arıyorsanız Bacon Camera’yı tercih edebilirsiniz. Mükemmel fotoğraflar çekmek için kullanabileceğiniz odak, beyaz dengesi, pozlama, ISO ve daha pek çok şeyin manuel kontrollerini sunar. JPEG formatının yanı sıra RAW ve DNG formatlarını da destekler. Uygulama ayrıca kullanımı kolaylaştıran çok basit bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.
3. Camera MX
Camera MX, Play Store’daki en popüler kamera uygulamalarından biridir. Ücretsiz olarak sunulan Camera MX, farklı ayarları kontrol etmek için çeşitli seçenekler sunar. GIF modunun yer aldığı uygulamada fotoğraflarınızı düzenlemek için kullanabileceğiniz yerleşik bir düzenleyici de vardır. Camera MX, temel kamera uygulamasıdır ve yeni başlayanlar için mükemmeldir.
4. Cymera
Cymera’da yer alan güzellik modu sayesinde başarılı özçekimler yapabilirsiniz. Cymera’da fotoğrafları düzenlemek ve efektler eklemek için yerleşik düzenleyici de bulunuyor. Ücretsiz olarak sunulan Cymera’da uygulama içi satın alımlar mevcut. 100’den fazla filtrenin yer aldığı uygulamada zamanlayıcı, dokunmatik çekim gibi birçok özellik yer alıyor. Cymera’da ayrıca kolaj seçeneği de mevcut.
5. Simple Camera
Simple Camera, yeni başlayanlara yönelik basit bir kamera uygulamasıdır. Ücretsiz olarak sunulan Simle Camera, gelişmiş özelliklere sahip değil fakat kullanımı çok kolaydır. Bu nedenle karmaşık uygulama yerine basit bir uygulama arıyorsanız Simple Camera’yı tercih edebilirsiniz.
En İyi Ücretsiz CV (Özgeçmiş) Oluşturma Uygulamaları
Günümüzde özgeçmişler hala iş sürecinin çok önemli bir parçasıdır. Özgeçmiş, işe alım sürecinde çok önemli bir faktördür. Peki, en iyi ücretsiz CV oluşturma uygulamaları neler?
CV oluşturmak için kullanabileceğiniz birçok uygulama bulunuyor. Bu yazıda, CV oluşturmak için kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz uygulamaları bir araya getirdik.
1. Microsoft Word
Belge oluşturma ve düzenleme işlemlerinde çok başarılı bir uygulama olan Microsoft Word üzerinden özgeçmiş de oluşturabilirsiniz. Microsoft Word, önceden tasarlanmış çok sayıda özgeçmiş şablonuyla birlikte gelir ve yapmanız gereken tek şey bilgileri doldurmaktır.
2. Canva
Modern tasarıma sahip özgeçmiş oluşturmak için bir uygulama arıyorsanız Canva’yı tercih edebilirsiniz. Canva, önceden tasarlanmış çok sayıda özgeçmiş şablonuyla birlikte gelir. Şablonları kolay bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Canva’nın kullanımı ücretsiz fakat premium şablonları kullanabilmek için belirli bir ücret karşılığında abone olmanız gerekiyor.
3. Resume Builder by Nithra
Resume Builder by Nithra, 100’den fazla şablon ile birlikte gelir. Uygulamada bilgileri yalnızca bir kez girmeniz yeterlidir. Bu sayede şablonları her değiştirdiğinizde manuel olarak tekrar bilgileri girmek zorunda kalmazsınız. Başarılı bir kullanıcı arayüzüne sahip olan Resume Builder by Nithra’nın kullanımı ücretsizdir.
4. Resumaker
Resumaker, Android için en iyi CV oluşturma uygulamalarından biridir. Resumaker, listede yer alan diğer uygulamalar gibi çeşitli şablonlar sunar. CV oluşturmak için yalnızca şablon seçmeniz ve bilgileri girmeniz yeterlidir. Ücretsiz olarak sunulan Resumaker ayrıca şablonların rengini değiştirmek gibi bazı kişiselleştirme seçenekleri de sunar.
5. Resume Builder by 23Apps
Resume Builder by 23Apps üzerinden çok kolay bir şekilde CV oluşturabilirsiniz. Çeşitli şablonların yer aldığı Resume Builder by 23Apps’te oluşturduğunuz özgeçmişi PDF formatında kaydedebilirsiniz.
6. Resume Builder by AppMystique
Etkileyici şablonlara sahip olan Resume Builder by AppMystique uygulamasının kullanıcı arayüzü çok başarılıdır. Kolay bir kullanıma sahip olan Resume Builder by AppMystique’yı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
7. VisualCV
Çok kolay bir kullanıma sahip olan VisualCV’de ister bilgilerinizi manuel olarak ekleyebilir ister doğrudan LinkedIn profilinizdeki bilgileri uygulamaya aktarabilirsiniz. Daha sonra düzinelerce özgeçmiş şablonu içerisinden beğendiğiniz bir şablonu seçerek CV oluşturabilirsiniz. Ayrıca şablonları kişiselleştirme seçeneği de mevcut.
Firefox Tarayıcı Sürekli Çöküyor mu? Bu Düzeltmeleri Deneyin
Firefox’unuz açıldıktan hemen sonra mı kapanıyor? Yoksa periyodik olarak mı çöküyor? Firefox açık kaynaklı bir tarayıcı olmasına rağmen, ara sıra çökmesi olağan bir durumdur. Firefox’ta, tüm kilitlenme raporlarının eksiksiz bir günlüğünü görüntüleyebileceğiniz bir seçenek bile vardır.
Tarayıcılarla ilgili sorunlar genellikle eklentilerden kaynaklanan ağır yük, donanım hızlandırma, güncel olmayan tarayıcı sürümü, önbellek verileri ve benzeri nedenlerden kaynaklanır . İzleme koruması yöntemi gibi bir gizlilik özelliği bile bu tarayıcının düzgün yüklenmemesine neden olabilir.
İçindekiler
Çözümlere geçmeden önce, bir ön yaklaşım benimsemenizi öneririz. Pek çok işlem nedeniyle tarayıcınızın çökmesi doğal olduğundan, önce artık ihtiyacınız olmayan tüm sekmeleri kapatın . Ek olarak, birden fazla açık pencereniz varsa, gerekli değilse kapatın. Artık mevcut web sayfanızı yeniden yüklemeyi veya tarayıcıyı yeniden başlatmayı da deneyebilirsiniz.
İster Windows ister macOS kullanıyor olun, Firefox tarayıcınızdaki çökmeleri çözmek için aşağıdaki adımlar benzerdir. Bu düzeltmelere ayrıntılı olarak bakalım:
Firefox’un çökmesinin başlıca nedenlerinden biri, tarayıcınızdaki birçok öğenin kaynakları tüketmesi ve bellek kullanımını artırmasıdır. Uzantılarınızı, temalarınızı, önbellek verilerinizi ve daha fazlasını içerirler. Neyse ki, herhangi bir hatayla karşılaştığınızda Firefox’u Sorun giderme modu seçeneğiyle yeniden başlatabilirsiniz .
Bu mod etkin olduğunda, Firefox tüm uzantıları, temaları, özel ayarları ve daha fazlasını devre dışı bırakır. Ancak, Firefox’un eski bir sürümünü kullanıyorsanız bazı ayarlar farklılık gösterebilir. Yine de, Firefox’u sorun giderme modunda nasıl başlatacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Sorun giderme modunu başlatmadan yalnızca birkaç veya seçilen eklentileri ve temaları devre dışı bırakmak istiyorsanız, bunu şu şekilde yapabilirsiniz.
Firefox’un sık sık çökmesinin bir başka yaygın nedeni de eski olmasıdır. Firefox’un yavaşlamasına neden olur ve genel tarama deneyimini etkileyebilir. Firefox özellikle açık kaynaklı bir tarayıcı olduğundan, hata düzeltmeleri ve diğer iyileştirmeler içeren düzenli yeni güncellemeler vardır. Bu nedenle, Firefox’unuzu hemen güncellemeniz iyi bir fikirdir:
Önbellek verileri, tarama etkinliğinizle ilgili bilgi parçalarıdır. Bu veriler web sayfalarının anında yüklenmesine yardımcı olmakla birlikte, zamanla bozulabilirler. Bozuk önbellek verileri, tarayıcıyı çökerterek tarama deneyiminizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, Firefox’u düzeltmenin temel çözümü bu önemsiz dosyaları silmektir. Önbellek verilerini, çerezleri ve geçmişi içerirler.
Yukarıdaki adımları tekrarlamaya devam etmek istemiyorsanız Çerezler ve Site Verileri’ne geri dönün. Ardından, Firefox kapatıldığında çerezleri ve site verilerini sil yazan seçeneği seçin . Bu, Firefox’tan çıktığınızda önbellek içeriğini otomatik olarak temizleyecektir.
İzleme koruma yöntemini değiştirdiyseniz, Firefox’un çökmesinin veya içerik yüklememesinin nedenlerinden biri bu olabilir. Standart, Katı ve Özel gibi üç tür koruma yöntemi elde edersiniz. Katı veya Özel olarak ayarladıysanız, izleme koruması daha güçlü olacaktır. Ancak, genellikle Firefox’un çökmesine neden olabilir. Böylece, sayfaların sorunsuz bir şekilde yüklenmesine yardımcı olacak Standart koruma moduna geçici olarak geçebilirsiniz.
Donanım hızlandırma, genellikle Firefox’un sık sık çökmesinden sorumlu olan bir özelliktir. Bilgi işlem işini PC’nizin donanım bileşenlerine göndererek tarayıcınızın performansını artırmaya yardımcı olsa da, her zaman düzgün çalışmaz. Bu nedenle, ihtiyacınız olmadığında bazen kapatmak güvenlidir.
Tarayıcınızdaki hataların yanı sıra PC’nizle ilgili uyumluluk sorunları da olabilir. Bu gibi durumlarda, işletim sisteminizi güncellemek çoğu hata için kullanışlıdır.
Windows kullanıyorsanız güncellemek için şu adımları izleyin:
Mac kullanıyorsanız, onu şu şekilde güncelleyebilirsiniz:
Çözümlerin çoğu işe yaramıyorsa veya çok azsa, etkili bir çözüm Firefox’u kaldırıp yeniden yüklemektir. Firefox’u kaldırmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
Son olarak, Firefox ile ilgili sorunlarınız devam ediyorsa, Firefox’taki geliştiricilere bir kilitlenme raporu gönderebilirsiniz. Bu raporlar ayrıca hatanın kaynağını öğrenmenize yardımcı olur. Bu raporları şu şekilde kontrol edip gönderebilirsiniz:
HP Dizüstü Bilgisayarda Dokunmatik Ekran Nasıl Kapatılır
Dokunmatik ekranlar, kullanıcılara daha iyi erişilebilirlik ve doğruluk sağlayan bir özellikten daha fazlası haline geldi. İnanılmaz derecede kullanışlı bir özellik olmasına rağmen, özellikle kullanmak konusunda rahat değilseniz, bunu PC’nizde devre dışı bırakmak istediğiniz zamanlar vardır.
Nitekim, herhangi bir üreticinin herhangi bir Windows işletim sistemi çalıştıran dizüstü bilgisayarında bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. Devre dışı bırakmak, kasıtsız dokunuşların veya hayalet dokunuşların neden olduğu aksiliklere bile yardımcı olabilir. Dokunmatik ekran ekstra güç gerektiren ek donanım sayıldığından, devre dışı bırakılması dizüstü bilgisayarınızın pilinden tasarruf etmenize de yardımcı olabilir.
İçindekiler
Çoğu dizüstü bilgisayarda, dokunmatik ekranı anında etkinleştirmek/devre dışı bırakmak için özel bir tuş veya düğme bulunur. Dokunmatik ekranınızı kapatmak için düğmeye basabilirsiniz. Ancak kısayol yoksa veya çalışmıyorsa , aşağıdaki dokunmatik ekranı devre dışı bırakmanın diğer yollarına göz atabilirsiniz:
Aygıt yöneticisi, bilgisayarınıza bağlı tüm donanımların bir listesini içeren bir Windows programıdır. Dokunmatik ekranınız dahil tüm cihazlarla ilgili gelişmiş ayarları değiştirmenizi sağlar. Nasıl yapılacağını öğrenmek için şu adımları izleyin:
Kontrol paneli, PC’nizdeki gelişmiş ayarları değiştirmek için kullanabileceğiniz Windows ayarları için eski bir arayüzdür. Dokunmatik ekranı kontrol panelinden de devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak, bu seçenek yalnızca Windows 8 veya altı için kullanılabilir.
control panel
ve Enter’a basın.Windows PowerShell, Windows işletim sisteminizin başka bir komut satırı arabirimidir. Belirli komutları kullanarak bilgisayarınızda gelişmiş değişiklikler yapmak için kullanabilirsiniz. Güçlü bir araç olmasına rağmen, HP dizüstü bilgisayarınızda dokunmatik ekranı devre dışı bırakmak için de kullanabilirsiniz.
Get-PnpDevice | Where-Object {$_.FriendlyName -like ‘*touch screen*’} | Disable-PnpDevice -Confirm:$false
Get-PnpDevice | Where-Object {$_.FriendlyName -like '*touch screen*'} | Enable-PnpDevice -Confirm:$false
Kayıt defteri düzenleyicisi, Windows İşletim sisteminizin temel düzey ayarlarını değiştirmenize olanak tanır. Kasıtsız herhangi bir değişiklik PC’nizi bozabileceğinden, bu ayarı kurcalamak riskli olabilir. Kayıt defterinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce kayıt defterini yedeklemek her zaman iyi bir fikirdir.
Kayıt defteri düzenleyicisinden dokunmatik ekranınızı şu şekilde devre dışı bırakabilirsiniz:
regedit
ve Enter’a basın.Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Wisp\Touch
Anahtara git . Ayrıca, o tuşa doğrudan erişmek için anahtarı kopyalayıp gezinme çubuğuna yapıştırabilirsiniz.TouchGate
.0
seçin .Dokunmatik ekranınızın otomatik olarak yeniden etkinleştirilmesi durumunda, bu kayıt defteri değişikliğini yapmak onu da devre dışı bırakacaktır. Değer verisini 1 olarak ayarlayana veya anahtarın kendisini silene kadar dokunmatik ekranınız devre dışı kalacaktır.
BIOS, PC’nizin sabit yazılım ayarlarını değiştirmenize izin veren en temel program olan Temel Giriş/Çıkış Sistemi anlamına gelir . İşletim sisteminizi başlatmak zorunda kalmadan doğrudan HP Bilgisayarınızdaki dokunmatik ekranı etkinleştirmenizi veya devre dışı bırakmanızı sağlar.
BIOS ayarları sürümüne göre farklılık gösterse de genel adımlar benzerdir. İşte bunu nasıl yapacağınız:
Dokunmatik ekranınız zarar görmüşse ve bilgisayarınızı kullanmanıza engel oluyorsa BIOS’tan devre dışı bırakmak çok yardımcı olabilir.
Pnputil aracını çalıştırmak için Windows’ta komut istemini kullanabilirsiniz . PC’nizdeki sürücüleri değiştirmenize izin veren özel bir araçtır. Ve dokunmatik ekran sürücü paketini kaldırmak için kullanabiliriz, sonuçta dokunmatik ekranı devre dışı bırakırız. Nasıl yapılacağını öğrenmek için şu adımları izleyin:
cmd
ve Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basın .Dism /Online /Get-DriverInfo /Driver:“input.inf”
pnputil /disable-device /deviceid "<Compatible_id>”
entere basın. <Compatible_id>
Daha önce kopyaladığınız uyumlu kimlikle değiştirin .Bu, cihazınızdaki belirli bir donanım parçasını devre dışı bırakacaktır.
iPhone ve Mac Arasında Dosya Aktarımı
Cep telefonumuz ve bilgisayarımız arasında sık sık dosya paylaşmamız gerekir. Apple kullanıcıları için, özellikle aynı ekosistem içinde çalışıyorsanız, bunu yapma süreci oldukça kolaydır.
Mac ve iPhone arasında kablolu veya kablosuz olarak dosya aktarabilirsiniz. Kablolu iletim için, iki cihazı birbirine bağlamak üzere bir USB hub’ına ihtiyacınız olacaktır. Ancak kablosuz olarak aktarmak isterseniz AirDrop ile dosyalarınızı istediğiniz yere bırakabilirsiniz. Ayrıca iCloud, dosyalarınızı birden fazla Apple cihazı arasında senkronize etmenize olanak tanır.
iTunes uygulaması aracılığıyla da iPhone ve Mac’iniz arasında dosya aktarabilirsiniz. Ancak bu adım, macOS Mojave (10.14) veya altında çalışan kullanıcılara ayrılmıştır. Bunun nedeni, iTunes uygulamasının en son macOS sürümleri için mevcut olmaması ve tüm dosya paylaşım işleminin doğrudan Finder’dan gerçekleştirilebilmesidir.
Finder, Mac’inizin dosya gezginidir. Bulucudan, dahili ve harici disk sürücülerinizdeki tüm dosyalara erişebilirsiniz . Böylece, iPhone’unuzu Mac’e bağladığınızda, Finder penceresinde ayrı bir depolama sürücüsü olarak görünecektir. Daha sonra bu iki cihaz arasında gerekli dosyaları transfer edebilirsiniz.
AirDrop size en yüksek kablosuz veri iletim hızlarından birini sağlar. Ancak dosyalarınızı aktarmaya başlamadan önce, her iki cihazınızın da AirDrop tarafından keşfedilebilir olduğundan emin olmalısınız . Ardından, iki cihazı eşleştirir ve istediğiniz dosyaları paylaşırsınız.
AirDrop uzun menzilli bir veri aktarım protokolü sağlamadığından, iPhone ve Mac’inizin birbirine yakın olduğundan emin olun.
iCloud, Apple cihazları için resmi bir bulut depolama platformudur. iCloud, iPhone ve Mac arasında dosya aktarımı için bir ortamdır. Yani, bir cihaz aracılığıyla iCloud sunucusuna bir dosya yüklerseniz, başka bir cihazdan iCloud’da oturum açabilir ve söz konusu dosyaya erişebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce , hem Mac’te hem de iPhone’da iCloud eşzamanlama hizmetini etkinleştirmeniz gerekir .
iCloud sunucusuna yüklediğiniz tüm dosyalar otomatik olarak Apple aygıtınızdaki ilgili uygulamada görünecektir.
iCloud hizmetlerinden hoşlanmıyorsanız, dosyalarınızı aktarmak için başka herhangi bir bulut depolama platformunu kullanabilirsiniz. Burada da ana fikir aynı kalıyor; dosyaları bir cihazdan sunucuya yükler ve diğerinden indirirsiniz.
Apple Dosya Paylaşımı özelliği, verilerinizi ağ üzerinden Apple cihazlarınız arasında aktarmanıza olanak tanır. Önce hem iPhone’u hem de Mac’i aynı Wi-Fi ağına bağlamanız ve ardından iki cihazı özel bir sunucu adresi üzerinden eşleştirmeniz gerekir.
Fotoğraflar uygulaması, fotoğraflarınızı birden çok Apple aygıtında düzenlemeniz için etkili bir yol sağlar. Böylece, iPhone’unuzu Mac’inize bağladığınızda , gerekli fotoğrafları doğrudan Fotoğraflar uygulamasından aralarında aktarabilirsiniz.
Image Capture uygulaması, Mac’inizde önceden yüklenmiş olarak gelir. Bu uygulama, iPhone ve Mac’iniz arasında fotoğraf aktarmanızı kolaylaştırır. Ancak kablosuz iletimi desteklemediği için iPhone’u fiziksel olarak Mac’inize bağlamanız gerekir.
E-postalar size internet üzerinden dosya paylaşma seçeneği sunar . Yani, tek bir cihazdan gerekli dosyaları e-postanızın bir parçası olarak ekleyebilir ve kendinize gönderebilirsiniz. Ardından, ikinci cihazdan e-postanıza giriş yapın ve gerekli dosyaları uygun şekilde indirin.
Ancak, çoğu e-posta platformu büyük dosyalar eklemenize izin vermez ve bu nedenle e-posta yoluyla gönderdiklerinizi sınırlamanız gerekir.
macOS’ta Önyükleme Sırası Nasıl Değiştirilir
Windows veya Linux sistemlerinden farklı olarak macOS, kullanıcıların UEFI aracılığıyla ürün yazılımı ayarlarına erişmesine ve bu ayarları değiştirmesine izin vermez. Ve bu sadece Intel Mac’lerdeydi.
Yeni Apple Silicon Mac’ler artık UEFI kullanmamaktadır ve önyükleme işlemleri Intel Mac’lerden çok farklıdır. Esasen, aygıt yazılımı arayüzü aracılığıyla önyükleme sırasını değiştirmek söz konusu bile olamaz.
Ama bu yapılamaz demek değil. macOS, önyükleme sırasını değiştirmek yerine Başlangıç ??Diski İzlencesi gibi kolay yöntemleri kullanarak varsayılan önyükleme sürücüsünü ayarlamanıza olanak tanır.
İlk yöntem (Başlangıç ??Diski) varsayılan önyükleme sürücüsünü kalıcı olarak değiştirirken, ikinci yöntem (Başlangıç ??Seçenekleri) genellikle yalnızca bir sonraki önyükleme için önyükleme sürücüsünü değiştirmek için kullanılır.
Belirtildiği gibi, Mac’lerdeki önyükleme sırası Windows ve Linux sistemlerinden oldukça farklıdır. Bu nedenle, tam olarak bir önyükleme sırası belirleyemezsiniz. Bunun yerine, sonuçta benzer bir hedefi gerçekleştiren bir varsayılan Başlangıç ??Diski ayarlayabilirsiniz. Bunu yapmak için,
Not: Bir ağ sürücüsünden önyükleme yapmaya çalışıyorsanız,
ağ başlangıç ??birimi seçeneğini belirlediğinizden emin olun. Kullanıcılar genellikle yanlışlıkla sistem yazılımının yeniden yüklenmesine ve olası veri kaybına yol açan
ağ yükleme görüntüsü seçeneğini seçer.
Alternatif bir yöntem, Başlangıç ??Seçenekleri menüsüne erişmek ve oradan önyükleme sürücüsünü seçmektir. Normalde bu, yalnızca bir oturum için önyükleme sürücüsünü değiştirmeniz gerektiğinde kullanılır (örneğin, bir USB’den önyükleme yaparken ).
Ancak seçiminizi kalıcı hale getirmeniz de mümkündür. Bunlardan herhangi birini şu şekilde yapabilirsiniz:
Çoğu durumda yukarıdan yerel yöntemler yeterli olacağından, normalde üçüncü taraf yardımcı programlarına ihtiyacınız olmaz. Ancak Mac’lerdeki yerleşik önyükleme yöneticisinin sınırlı seçenekler sunduğu da bir sır değil.
Bazı kullanıcılar, Önyükleme Yöneticisi üzerinde daha fazla kontrole sahip olmayı sever. Örneğin, bazen önyükleme girişlerinin görüntülenme sırasını nasıl değiştireceğimiz veya yeni girişleri manuel olarak nasıl ekleyeceğimiz sorulur. Bu tür senaryolar için, rEFInd gibi üçüncü taraf önyükleme yöneticileri yararlı olabilir.
Outlook’ta Adres Mektup Birleştirme Nasıl Yapılır
Adres mektup birleştirme, aynı anda farklı kişilere kişiselleştirilmiş mesajlar göndermek için bir belgeyi bir veri dosyasıyla birleştirir. Veri dosyası, birkaç alıcı için adları, adresleri veya diğer bilgileri içerebilir .
Aynı e-postayı birçok kişiye yazmak için çok fazla zaman harcamaktan kaçınmak istiyorsanız, adres mektup birleştirme ayarlayabilirsiniz.
Bu makalede, Microsoft Outlook’ta nasıl ayarlayabileceğiniz açıklanmaktadır. Genel olarak, MS Outlook, MS Word ve yapılandırılmış verileri depolayan diğer programları kullanırsınız.
Adres mektup birleştirme kurmanın en uygun yöntemi Word’dür. Bu işlem için posta adreslerini Outlook’tan alabilir veya bir listeye girebilirsiniz.
Bu yöntem için adım adım prosedürü bu kılavuzda bulabilirsiniz.
İlk görev, istediğiniz postayı oluşturmaktır. Mesajı doğrudan bir kelime belgesine yazabilirsiniz. İlk adım aynı zamanda adres mektup birleştirmeyi başlatmaktır. Aşağıdaki adımları takip et:
Outlook’ta kullanabileceğiniz bir kişi listeniz varsa bu adımı atlayın. Word, yeni bir liste oluşturmanıza veya mevcut bir listeyi kullanmanıza olanak tanır. Bu liste bir excel elektronik tablosu, bir veri tabanı veya yapılandırılmış girişleri olan herhangi bir belge olabilir.
Burada, liste için bir excel elektronik tablosu oluşturma adımlarını listeleyeceğiz.
Adres mektup birleştirmeyi alıcılarına bağladığınız adımdır. Aralarından seçim yapabileceğiniz üç seçenek vardır. Yeni bir liste oluşturabilir, mevcut bir listeyi kullanabilir veya Outlook kişilerinden seçim yapabilirsiniz.
Alıcıların bir Outlook kişi listeniz varsa, aşağıdaki talimatları izleyin:
Yeni bir liste oluşturmak istemeniz durumunda şu yönergeleri izleyin:
Farklı bir kaynak kullanarak bir liste oluşturduysanız, listeden seçim yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:
Adres Mektup Birleştirmeyi Başlat grubundan Alıcı Listesini Düzenle’yi seçerek listenizi kontrol edebilir ve düzenleyebilirsiniz .
Bu adımda mesajda kullanmış olduğunuz yer tutucuları doldurabilirsiniz. Kişiselleştirilmiş karşılama da ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki talimatları izleyin:
Bir e-posta göndermeden önce , yanlışlıklar olup olmadığını kontrol etmek için e-postayı önizlemek önemlidir. Adres mektup birleştirmeyi şu şekilde önizleyebilirsiniz:
Son adım bitirmek, konu satırına girmek ve e-postayı göndermektir. Ayrıca başka bir belgeye adres mektup birleştirme yapabilir veya ihtiyacınız varsa ileti belgesini yazdırabilirsiniz. Bitirmek için şu talimatları izleyin:
Samsung TV Fabrika Ayarlarına Sıfırlama Nasıl Yapılır?
Samsung TV’nizi Fabrika Ayarlarına Sıfırlama, sık sık çökme ve donma gibi sorunlarla karşılaşıyorsa yararlı olabilir. Veya, vermeyi planlıyorsanız yardımcı olabilir.
Samsung TV’yi fabrika ayarlarına sıfırlamak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Sıfırlamak için yerleşik TV ayarlarından kolayca geçebilirsiniz. Ayrıca, sıfırlama işlemini tamamlamak için TV’deki fiziksel düğmeleri kullanabilirsiniz. Makalenin sonunda, Samsung TV’nizi uzaktan kumanda kullanmadan fabrika ayarlarına sıfırlamayı da öğreneceksiniz.
Eski bir Samsung TV modeline sahipseniz ve bir IR uzaktan kumandaya sahipseniz, bu yöntem kullanışlıdır. Ancak akıllı kumandalarla da kullanılabilir. Uzaktan kumandanızdaki Çıkış tuşuna basıp basılı tutmanız TV’nin sıfırlanmasına yardımcı olacaktır.
TV ayarlarını kullanmak, çoğu Samsung TV modelini sıfırlamanın en basit ve uygulanabilir yöntemidir. TV ayarlarına girebilir ve Sıfırla seçeneğine bakabilirsiniz. Bu yöntem, ister genel bir IR uzaktan kumandanız, ister Samsung’un akıllı uzaktan kumandanız olsun çalışır.
Not : Bazı modeller, Sıfırla seçeneğine erişmek için birkaç menüye daha girmenizi gerektirebilir . Sıra, Ayarlar > Destek > Kendi Kendini Tanılama > Sıfırla şeklinde olabilir .
Samsung TV’yi sıfırlamanın bir sonraki yöntemi servis menüsündendir. Samsung TV’lerdeki servis menüsü, TV’nin gelişmiş işlevlerini yönetmenizi sağlayan özel bir menüdür. TV’yi fabrika ayarlarına sıfırlamak için de hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Ancak servis menüsüne erişmek için bir IR uzaktan kumandaya ihtiyacınız var.
Sıfırlamak için TV panelinizdeki düğmeleri de kullanabilirsiniz. Uzaktan kumandaya erişiminiz yoksa bu yöntem yararlıdır . Ancak, bu işlemle sıfırlamayı tamamlamak için arkadaşınızın yardımına ihtiyacınız var.
Yukarıda açıklanan yöntemler sizin için işe yaramazsa, Samsung TV’yi sıfırlamanın başka yolları da vardır. Uzaktan kumandanızın olmadığı ve TV’nin düğme paneline de erişemediğiniz durumlar olabilir. TV ayarlarında gezinmek ve bu gibi durumlarda sıfırlamayı tamamlamak için bir klavye kullanabilirsiniz.
Aynı şekilde, Samsung’un bir TV ile kolayca kurabileceğiniz ve uzaktan kumanda olarak kullanabileceğiniz resmi bir uygulaması olan ” SmartThings” vardır. Ayrıca, TV’yi kontrol etmek ve sıfırlamak için telefonunuzdaki IR patlatıcıları kullanabilirsiniz. Veya yeni bir Samsung uzaktan kumandası alın ve TV’yi sıfırlamak için yukarıda tartışılan aynı yöntemleri kullanın.
En iyi Siber Güvenliğe Giriş İçin Youtube Kanalları
"HackerSploit" kanalı, etik hackerlik ve siber güvenlik alanlarına odaklanan birçok eğitim videosu sağlamaktadır.
"Cybrary" kanalı, çeşitli siber güvenlik konularında derinlemesine eğitim videoları sunan bir platformdur.
"Null Byte" kanalı, siber güvenlik ve siber saldırılar hakkında pratik bilgiler veren videolar sunmaktadır.
Bu kanallar, siber güvenlik konularında kendinizi geliştirmek ve güncel bilgilere erişmek için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Unutmayın, sürekli olarak güncel kalmak ve yeni gelişmeleri takip etmek önemlidir.
1. Hak5 — Kapsamlı siber güvenlik içerikleri.
2. theXSSrat — Bug hunting’e dair çoğu şey.USB Flash Sürücüden Bozuk Dosyalar Nasıl Kurtarılır?
Bozuk bir dosyayla çalışıyorsanız, muhtemelen dosya bozukluğunuz olduğunu belirten bir sistem mesajıyla karşılaşırsınız. Ek olarak, dosyalara erişirken, açarken veya aktarırken yaşanan sorunlar da olası bir dosya bozulmasına işaret edebilir.
Yolsuzluğa neyin sebep olduğu hakkında konuşurken, USB sürücüdeki dosyaların kötü amaçlı bir uygulamadan etkilenmiş olma olasılığı çok yüksektir. Kötü amaçlı yazılımların yanı sıra , USB sürücüsünün aniden çıkarılması veya okuma/yazma işlemi yapılırken ani bir güç kaybı, bir dosyanın bozulmasının iyi bilinen nedenleridir.
Dosyanın bozuk olduğundan emin olduktan sonra , onu kurtarmak ilk düşünce okulu olmalıdır. Veriler kurtarılabilse de, bir kez bozulduğunda, onları geri alma şansının oldukça zayıf olduğunu unutmayın. Ne olursa olsun, bozuk dosyaları bir USB sürücüsünden kurtarmak için yararlı yöntemler toplamak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık.
İçindekiler
Artık bir dosyanın nasıl bozulabileceğine dair bazı nedenleri bildiğinize göre, şimdi bunları nasıl kurtarabileceğinizi görelim. Yapabileceğiniz ilk şey, sürücünüzdeki veri bloklarının bozuk olup olmadığını kontrol etmektir. Bunu yapmak için bir disk taraması yapmayı deneyebilirsiniz.
Hem dahili hem de harici depolama aygıtlarını hatalara karşı taramak için chkdsk komutunu kullanabilirsiniz . Tarama tamamlandığında, dosya sistemine dayalı olarak diskiniz hakkında bir durum raporu oluşturur. Ayrıca diskteki verileri listeler, düzeltir ve kurtarmaya çalışır.
chkdsk <volume>: /r
. <volume> öğesini USB sürücü harfiyle değiştirin.USB flash sürücünüzü Windows Gezgini’nden de tarayabilirsiniz.
Bir dosyanın bozulması birçok anlama gelebilir. Bazı durumlarda, bozulma dosya özniteliğinin değişmesine neden olabilir ve bu da aynı anda dosyanın gizlenmesine neden olur. Bunu düzeltmek için ATTRIB komutunu çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
Attrib komutu, dosya özniteliklerini görüntüleyebilir, ayarlayabilir veya kaldırabilir. Bizim durumumuzda, bozuk dosyayı içeren USB sürücüdeki dosya özniteliklerini temizleyeceğiz.
ATTRIB -H -R -S /S /D X:*.*
ve Enter’a basın.Komut çalıştığında, flash sürücüdeki bozuk dosyaları görebilmeniz gerekir.
Windows, Windows 7’den sonraki tüm Windows sürümlerinde kullanılabilen özel bir yedekleme özelliğine sahiptir. Bu özelliği daha önce etkinleştirdiyseniz, USB sürücünüzü geri yükleyebilirsiniz. Belirli zamanlarda dosya detayları geçmişi oluşturur.
Windows, bu geri yükleme noktasını kullanarak bozuk dosyaları ve hatta klasörleri geri yükler.
Çözümlerden hiçbiri işe yaramazsa, bir kurtarma aracı kullanmayı deneyebilirsiniz. Kurtarma araçları, bozuk dosyaları bir depolama aygıtından kurtarmak için karmaşık algoritmalar ve gelişmiş programlama kullanır ve çoğu durumda çalışır.
Akılda tutulması gereken bir şey, sabit disk kurtarma yazılımı indirirken dikkatli olmanız gerektiğidir. Kurtarma uygulamasının kendisinin tüm sisteminizi bozan kötü amaçlı yazılım içerdiği durumlar vardır.
USB flash sürücüdeki bozuk dosyaları kurtarabiliyorsanız, bu tür durumların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almanızı öneririz.
Bilmeniz gereken ilk şey , USB flash sürücüyü aniden çıkarmanın dosyaları veya USB sürücüsünü bozabileceğidir. Bu nedenle, USB sürücüsünü yalnızca flash sürücüye sağ tıklayıp çıkardıktan sonra çıkardığınızdan emin olun.
Dosyaların bozulmasını önlemek için defalarca uygulayabileceğiniz birincil önlem, USB cihazını taramaktır. Sürücünüzü taradığınızda, sistem dosyaları ve klasörleri gözden geçirir ve USB sürücünüzü potansiyel olarak etkileyebilecek kötü amaçlı etkinlikleri kontrol eder.
Windows Defender, tarama işlemini başlatacak ve size taramanın ayrıntıları hakkında bir rapor verecektir. Bu taramaları ara sıra yaptığınızdan emin olun.
Bilgisayarınızda antivirüs yüklüyse, bu uygulamayı USB sürücülerinizi taramak için de kullanabilirsiniz.
Depolama cihazının durumunu SMART Kendi Kendini İzleme, Analiz ve Raporlama Teknolojisini (SMART) kullanarak kontrol edebilirsiniz. Sisteminize bağlı depolama aygıtlarını izler ve aygıtın arızalı olup olmadığını belirler .
wmic diskdrive get model, status
ve Enter’a basın.Burada, sisteme bağlı depolama cihazlarının listesini ve durumunu göreceksiniz . Tamam, cihazın herhangi bir sorunu olmadığı anlamına gelir . Cihazla ilgili herhangi bir sorun varsa, durum Pred Fail olarak görüntülenecektir .
Pred Fail gösteriyorsa, dosyaları bu USB flash sürücülerden yedeklemenizi öneririz.
USB sürücülerin biçimlendirilmesi yalnızca depolama aygıtınızdaki tüm verileri kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda onu paketinden çıkardığınız andaki durumuna da ayarlar. Bunu yaparak, sistem tüm bellek bloklarını temizleyecek ve sıfırlayarak olası veri bozulması risklerini ortadan kaldıracaktır.
Ancak, biçimlendirmeden önce USB sürücülerinizdeki dosyaları yedeklediğinizden emin olun.
Windows’u Yerel Olarak Yeniden Yüklemeye Karşı Bulut Kurulumu
Windows’u yeniden yüklemek, birçok yönden iyi çalışabilen bir işlemdir. En zorlu kısım, sisteminiz için hangi seçenekleri kullanmak istediğinize karar vermektir. Bir örnek, Windows’u yeniden yüklemek için yerel dosyaları mı yoksa bunun yerine bulutu mu kullanmak istediğinizi seçmektir .
Yerel dosyaları kullandığınızda, Windows’u geri yüklemek için gereken dosyalar zaten bilgisayarınızdadır. İşletim sisteminizi yenilemek için onları aramanız, indirmeniz veya başka bir şekilde dış kaynaklarla bağlantı kurmanız gerekmez.
Yerel yeniden yükleme, uzun süredir standarttı ve birçok nedenden dolayı şimdi hala popüler. Ancak Microsoft, dosyalar zaten mevcut olmadan geri yükleme gerçekleştirmenin yeni bir yolunu yarattı ve bu işlem bazı kişiler için daha iyi olabilir.
Bulut yeniden yükleme, bilgisayarınızın ağa bağlanmasını, Windows’u sıfırlamak için gerekli dosyaları indirmesini ve mevcut yerel dosyalar yerine bunları kullanmasını gerektirir.
Bu daha yeni seçenek, size yerel kurulumla alacağınız aynı Windows sürümünü verir. Doğrudan Microsoft’tan indiriyor olsanız bile, muhtemelen yerel yeniden kurulumda yaptığınız gibi güncellemeniz gerekecektir.
Ancak daha yeni olması her durum için doğru seçim olduğu anlamına gelmez. Yerel ve bulut yeniden yükleme yöntemlerinden en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı anlamak, Windows’u her sıfırladığınızda doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır .
Windows’un Sıfırlama işlevinde Yerel ve Bulut yükleme seçeneklerini bulabilirsiniz.
Buradan, kurulumu tamamlamak için istemleri takip edersiniz. Kaldırmayı seçerseniz, başlamadan önce dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın.
Yerel ve Bulut kurulumu, her ikisinin de aynı sonucu sağlaması bakımından aynıdır: Windows bilgisayarınıza yeniden yüklenecektir. Her iki durumda da aynı işletim sistemi olacaktır. Örneğin, Windows 10 Home’u yeniden yüklemeye çalışıyorsanız, bulut dosyalarını seçerek Windows 10 Professional’ı edinemezsiniz.
Her ikisi de aynı işlevi yerine getirir ve aynı sonucu verir. Sadece farklı şekillerde yapıyorlar.
Yerel kurulum ile bulut kurulumu arasındaki tek fark, dosyaları nasıl aldığınızdır.
Yerel kurulumda, dosyalar mevcut Windows kurulumunuzun bir parçası olarak zaten makinenizdedir. Windows aygıtınıza ilk yüklendiğinde yedek olarak dahil edilirler.
Bulut yüklemesi, Windows’u yeniden yüklemek için bilgisayardaki dosyaları kullanmaz. Bunun yerine, bilgisayar Microsoft’un sunucularına bağlanır ve gerekli dosyaları indirir, ardından bunları yeni Windows kopyasını PC’nize yüklemek için kullanır.
Yerel dosyaları kullanmanın aksine, bulut tabanlı dosyaları edinmek internet verilerinizi alır. İkisinin süresi, bağlantınıza ve yerel dosyalarınızın durumuna göre değişir.
Yerel indirmenin mi yoksa buluttan indirmenin mi daha uzun süreceğini bilmenin bir yolu yok. İki ana faktöre bağlıdır: indirmenizin hızı ve yerel dosyalarınızın iyi durumda olup olmadığı.
İnternet bağlantınız hızlıysa ve sunucularla mükemmel bir bağlantısı varsa, buluttan indirme işlemi yerel dosyalarınızı kullanmaktan daha kısa sürebilir. Bu mantıksız görünebilir, ancak bunun için iyi bir sebep var.
Yerel dosyalar zarar görebilir veya bozulabilir, bu da Windows’un bunları bulup kullanıma hazırlaması için gereken süreyi artırabilir. Bu tamamen bilgisayarınıza ve onun için en iyi neyin işe yaradığına bağlıdır. Her zaman bir yolu deneyebilir ve işlemi durdurabilir, ardından çok yavaş geliyorsa diğerine geçebilirsiniz.
Biri diğerinden daha iyi değil. Her biri, ihtiyaçlarınıza ve sahip olduklarınıza bağlı olarak en iyisidir. İkisi de iyidir çünkü ikisi de gerektiğinde işletim sisteminizi sıfırlamanıza yardımcı olur.
İnternetiniz hızlıysa ve dosyalarınızın mükemmel durumda olup olmadığından emin değilseniz, bulut kurulumunu seçin. Hızlı internet ve kullanılabilir bant genişliği, indirme işleminin çok uzun sürmeyeceği veya ay boyunca size ayrılan verileri tüketmeyeceği anlamına gelir.
Bulut kurulumunun yararı, dosyaların temiz bir kopyasını almanızdır, böylece herhangi bir eksik veya bozuk olmaz.
Hatalar nedeniyle işlemi tamamlayamazsanız, bunun yerine hemen yükleme medyasını kullanmak istemiyorsanız deneyebileceğiniz bazı sorun giderme adımları vardır. Ayrıca yeniden başlatmayı deneyebilir ve alternatif yükleme seçeneğini kullanabilirsiniz.
İnternetiniz hızlı değilse veya verilerinizi Windows için yeni dosyalar indirmek için kullanmak istemiyorsanız, yerel bir yükleme yapmayı düşünün.
Bilgisayarınızdaki sistem dosyaları herhangi bir şekilde zarar görmediği sürece yerel dosyaları kullanmanızda bir sakınca olmamalıdır. Bunlar, bilgisayarınızın Microsoft’tan indireceği dosyaların aynısıdır.
Bazen seçeneklerden biri çalışmaz ve size diğerine devam etme seçeneği sunulur. Yapabiliyorsanız, bu olduğunda ikincil seçeneği kullanmayı deneyin.
Her iki seçenek de işe yaramazsa, Windows’u yükleme medyasından yeniden yüklemeniz gerekir . Windows ihtiyaç duyduğu dosyaları bulut aracılığıyla alamadığında ve yerel dosyaları kullanamadığında, başka pek çok seçenek yoktur.
Microsoft aracılığıyla her zaman kendi yükleme medyanızı oluşturabileceğinizi unutmayın. Yine de, ürününüzü etkinleştirmek için yüklerken bir lisans anahtarına ihtiyacınız olacaktır.
Steam dosyalarınızı senkronize edilemedi Hatası nasıl düzeltilir?
Bazen sadece sisteminizi yeniden başlatmak ve oyunu yeniden başlatmak bu hatayı düzeltmek için yeterlidir. Ancak, bunu zaten denediyseniz ve hala sorunla karşı karşıyaysanız, işte çoğu kullanıcı için sorunu çözen düzeltmeler. Bunları tek tek deneyebilir ve sizin için işe yarayan çözümü bulduğunuzda durabilirsiniz.
Steam dizini içindeki ‘userdata’ klasörü, Steam bulut dosyalarınızı ve yapılandırmalarınızı içerir. Ayrıca, bu klasörü kullanan tüm oyunlar için kullanıcı kaydetme verilerinizi içerir. Bazen bu veriler bozulabilir veya Steam’inizin oyunlarınızla senkronize olmamasına neden olan bazı hatalar olabilir.
Bu sorunu çözmek için Steam dizininden mevcut ‘userdata’ klasörünü silmeniz gerekir. Bunu sildikten sonra, eskisinin yerine yeni bir ‘userdata’ klasörü oluşturulacaktır. İşte adımlar:
Bu hatayla karşılaşmadan oyunu açıp açamayacağınıza bakın. Hala hatayla karşılaşıyorsanız, sonraki yöntemi deneyebilirsiniz.
Steam Kitaplığı klasörü, atölye öğeleri ve diğer önemli dosyalar dahil olmak üzere tüm oyunlarınız hakkında bilgiler içerir. Steam kitaplığınızda bozuk dosyalar varsa , oyunları başlatırken hatalara neden olabilir . Bu gibi durumlarda Steam Kitaplığı klasörünü onarmak sorununuzu çözebilir.
Steam Kitaplığı Klasörünüzü onarmak için:
Steam Library klasörünü onarmayı bitirdikten sonra Steam’i yeniden başlatın ve oyunu tekrar açın. Hala hatayı alıp almadığınıza bakın. Eğer öyleyseniz, bir sonraki yöntemi deneyin.
Bu hataya neden olan oyun dosyalarının kendisinde bazı hatalar olabilir. Oyununuzda eksik veya bozuk dosyalar varsa, cihazınızda düzgün çalışamaz. Oyun dosyalarının bütünlüğünü doğrulamak, tüm hasarlı dosyaları onarmaya ve ayrıca eksik dosyaları indirmeye çalışacaktır. Bunu yapmak, Steam ile ilgili birçok sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır.
Oyun dosyalarınızın bütünlüğünü doğrulamak için:
Bu işlem tamamlandıktan sonra oyunu tekrar açmayı deneyin. Hala hatayı gösteriyorsa, sonraki yöntemi deneyin.
Steam, oyunlarınızı senkronize edebilmesi ve başlattığınızda ilerleyebilmesi için sunucularıyla iletişim kurmak için bir internet bağlantısı gerektirir. Ancak Windows Güvenlik Duvarınız Steam’in internete erişmesini engelliyor olabilir . Yukarıdaki yöntemler sizin için çalışmıyorsa, hatanızın nedeni bu olabilir.
Bu durumda, Steam’in Windows Defender Güvenlik Duvarınızdan geçmesine izin vermeniz önemlidir. Bunu yapmak için:
control
Arama kutusuna ‘ ‘ yazın ve Enter’a basın.Şimdi Steam’i başlatın ve oyunu tekrar açmayı deneyin. Hala çalışmıyorsa, bir sonraki yönteme geçebilirsiniz.
Steam kurulum klasörünüzün kendisinde bazı hatalar olabilir. Bozuk dosya veya klasörler varsa, tüm oyunlarınız için hatalara neden olabilir. Bu durumda, Steam dosya ve klasörlerini yeniden yüklemek tek seçeneğiniz olabilir. Bunu yapmak, mevcut tüm dosya ve klasörlerinizi siler ve PC’nize en son güncellemeleri yükler.
Steam dosyalarını ve klasörlerini bilgisayarınıza yeniden yüklemek için:
Steam.exe
Steam’i güncellemeyi bitirdikten sonra PC’nizi yeniden başlatın ve oyunu açın.
Apple Watch’ta Uygulamalar Nasıl Kapatılır
Apple Watch’ınızda uygulamayı her açtığınızda ve çıktığınızda, uygulama arka planda çalışmaya devam eder. Pekala, arka planda çalışan uygulamalar çok önemli değil ve sorun değil. Ancak birçok uygulamayı uzun süre bir kere kapatmadan açtıysanız saatiniz yavaşlayabilir ve daha fazla pil tüketmeye başlayabilir .
İstenmeyen bir uygulamayı kapatmak Apple Watch’unuza zarar vermez ve pili korumak daha iyi bir seçimdir. Bu kılavuzda, Apple saatindeki Uygulamaları kapatmanın bazı basit yollarını paylaştık.
İçindekiler:
Arka planda istenmeyen uygulamaların olması bellek üzerinde baskı oluşturacaktır. iPhone’a benzer şekilde, Apple saatinde tüm uygulamaları aynı anda kapatamazsınız. Bu nedenle, uygulamaları tek tek manuel olarak kapatmanız gerekir. Hangi nedenle olursa olsun uygulamaları kapatmak isteyebilirsiniz, işte bunu nasıl yapacağınız.
Uygulamaları kapatmak, diğer önemli görevler ve sorunsuz performans için bellekte fazladan alan sağlayacaktır. Uygulamayı Apple Watch’ınızda kapatmak için verilen adımları izleyin.
Uygulama açılmadığında veya takılı kaldığında uygulamayı kapatmaya zorlamanız gerekir. O zaman, uygulamayı kapatmaya zorlamak işe yarar. Ancak, bir uygulamayı kapatmaya zorlama adımlarında, uygulamayı normal kapatmaya kıyasla küçük bir fark vardır.
Uygulamaları kapatmaya zorlamak için aşağıdaki adımları izleyin.
Ayrıca, Apple Watch’ınızın depolama alanını ve belleğini boşaltmanın başka yollarını da paylaştık. Belleği temizlemek için bir uygulamayı silebilir veya saati yeniden başlatmaya zorlayabilirsiniz. Tek tek nasıl yapabileceğinizi görelim.
Ciddi sorunları olduğunda bir saati yeniden başlatmaya zorlamanız gereken bir zaman olabilir. Örneğin, Apple saati yanıt vermiyorsa veya kendi kendine çökmeye başlarsa. Böyle bir dönemde, zorla yeniden başlatma, cihazınızda oluşabilecek hataları düzeltmeye yardımcı olabilir.
Saati yeniden başlatmaya zorlamak, bir iPhone’da yaptığınıza biraz benzer. İşte bunu nasıl yapabileceğiniz.
Apple Watch’ınızda depolama alanınız tükeniyorsa uygulama donabilir ve açılmayabilir. Bu nedenle yapabileceğiniz şeylerden biri, uygulamayı cihazdan kaldırmaktır. Apple Watch’ta bir uygulamayı silmek eskisinden daha kolay. Bu nedenle, silmek için aşağıdaki adımları izleyin.
CPU Sıcaklığını ölçmek için En İyi Programlar
Aşağıda listelenen uygulamaların listesi, CPU sıcaklığı, CPU kullanımı, fan hızı vb. gibi çeşitli özelliklere sahip uygulamalar sunar. Ancak, bu uygulamalar aynı zamanda iyi bir bellek yığını gerektirebilir. Bilgisayarınızın özelliklerine bağlı olarak , basit ve hafif bir uygulama veya maksimum sistem bilgisi sağlayan karmaşık bir uygulama kullanabilirsiniz.
Not: Aşağıda belirtilen liste belirli bir sırada değildir.
Open Hardware Monitor, ticari kullanım için bile ücretsiz olarak kullanabileceğiniz hafif bir uygulamadır. Açık kaynaklı bir uygulama olarak, HWMonitor ve CPU Sıcaklığı gibi çoğu CPU izleme uygulaması, ek özelliklere sahip bir uygulama oluşturmak için Açık Donanım Monitörü kaynak kodunu kullanır.
PC’niz için Açık Donanım İzleyicisi almak için,
(.exe)
CPU sıcaklık okumalarınızı almak için OpenHardwareMonitor yürütülebilir dosyasını çalıştırın.HWMonitor, tüm sisteminizin bilgilerini izleyebilen basit bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Open Hardware Monitor kaynak kodunu ve işlemciye giden voltajları, CPU sıcaklığını, işlemci kullanımını ve saat hızını ölçmek gibi bazı ek özellikleri kullanır. Bunun yanı sıra, uygulamanın SMART özelliğine de erişimi vardır.
SMART kullanarak sisteme bağlı tüm depolama aygıtları hakkında ayrıntılı bilgi alabilir. Buna sıcaklık, kullanım, hava akışı ve hız (okuma hızı ve yazma hızı) dahildir. Ancak listedeki diğer uygulamalardan farklı olarak HWMonitor, CPU fan kontrolü sunmaz .
Uygulamayı indirmek ve kurmak oldukça basittir.
HWMonitor’un aksine, HWiNFO tamamen farklı bir uygulamadır ve birbiriyle hiçbir ilgisi yoktur. HWiNFO, donanımınız hakkında daha da ayrıntılı bilgi sağladığı için biraz daha ağır bir uygulamadır.
Bu bilgiler CPU Kimliği, satıcı, Kod Adı, Teknoloji, Sıcaklık ve daha fazlasını içerir. HWiNFO yalnızca CPU’nun ayrıntılarını toplamakla kalmaz, aynı zamanda sistem belleği, anakart, video bağdaştırıcısı, monitör, ses, ağ ve bağlantı noktaları hakkındaki bilgilere de erişebilir.
HWMonitor’un sadeliği size göre değilse, donanım hakkında detaylı bilgi almak için HWiNFO’yu kullanabilirsiniz.
Core Temp, CPU sıcaklık okumaları ile birlikte size CPU ayrıntılarını veren başka bir hafif uygulamadır . CPU ayrıntıları; CPU modeli, platform (soket), frekans, CPUID ve daha fazlasını içerir.
Sıcaklık okumalarının yanı sıra CPU güç tüketimini de gösterir. CPU sıcaklıklarını okurken Core Temp, bir çekirdeğin aşırı bir sıcaklıkta çalıştığını belirtmek için size kırmızı bir ünlem işareti verir.
Core Temp kullanarak CPU sıcaklığını izlemek için,
Speed ??fan, sisteminizdeki fan hızını kontrol etmek için harika bir uygulamadır . Bunun yanı sıra uygulamayı CPU, GPU ve depolama aygıtı sıcaklıklarını okumak için de kullanabilirsiniz. Uygulama ayrıca basit ve okunması kolay bir kullanıcı arayüzünde voltaj okumaları, mevcut FAN hızı ve saat bilgilerini almanızı sağlar.
Hız fanını kurmak için,
.exe
) dosyasını çalıştırın.RealTemp, CPU’nuzu izleyen başka bir hafif uygulamadır. Tüm damarlarda ulaşılan minimum ve maksimum sıcaklığı, mevcut sıcaklığı ve TJ maks. Mesafeyi gösterir. RealTemp’i indirmek için,
Sisteminizde ekran kartı varsa büyük ihtimalle MSI Afterburner’ı duymuşsunuzdur. Afterburner, MSI’ın donanımı izleyen bir bölümü de olan bir hız aşırtma aracıdır .
Tüm çekirdeklerinizdeki sıcaklıkları, bellek saat hızını, belleği ve GPU kullanımını kontrol etmenizi sağlar.
MSI tarafından geliştirilmiş olmasına rağmen, Afterburner’ı MSI bileşeni olmayan herhangi bir PC’ye yükleyebilir ve çalıştırabilirsiniz.
MSI Afterburner gibi Corsair Link 4, Corsair donanımı olmadan herhangi bir bilgisayarda çalışan başka bir donanım izleme uygulamasıdır. Ayrıca bilgisayara bağlı tüm fanları kontrol etmenizi sağlar. Ancak MSI Afterburner’dan farklı olarak Corsair Link 4 kullanarak herhangi bir hız aşırtma yapamazsınız.
Yukarıda bahsedilen uygulamaların çoğu, bir mac’e yüklemeyi desteklemez. Bu nedenle, bir Mac’te CPU sıcaklığını kontrol etme adımları şunlardır .
macOS üzerinde CPU sıcaklığınızı kontrol etmek için ayrı bir uygulamaya ihtiyacınız yoktur. Mac terminalini kullanarak tüm CPU çekirdeklerinizin sıcaklıklarını görüntüleyebilirsiniz.
Aşağıda belirtilen adımlar yalnızca Intel işlemci kullanan Mac’te geçerlidir. Mac’iniz M1 veya M2 işlemci kullanıyorsa, üçüncü taraf uygulama kullanmadan CPU sıcaklığını izlemenize izin veren bir özellik olmadığı için şansınız kalmayabilir.
sudo power metrics – samplers SMC |grep -i "CPU die temperature"
ve Enter’a basın.Macs Fan Control, gerçek zamanlı sıcaklık ve fan hızı izleme sunar. Ayrıca fan hızını kontrol etmenizi sağlar. Bunun yanı sıra, özelleştirilebilir bir fan hızı ön ayarına da sahiptir.
Turkcell Avea Vodafone Kısa Kodları Tüm Kısa Sorgulamalar
Cep telefonu operatörlerinin servislerinin tümünden kısa kodlar ile faydalanmak mümkündür. Kontör sorgulama, kalan dakika sorgulama, hediye paketi sorgulama, tarife bilgileri sorgulama gibi işlemlerin bütününü çağrı merkezlerini aramadan yapmak için kısa yollar ve kodlar bulunmaktadır. Turkcell kısa yolları 2019 yılında da artan tarife ve uygulamalara göre şekillendi. Türksel sorgulamaları Turkcell kısa kodları ile hemen her işlemi telefonunuzdan yapabilirsiniz. Turkcell tüm kısa sorgulamalar, Türkcell kısa yolları elinizin altında.
Vodafone kontör sorgulama, Avea kontör sorgulama, Turkcell kontör sorgulama, Turkcell sms sorgulama gibi işlemleri telefonunuzda çeşitli kısa kodlar yıldız ve kare tuş kombinasyonlarını kullanarak yapabilirsiniz. Turkcell faturalıdan faturasıza transfer, Turkcell faturalı hattan turkcell kontörlü hatta TL kontör nasıl gönderilir? Turkcell kontör Transferi 2019, Turkcell dakika transferlerini de yine bu kısa kodlar ile çağrı merkezini aramadan yapmak mümkün. Turkcell tl kontör gönderme Turkcell’in kısa kodları sayesinde mümkün. Turkcell’de faturalı hattan kontörlü hatlara TL gönderme nasıl yapılır, bu işlemler de kısa kodlar ile gerçekleştirilebilir. Turkcell kontör isteme işlemi de bu şekilde haledilebilir. Türksel’de kontör dakika TL isteme nasıl olur? Avea Vodafone, Turkcell gizli numara engelleme kısa kodları ile mümkündür. Turkcell tüm kısa sorgulamalar numaranızı gizli aramalara karşı nasıl kapatabilirsiniz? Bu işlemleri de kısa yollar ve kısa kodlar ile telefonunuzda birkaç rakam tuşlayarak yapabilirsiniz.
Türkcell arama engellemeyi açma, Turkcell çağrı engelleme, Turkcell kısa kodları ile gerçekleştirilebilecek diğer işlemlerden… Turkcell kısa sorgulama ve Turkcell kısayol kodları ile telefonunuzdan neredeyse tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Turkcell kısayoldan sms engelleme, Turkcell kontör sorgulama kapatma, Turkcell mesaj gönderme açma, Turkcell süper tarife kontür sorgulama, Türkcell tek numara mesaj engelleme gibi aktiviteleri de yine bu kısa kodlar ile halledebiliriz.
Windows 10’da Varsayılan Dil Nasıl Değiştirilir?
Windows 10’da Varsayılan Dil Nasıl Değiştirilir? | Windows 10 ile birlikte kullanıcılarına yeni ve güzel şeyler sunan Microsoft özellikle Windows 8 ve 8.1’deki hatalarını kullanıcılara unutturmuş ve keyifli bir hale getirmiştir. Windows 10 u bizlere sunan Microsoft bunun yanı sıra isteyenler için Windows 10 işletiminin varsayılan dilini değiştirme olanağı da sunmaktadır. Dil değiştirme işlemi yapmak şu adımları izleyerek oldukça basittir.
Windows 10 ile birlikte ayrı olarak verilen dil seçme özelliği ile gönlümüzde bir kez daha taht kuran Windows 10 bizlerden sadece kullanacağımız dili ve bölgeyi varsayılan yapıp onun haricinde bir dil veya bölge varsa onları silmemizi istemektedir. Bunun sebebi ise yukarıdaki yazımızda belirttiğimiz üzere Windows 10 sisteminin sadece bir dil ve bir bölge kullanımına izin vermesidir.
Windows 10’da Varsayılan Dil Nasıl Değiştirilir? Bunun içinde dil ve bölge seçeneği gereklidir. Bu işlem kullanıcılar için yaptığı değişikliği geri getirmek için altın yumurtlayan tavuktur. Diyelim ki varsayılan dili İngilizce yaptık ve sistem yazılımı gereği okunuşu ve yazılışı farklı olan terimler ve kelimeler kullandığında kafamız birazda olsa karışmış olacaktır. Yanlış bir şey yapmak ya da yanlış bir tuşa basmak yerine bazen bu seçeneğimizi değiştirmek bizim için en iyisi olacaktır. Bu işlemi Yapmak için üsteki yazımızdaki adımları izleyerek tekrar Windows 10 dilini eski haline çevirebilirsiniz.
Windows Admin & Kullanıcı Şifremi Unuttum Windows Giriş Şifresi Kırma Programı
Teknolojinin hayatımıza girmesi ile birlikte hele ki birde internet ve bilgisayar kullanıcısı isek birçok şifreyi ezberimizde tutmamız gerekiyor. Her hesap için aynı şifre güvenli olmayacağından ayrı ayrı şifreleri aklımızda tutmamız gerekebilir. Ancak bilgisayarın açılışında kullanıcı ve admin girişi için koyduğumuz Windows şifresi bilgisayarımız için gereklidir. Kişisel verilerimizin başkaları tarafından görülmemesi için işletim sistemlerine şifre koymak gayet doğal.
Ancak Windows açılış şifresini unutmak başınızı çokça ağrıtabilir. Çünkü bu durumda bilgisayarı formatlamak, yeni bir sistem kurmak gerekecek. Unutulan Windows şifresini kırmak, bütün verilerinizi kaybetmek ve zaman kaybı gibi sorunlarınızın önüne geçebilir. Bu nedenle Windows password kırma programı açılış şifrelerini unutanların yardımına yetişiyor. Şifresi unutulan bilgisayarı açmak için Windows şifre kırma programı oldukça etkili bir yazılım. Ancak Windows giriş şifremi unuttum diyenler dışında bu programı art niyetli kullanmak isteyenlerde olabilir. Bunu tasvip etmediğimizi bilmenizi isteriz. Bizler bilgisayarına koyduğu şifreyi unutan mağdurlar için Windows açılış şifresi kırma programı indirme linki ile birkaç adımda bu sorunu aşacakları bir programı paylaşmak istedik. Artık Windows açılış şifremi unuttum diyenler bilgisayarlarına format atmak zorunda kalmayacak.
Unutulan ya da kaybedilmiş Windows XP, Windows 7 kullanıcı parolasını sıfırlamak ya da diğer bir tabirle kırmak ve yerine yenisini girerek bilgisayardaki verileri kaybetmeden ulaşmak mümkün. Bu işlem için tek ihtiyacınız olan vereceğimiz linkten .iso formatında indireceğiniz dosyayı bir CD veya DVD’ye yazdırarak bilgisayarınız bu CD ile açmak. Windows parola kırıcı program Offline Nt Password adlı küçük bir yazılım. Unutulan şifreleri sıfırlama programını http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/bootdisk.html adresinden iso formatında indiriyoruz. iso CD gibi görünen bir yazılımdır. Bu yazılımı bir bilgisayarda kalıp olarak CD’ye yazdırmamız gerekiyor.
Bu programı en sağlıklı olarak Nero Burning Rom gibi bir programın iso yazılımını kalıp biçiminde CD’ye yazdırıyoruz. Windows şifre kırıcısını yazdırdığımız CD’yi bilgisayara yerleştirerek bilgisayarımızı BİOS menüsünden CD’den açılacak biçimde ayarlıyoruz. Windows şifre kırıcı programını ISO Image Burner Free adlı ücretsiz yazılım ile de yazdırabilirsiniz.
Bilgisayarımızı CD’den boot ederek, ya da BIOS ayarları karmaşık diyorsanız, bilgisayarı başlattıktan sonra F8 tuşuna sürekli basarak açılan menüden CD-DVD Rom seçeneğini seçip devam ederek, Windows şifre kırma programı yüklü CD’nin bilgisayarımızı açmasını sağlayabiliriz.
Programı indirip, CD’ye yazdırıp, şifresi unutulan bilgisayarı bu CD ile açtıktan sonra izlenecek adımlara gelelim.
CD’den yükleme yapıldıktan sonra karşınıza gelen menüden “next” seçeneğini seçiniz. Daha sonra açılan bölümde “4. Şifre & Registry” araçları seçeneğini seçin. Daha sonra gelecek olan ekrandan “1. Active Password Changer (NT/2000/XP/2003/Vista)” seçeneğine girin. Bu işlemin ardından açılacak sayfada “1 Choose Logical Drive” seçeneği için 1 tuşuna basın.
Bu aşamadan sonra karşınıza hardisk bölümleri ”0,1,2,3…” gibi kaç disk kullanıyorsanız olan göre sıralanacaktır. Windows’un yüklü olduğu bölümün numarasını seçerek işleme devam ediyoruz. Şifresi kırılacak Windows yüklü alanı seçtikten sonra bir arama gerçekleştirilir. Bu sırada ekranda beklemenizi isteyen bir uyarı göreceksiniz. Aram işleminin ardından “(WINDOW/SYSTEM32/CONFIG/SAM)” adlı dosya ekrana gelir. Bu dosya şifrenizin saklandığı sistem dosyası oluyor. Bu ekran gelince “Enter’’a basın. Bu aşamanın ardından sistemde kayıtlı kullanıcılar sıralanır. Siz hangi kullanıcı iseniz o kullanıcıyı seçerek şifre kırma işlemini başlatınız. Kullanıcı isminizin karşısındaki numarayı “Your Choice [ ]” bölümüne yazılacak. Daha sonra ‘Enter’a basın.
Şifresi kırılacak kullanıcı hesabı seçildikten sonra “Clear this User’s Password” seçeneği bulunan menüde bu kullanıcının seçili olduğuna yani karşısında çarpı işareti olduğuna dikkat ediniz. Bu şekilde bir ekran ile karşılaştıktan sonra “Y” tuşuna basarak işlemi başlatın. Alt tarafta “User’s attributes has been succesfully changed” yazısı görünecektir. Bu durumda artık bu hesabın şifresi silinmiş demek oluyor. Artık CD’yi çıkarak bilgisayarı yeniden başaklatabilirsiniz.
Televizyonun Zararları Nelerdir ?
Televizyon olmayan ev yoktur. Günlük izlenen diziler, sinemalar ve filmler. Sabah ve öğlen programları, çocuklara çizgi filmler. Baktığınızda çok masum, sıradan her gün yaptığınız rutin işler. Peki derinlemesine girildiği zaman bakalım yine aynı masum sıradan olarak kalıyor mu ?
Günlük yaşantınızda mutlaka izlenilen beklenilen dizileriniz var. Bu dizileri izlerken yada izlediğiniz programa saatlerce bakarken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Ne kadar masum ve hoşça vakit geçiriyoruz , dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette sınırlamalar olursa hoşça vakit geçirmek elbette hakkınız. Uzun süre televizyon başında kalmak ise zararlara yol açıyor. Bu zararlar gözlerinizin tembelliği ve göz bozukluğu ile başlayalım. Yakından izlenen televizyon gözlerde ileride görmede azalmalara neden oluyor. Göz tembelliği yaşanıyor. Peki yalnızca gözler mi ? Tüm gününü televizyon başında geçiren biri için bedende hormonal bozukluklar bas gösteriyor. Kilo artışı yaşanarak Obeziteye yol açıyor.
Ayrıca televizyonda izlenilen filmler, diziler yada programlar, psikolojik sorunları beraberinde getiriyor. Yani size tepeden tırnağa sorun olarak geri dönüyor.
Televizyonun zararlarını maddeler halinde sıralayalım.
Peki bu gibi durumlar için tedbir nasıl alınmalı ne yapılmalıdır. Ebeveynlere çok görev düşüyor. Yetiştirdikleri çocukları takip etmeli ve zararlı şeyler izlemesine engel olunmalıdır. Tedbiri en başından alınmadığı zaman son pişmanlık da fayda vermiyor.
The Graph (GRT) Nedir ?
The Graph, kullanıcılarının BlockChain verilerini randımanlı bir şekilde erişmesine imkan sağlayan, merkezi olmayan uygulamalar için bir indeksleme projesidir.
Geliştiricilerin, blok zinciri verilerinin nasıl elde edeceğini, dizine ekleneceğini ve sunulacağını tanımlayan alt grafikler de oluşturabilir.
Protokolde dört katılımcı türü vardır:
Tüketiciler: Alt grafikleri sorgulama ve Dizin Oluşturuculara, Küratörlere ve Yetkilendirici kısmına sorgu ücreti ödeyen son kullanıcılardır.
İndeksleyiciler: Sorgu ve indeksleme işleme hizmetleri sağlamak maksadıyla GRT’yi stake yapan operatörlerdir. Dizin oluşturanlar, hizmetleri için sorgu ücreti ve dizin oluşturucu ödülleri kazanır.
Küratörler: API’lerin hangi protokol tarafından indekslenmesi gerektiğini İndeksleyicilere bildiren alt grafik geliştiricileri, veri tüketicileri veya topluluk üyeleridir.
Temsilciler: Ağ’ın güvenliğini sağlamayı isteyen ancak kendileri bir Grafik bilgisayar ağlarını (Node) çalıştırmak istemeyen kişiler grubudur.
Stake etme: İndeksleyiciler, sorgulama ve indeksleme hizmetlerini sağlamak için GRT’ye pay verirler.
Depozito: Küratörler, herhangi bir alt grafik üzerinde işaret vermek ve sorgu ücretlerinin bir kısmını kazanmak amacıyla GRT’yi bir bağlanma bölümüne yatırır.
Yetkilendirme: Yetkilendirme işlemi yapanlar, GRT’yi mevcut Dizin Oluşturuculara devrederek katkıda bulunurlar ve karşılığında sorgu ücretlerinin ve indeksleme ödüllerinin belirli bir kısmını kazanır.
Ödeme: Tüketici grubları, Küratörlere , Dizin Oluşturuculara ve Yetkilendiricilere alt grafik sorguları için GRT öder.
Ödül: Yetkilendirenler ve Dizin Oluşturucular, GRT biçiminde oluşturdukları dizin sayesinde ödüllerden faydalanabilecek.
Windows 10 Nasıl Hızlandırılır?
Microsoft‘un Windows işletim sistemi hayatımıza girdikten sonra bilgisayar kullanımını büyük ölçüde kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. Kullandığımız işletim sisteminde oyunlar oynayabiliyor, programlar kullanıyor ve çeşitli programlar yazabiliyoruz. Peki Windows’un son sürümü Windows 10 için bilgisayar donanımız ne kadar yeterlidir? Düşük değere sahip sistemler için Windows 10 nasıl hızlandırılır? Bu sorulara cevap arıyorsanız ve Windows 10 ile maksimum performans sağlamak istiyorsanız sizler için hazırladığımız bu bilgilendirici makaleyi okumaya devam edebilirsiniz.
Windows 10 işletim sisteminde gamerlar için düşünülmüş bir özellik mevcut. Sizler heyecanla oyununuzu oynarken arka planda çalışan gereksiz programların durdurulmasını sağlayarak oyundan maksimum performans almanızı sağlar. Windows 10’da oyun modunu aktif etmek için Ayarlar > Oyun > Oyun Modu adımlarını izleyebilirsiniz. Ayrıca sol alt kısımda bulunan arama yerine “Oyun Modu” yazarak hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Windows 10’u hızlandırma yöntemleri arasında bu adımı izleyerek daha yüksek performansla oyunlar oynayabilirsiniz.
Bilgisayarımızda pencere açıp kapatırken çok dikkat etmesek de göze hoş görünen bazı efektler mevcuttur. Aynı zamanda başlat çubuğu gibi bölümlerin saydam olması görsel efektlere girmektedir. Bu durumda bilgisayarınızın performansını belirli miktarda yavaşlatabilir. Görsel efektleri azaltarak önemli ölçüde performans elde edebilirsiniz. Sol alt kısımda bulunan arama yerine veya Windows Tuşu + S tuşuna basarak “Gelişmiş Sistem Ayarları” giriş yapabilirsiniz. Ardından karşınıza çıkan pencereden “Gelişmiş” sekmesine tıklayabilirsiniz. Burada ilk sırada bulunan Performans bölümündeki “Ayarlar“ seçeneğine tıklayarak “En iyi performans için ayarla” seçeneğini işaretleyerek işlemlerinizi kaydedin.
Bilgisayarınızda kullanmak için yüklediğiniz daha sonra hiç kullanmadığınız programlar işinizi yaparken arka planda çalışmaya devam edip bilgisayarınızda büyük ölçüde yer kaplar. Bu programları kullanmasanız dahi uygulama arka planda hazır beklediği için bilgisayarınızda performans düşüşüne sebep olur. Bu durumu engellemek için başlat çubuğu üzerinde mausunuzu sağ tıklayıp “Görev Yöneticisi” seçeneğini tıklayınız. Aynı zamanda Ctrl + Alt + Delete tuş kombinasyonunu da kullanarak da “Görev Yöneticisi” seçeneğine ulaşabilirsiniz. Açılan pencerede “Başlangıç” alanına tıklayınız. Bu bölümde bilgisayar açıldığında otomatik olarak başlatılacak programlar yer almaktadır. Ekran kartınız ve Windows dışında sizin yüklediğiniz gereksiz veya kullanılmayan uygulamaları başlangıçta devre dışı bırakabilirsiniz. Bu yöntem ile bilgisayarınız hem hızlı açılış sağlayabilir hem de kullanırken takılmalar yaşamazsınız.
Windows 10 Sıfırlanırken Bir Sorun Oluştu Hatası Nasıl Çözülür?
Birçok sebepten Windows 10 sıfırlanmak istenebilir. Buna bilgisayarı kasan şeyler sebep olabileceği gibi aynı şekilde virüs gibi durumlar nedeniyle de bilgisayar uzman eller tarafından dahi sıfırlanabilir. Windows 10 sıfırlama işlemi de bu gibi nedenlerden gerçekleşebilir. Örneğin bilgisayarınıza çok fazla oyun yüklediyseniz sonunda sıfırlamak durumuna kalabilirsiniz. Oyunları silseniz dahi bu oyunlara dair pek çok dosya bilgisayarınızda yer kaplamaya devam edecektir ve bu dosyalar birikecek ve sonunda bilgisayarınızda sıkıntılara neden olacaktır.
Aynı şekilde girdiğiniz sıkıntılı siteler veya indirdiğiniz şeyler nedeniyle bilgisayarınıza virüs de girmiş olabilir. Bu durumda sıfırlama işlemi gerçekleştirilir ve virüsün gitmesi umulur. Genelde bu yöntem ile virüsten kurtarsa da her zaman geçerli değildir.
Windows 10’u sıfırlama işlemi gerçekleştirilirken burada hata gören pek çok kullanıcı olmuştur ve bir çözüm aramaktadırlar. Birçok çözümü vardır. Bunlardan biri; sorun gider kısmından bilgisayarı sıfırla seçeneğini kullanmaktır. Burada aynı anda ctrl, alt ve del tuşlarına basınız. Güç simgesine mouse’un solu ile tıklayın. Ardından güç seçenekleri bölümünden shifte basılı tutun ve yeniden başlata tıklayınız. Karşınıza çıkan başlangıç seçenekleri olacaktır. Burada sorun gider kısmından bilgisayarı sıfırla seçeneğine tıklamalısınız. Bu işlemleri düzgün bir biçimde gerçekleştirmek önemlidir.
Windows CMD Kodları Nelerdir?
En çok tercih edilen ”Windows CMD Kodları Nelerdir?” , ”Popüler CMD Kodları” ve ”En Çok Kullanılan CMD Kodları Neler?” alanlarından bahsedelim. Gelin şimdi ”Windows CMD Kodları Nelerdir?” adlı makalemizi beraber inceleyelim;
Bu komutlar dosyalarınızı hızlı açmanıza, sistem araçlarına kolay erişmenizi ve daha birçok işlemlerinize yardımcı olacaktır. CMD komutları, genellikle kullandığınız grafiksel Windows ara birimi yerine komut satırı ara biriminden bazı işletim sistemi görevlerini yapmak için kullanılmaktadır.
Microsoft Windows 7, 8, 10, Vista ve XP’deki komutlar Komut İstemi Komutları veya CMD Komutları denmektedir. Ayrıca Windows 95/98 ve MS-DOS’daki komutlarına DOS Komutları denir.
Komut sistemi, Windows 7, 8 ve 10’da Windows + R tuş kombinasyonu veya klavyeniz de bulunan CMD tuşu ile çalışmaktadır. Açılan pencerede “CMD” şeklinde aratmanız yeterli olacaktır.
YouTube Red Nedir? Nasıl Kullanılır?
YouTube Red Nedir ? Dünyanın en beğenilen video oynatıcı ve içerik platformu Youtube, kullanıcılarına belirli bir ücret karşılığında reklamsız video izleme seçeneğini YouTube Red ile sunuyor.
Günümüz çağında internet kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. İnternet kullanıcıları özgün video içeriklerini ve sevdiği şarkıları dinlemek için Youtube platformunu tercih ediyor. Ücretsiz bir ara yüze sahip olan Youtube’u kullanmak için videolardan önce belirli sürelerle çıkan videoları en az 5 saniye izlemeniz gerekiyor. Çünkü Youtube sitesinde yayımlanan video ve özgün içeriklere aldığı reklamlarla kazanç elde ederken bu kazancın bir kısmını da video içerik üreticisi olan ve günümüzde Youtuber olarak adlandırılan üyeleriyle paylaşıyor. Ayrıca Youtube’da çevirim dışı video oynatma, video indirme ve arka planda müzik dinleme imkanı sunulmamaktadır. Bu sebeplerden dolayı Youtube reklamsız ve çevirim dışı video izleme sunduğu YouTube Red özelliğini belirli bir ücret karşılığında aylık abonelik imkanıyla kullanıcılarına sunuyor.
YouTube Red ile standart Youtube ara yüzünü kullanırken sahip olamayacağınız birçok işleve sahip oluyorsunuz. YouTube Red avantajları nelerdir ;
YouTube Red üyeliğine sahip olmak ve bu özelliği kullanmak için öncelikle bir Google hesabınızın olması ve bu hesabınızla Youtube uygulamasına giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonra Youtube Premium sekmesine giriş yaparak üyelik işlemlerinizi başlatıyorsunuz.
YouTube Premium Bireysel Fiyat | YouTube Premium Aile Fiyat | YouTube Premium Öğrenci Fiyat |
---|---|---|
29,99 TL/aylık 299,99 TL/yıllık |
59,99 TL/aylık | 19,49 TL/aylık |
SCUM Sistem Gereksinimleri
” SCUM “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. SCUM kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel SCUM sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! SCUM oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. SCUM oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
SCUM, 29 Ağustos 2018 tarihinde “Erken Erişim Oyunu” olarak piyasaya çıkmış hayatta kalma Steam oyunudur. Hırvatistanlı Croteam tarafından oluşturulmuştur.
Çıkış tarihi: Ağustos 2018
Motor: Unreal Engine
Tür: Hayatta Kalma Oyunu
Yayıncı: Devolver Digital
Geliştiriciler: Gamepires, Croteam
Platform: Microsoft Windows
SCUM, bilgi ve becerilerin uzun vadeli hayatta kalma için nihai silah olduğu, benzeri görülmemiş seviyelerde karakter özelleştirme, kontrol ve ilerleme düzeyleri ile çok oyunculu açık dünya hayatta kalma oyununu geliştirmeyi hedeflemektedir.TEC1, televizyon heyecanı SCUM’un iki sezonunun prömiyerini gerçekleştirdiği için dünyanın eğlence için ihtiyaç duyulmayan ihtiyacı, suya düşmeye başladı. Bu yeni sezon, yarışmayı engebeli, kapalı alanlardan, TEC1’in kendi özel SCUM Adası’nın engebeli arazilerine, yemyeşil ormanlara, engebeli arazilere taşıyor. Hem taraftarların favorileri hem de yeni mahkumlar, izleyiciler, üreticiler ve şirket sponsorlarının şöhret, hediyeler ve ölümden sonra yaşam şansı için verdiği destek için mücadele ederken acımasız bir hayatta kalma savaşında çarpışacaklar. SCUM sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
SCUM oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. SCUM Game oynayabilmek için yukarıdaki minimum sistem gereksinimlerine sahip olmanız gerekmektedir. Aksi halde SCUM oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. SCUM oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. SCUM boyutu ?, SCUM kaç GB ? SCUM ne kadar yer kaplar ? SCUM sistem tavsiyesi, SCUM oynatır mı ?, SCUM kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sekiro: Shadows Die Twice Sistem Gereksinimleri
” Sekiro: Shadows Die Twice “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Sekiro: Shadows Die Twice kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Sekiro: Shadows Die Twice sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Sekiro: Shadows Die Twice oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Sekiro: Shadows Die Twice oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Sekiro: Shadows Die Twice FromSoftware tarafından Microsoft Windows, PlayStation 4 ve Xbox One sistemler için geliştirilen bir aksiyon-macera oyunudur. Yayımcılığı Activision tarafından yapılacaktır. Oyunun 22 Mart 2019 tarihinde piyasaya sürülmüştür.
Çıkış tarihi: 22 Mart 2019
Besteciler: Yuka Kitamura
Yapımcılar: Yuzo Kojima; Takahiro Yamamoto
Geliştirici: FromSoftware
Mod: Tek oyunculu oyun
Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
Yılın Oyunu – Game Awards 2019, 2019’un En İyi Aksiyon Oyunu – IGN. Bloodborne ve Dark Souls serisinin yaratıcısı FromSoftware tarafından geliştirilen ödüllü macera oyununda intikama giden yolda emin adımlarla ilerle. İntikamını al. Onurunu geri kazan. Ustalıkla öldür. Karanlık ve çarpık bir dünyada hayattan daha büyük düşmanlarla yüzleşirken Japonya’da 1500’lü yılların sonlarındaki Sengoku dönemini keşfet. Ölümcül protez aletleri ve ninja yeteneklerini kullanırken kanlı bir çatışmada gizlilik, dikey zikzak ve ilkel kafa kafaya çarpışmayı bir araya getir. Sekiro: Shadows Die Twice Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Sekiro: Shadows Die Twice oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Sekiro: Shadows Die Twice Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Sekiro: Shadows Die Twice oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Sekiro: Shadows Die Twice oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Sekiro: Shadows Die Twice dosya boyutu ?, Sekiro: Shadows Die Twice kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, Sekiro: Shadows Die Twice ne kadar yer kaplar ? Sekiro: Shadows Die Twice sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Sekiro: Shadows Die Twice oynatır mı ?, Sekiro: Shadows Die Twice kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Self-Isolation Sistem Gereksinimleri
” Self-Isolation “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Self-Isolation kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Self-Isolation sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Self-Isolation oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Self-Isolation oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Self-Isolation, insanların SOVİD-19 adlı bir virüse yakalandığı Yublin Federasyonu adlı kurgusal bir ülkede gerçekleşir. Kendini izole ediyorsun. Sadece siz, işiniz, eşiniz, kızınız ve 4 duvar var. Para ve ürünler sınırlı ve gözlerimizin önünde eriyip yok oluyor.
BAŞLIK: Self-Isolation
TÜR: Aksiyon, Macera, Bağımsız Yapımcı, Simülasyon
GELİŞTİRİCİ: Dymchick1, KHB-Soft
YAYINCI: Dymchick1
ÇIKIŞ TARİHİ: 2 Aralık 2020
Self-Isolation, Bilgisayarınızdan uzaktan bir şekilde devlete çalışıyorsunuz ve insanların dışarı çıkmalarına izin vermek için QR kodlarını vermeniz gerekiyor. İşinizin ilk gününde, 65 yaşın üzerindeki herkesin evde kalması gerektiğine dair bir kararname çıkarıldı, bu nedenle onlara kod vermeyi reddetmeniz gerekiyor. Her geçen gün kod verme koşulları daha da zorlaşıyor. Aileni desteklemen gerektiğini, işini kaybetmemen ve sonunda delirmemen gerektiğini unutma. Self-Isolation Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Self-Isolation oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Self-Isolation Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Self-Isolation oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Self-Isolation oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Self-Isolation kaç GB ekran kartı ister?, Self-Isolation kaç GB RAM ister?, Self-Isolation kaç GB yer tutar?, Self-Isolation dosya boyutu ?, Self-Isolation kaç GB ?, Self-Isolation ne kadar yer kaplar ? Self-Isolation sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Self-Isolation oynatır mı ?, Self-Isolation kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Serious Sam 4: Planet Badass Sistem Gereksinimleri
” Serious Sam 4: Planet Badass “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Serious Sam 4: Planet Badass kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Serious Sam 4: Planet Badass sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Serious Sam 4: Planet Badass oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Serious Sam 4: Planet Badass oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Serious Sam 4: Planet Badass, efsanevi diziyi yeniden canlandırıyor ve Croteam’in Ciddi Motorunun gücüyle ikonik tam gazlı oyun, büyük düşman orduları ve patlayıcı silah dizisini bir üst seviyeye çıkarıyor.
Çıkış tarihi: 2020
Seri: Serious Sam
Geliştirici: Croteam
Yayıncı: Devolver Digital
Tür: Aksiyon oyunu
Platformlar: Microsoft Windows, Linux, Mac OS
Croteam’deki gerçek atıcı gaziler tarafından geliştirilen Serious Sam 4: Planet Badass, eski okul formülünü geliştirerek klasik diziyi yeniden yönetiyor. İnanılmaz derecede yıkıcı bir cephanelik ile yüksek adrenalin aksiyon savaşının tadını çıkarın ve Sam’in ikonik düşmanı yok eden çember çizme ve geri adım atma dans rutini daha da büyük bir ölçekte yaşayın. her zaman hedef uygulama için size gelenleri kullanmakla ilgiliydi ve bu sefer farklı değil. Kamikaze ve Kleer gibi franchise’ı tanımlayanlar ve gelecekte ikonik olmaya hazır olan dev acımasız düşman ordularıyla savaşın. Serious Sam 4: Planet Badass Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Serious Sam 4: Planet Badass oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Serious Sam 4: Planet Badass Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Serious Sam 4: Planet Badass oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Serious Sam 4: Planet Badass oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Serious Sam 4: Planet Badass kaç GB ekran kartı ister?, Serious Sam 4: Planet Badass kaç GB RAM ister?, Serious Sam 4: Planet Badass kaç GB yer tutar?, Serious Sam 4: Planet Badass dosya boyutu ?, Serious Sam 4: Planet Badass kaç GB ?, Serious Sam 4: Planet Badass ne kadar yer kaplar ? Serious Sam 4: Planet Badass sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Serious Sam 4: Planet Badass oynatır mı ?, Serious Sam 4: Planet Badass kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Shadow of the Tomb Raider Sistem Gereksinimleri
” Shadow of the Tomb Raider “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Shadow of the Tomb Raider kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Shadow of the Tomb Raider sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Shadow of the Tomb Raider oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Shadow of the Tomb Raider oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Shadow of the Tomb Raider, Eidos Montréal tarafından geliştirilen ve Square Enix tarafından yayınlanan bir aksiyon-macera video oyunudur. Tomb Raider’ın Rise of 2015 oyununun anlatımına devam ediyor ve Tomb Raider serisinin on ikinci ana girişi.
Çıkış tarihi: 12 Eylül 2018
Mod: Tek oyunculu oyun
Besteciler: Brian D’Oliveira
Tasarımcı: Heath Smith
Geliştiriciler: Crystal Dynamics, Eidos-Montréal, Feral Interactive, Nixxes Software BV
Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, Mac OS, Linux
Shadow of the Tomb Raider Definitive Edition deneyiminde, Lara’nın gittiği Tomb Raider’a takıldığı son bölümünün deneyimi. Temel oyunu, yedi DLC meydan mezarının yanı sıra tüm indirilebilir silahları, kıyafetleri ve becerileri birleştiren Shadow of the Tomb Raider Definitive Edition, Lara’nın tanımlayıcı anını deneyimlemenin en mükemmel yoludur. Dünyanın En Ölümcül Yerinde Hayatta kalmak için affetmez bir orman ortamında ustalaş. Yarıklar ve derin tünel sistemleri ile dolu sualtı ortamlarını keşfedin. Shadow of the Tomb Raider Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Shadow of the Tomb Raider oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Shadow of the Tomb Raider Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Shadow of the Tomb Raider oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Shadow of the Tomb Raider oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Shadow of the Tomb Raider dosya boyutu ?, Shadow of the Tomb Raider kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, Shadow of the Tomb Raider ne kadar yer kaplar ? Shadow of the Tomb Raider sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Shadow of the Tomb Raider oynatır mı ?, Shadow of the Tomb Raider kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Shenmue III Sistem Gereksinimleri
” Shenmue III “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Shenmue III kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Shenmue 3 sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Shenmue 3 oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Shenmue 3 oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Shenmue III, Windows ve PlayStation 4 için Deep Silver tarafından yayınlanan Ys Net tarafından geliştirilen 2019 macera oyunudur. Önceki Shenmue oyunları gibi, savaşçı savaşları ve hızlı zaman etkinlikleri ile serpiştirilmiş açık dünya ortamlarından oluşur.
Çıkış tarihi: 19 Kasım 2019
Besteciler: Ryuji Iuchi
Yazarlar: Y? Suzuki; Jyunichi Yoshida
Mod: Tek oyunculu oyun
Platformlar: PlayStation 4, Microsoft Windows
Geliştiriciler: Neilo, YSNET inc., YS Net
Shenmue III, destansı hikaye odaklı destanların merakla beklenen sürekliliğini görüyor. Babasının cinayetinin arkasındaki gizemi çözmeye ve katilden tam intikam almaya kararlı genç bir dövüş sanatçısı Ryo Hazuki’nin kontrolünü ele alın. Ödüllü oyun direktörü Yu Suzuki, Shenmue’nin beyin fırtınası, dünyanın dört bir yanından oyuncuların hayal gücünü yakalayan tarihin en iddialı oyun projelerinden biri olarak biliniyor. Shenmue, aksiyon RPG oyunları için açık dünya formatını oluşturdu. Shenmue, sinematik diziler, gerçekçi bir dövüş sistemi ve eğlenceli mini oyunlar içeren sürükleyici bir hikayeye sahip, hayranlık uyandıran bir dünya, tüm dünyada beğeni topladı. Shenmue 3 Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Shenmue 3 oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Shenmue 3 Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Shenmue III oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Shenmue III oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Shenmue III dosya boyutu ?, Shenmue 3 kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, Shenmue III ne kadar yer kaplar ? Shenmue III sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Shenmue III oynatır mı ?, Shenmue III kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter Sistem Gereksinimleri
” Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter 2016 yılında Frogwares tarafından Microsoft Windows, PlayStation 4 ve Xbox One için geliştirilen Sherlock Holmes serisindeki bir macera gizemi video oyunudur.
Çıkış tarihi: 10 Haziran 2016
Geliştirici: Frogwares
Seri: Sherlock Holmes
Motor: Unreal Engine 3
Mod: Tek oyunculu oyun
Platform: Microsoft Windows
Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter Sinirlerinizin ve zekânızın sınırlarını test edecek nefes kesici soruşturma, aksiyon ve keşfi harmanlayan benzersiz oynanabilirlikteki muhteşem macerayı tecrübe edin. Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter; sinirlerinizin ve zekânızın sınırlarını test edecek sıra dışı bir tecrübe için soruşturma, aksiyon ve keşfi harmanlayan benzersiz oynanabilirlikteki muhteşem bir maceradır. Harika bir dedektif olarak oynayarak nihai çekicilikteki aydınlatmaya giden entrika ağını açarken Londra’nın ve insan ruhunun en karanlık köşelerinde iblisi takip edin. Çıkarımlarınızın ve aksiyonlarınızın her biri hikâyenin geri kalanını iyi ya da kötü yönde etkileyecek… Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter kaç GB ekran kartı ister?, Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter kaç GB RAM ister?, Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter kaç GB yer tutar?, Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter dosya boyutu ?, Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter kaç GB ?, Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter ne kadar yer kaplar ? Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter oynatır mı ?, Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Shoppe Keep 2 Sistem Gereksinimleri
” Shoppe Keep 2 “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Shoppe Keep 2 kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Shoppe Keep 2 sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Shoppe Keep 2 oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Shoppe Keep 2 oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Shoppe Keep 2 Nedir?
Shoppe Keep 2 geri dönüşleri her zamankinden daha büyük ve daha iyi! İş imparatorluğunu kur ve hırsızlardan koru. Tek oyunculu veya çevrimiçi olarak 4 oyuncuya kadar açık dünyayı keşfedin. Mağazanızı yenileyin ve tasarlayın, pişirin, balık tutun, ürünler için avlayın, müşterileri büyütün, kasabayı geliştirin ve milyonlarınızı yapın.
Çıkış tarihi: 3 Mayıs 2018
Geliştirici: Strange Fire Studios
Seri: Shoppe Keep
Yayıncı: Excalibur Publishing
Platformlar: Microsoft Windows, Linux, Mac OS
Customerania’ya Hoşgeldiniz – Shoppe Keep 2 dünyası! Savaşçılara ve haydutlara zırh, yiyecek, kıyafet, iksir ve silah satmakla görevli güvenilir bir kasaba tüccarı olarak oynuyorsun. Shoppe Keep 2, klasik RPG’lerden ve MMO’lardan bildiğimiz ve sevdiğimiz NPC’lerden esinlenilmiş bir açık dünya fantezi iş yönetimi oyunudur. Tek oyunculu ya da çevrimiçi çok oyunculu oyunlarda 2 – 4 oyuncuyla girişimcilik peşinde koşun. Shoppe Keep 2 Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Shoppe Keep 2 oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Shoppe Keep 2 Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Shoppe Keep 2 oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Shoppe Keep 2 oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Shoppe Keep 2 kaç GB ekran kartı ister?, Shoppe Keep 2 kaç GB RAM ister?, Shoppe Keep 2 kaç GB yer tutar?, Shoppe Keep 2 dosya boyutu ?, Shoppe Keep 2 kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, Shoppe Keep 2 ne kadar yer kaplar ? Shoppe Keep 2 sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Shoppe Keep 2 oynatır mı ?, Shoppe Keep 2 kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
SIMULACRA 2 Sistem Gereksinimleri
” SIMULACRA 2 “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. SIMULACRA 2 kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel SIMULACRA 2 sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! SIMULACRA 2 oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. SIMULACRA 2 oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
SIMULACRA 2, Ölü bir nüfuzlu Takıntılı bir dedektif. Üç şüpheli. Kritik beğeni toplayan SIMULACRA’yı takip ederek kurbanın telefon mesajlarını, videolarını ve sosyal medyasını gözden geçirerek gerçeği bir araya getirin.
TÜR: Bağımsız Yapımcı, Simülasyon
GELİŞTİRİCİ: Kaigan Games
YAYINCI: Another Indie
SERİ: Another Indie
ÇIKIŞ TARİHİ: 30 Oca 2020
Büyük beğeni toplayan SIMULACRA’yı takip eden SIMULACRA 2, yeni telefon uygulamaları, daha karmaşık bir anlatı, daha büyük bir canlı aksiyon yayını ve internetin karanlık tarafına daha derin bir bakışla bulunan telefon korku biçimini genişletiyor. Genç bir sosyal medya nüfuzunun zamansız – ve doğal olmayan – ölümü kaza olarak yönetiliyor. Ama Dedektif Murilo bir şeyin yanlış olduğundan şüpheleniyor. Davayı soruşturmak için yardımınızı alır ve size çok önemli bir kanıt sunar; kurbanın telefonu. Araştırma becerilerinizi, saldırı yeteneklerinizi ve kurbanın etkileyici ağını kullanarak, mağdurun geçmişini bir araya getirmek size kalmıştır. SIMULACRA 2 Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
SIMULACRA 2 oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. SIMULACRA 2 Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde SIMULACRA 2 oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. SIMULACRA 2 oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. SIMULACRA 2 dosya boyutu ?, SIMULACRA 2 kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, SIMULACRA 2 ne kadar yer kaplar ? SIMULACRA 2 sistem tavsiyesi, Bilgisayarım SIMULACRA 2 oynatır mı ?, SIMULACRA 2 kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sky Haven Sistem Gereksinimleri
” Sky Haven “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Sky Haven kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Sky Haven sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Sky Haven oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Sky Haven oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Sky Haven bir havaalanı kralı / simülasyon oyunudur. Planlayın ve inşa edin. Programı yönetin. Araştırma. Lojistiği geliştirin. Havaalanı gelişiminde sözünüzü söyleyin. Ardından, havaalanınızdan yüzlerce yolcunun nasıl aktığını izleyin. Bu kadar basit!
BAŞLIK: Sky Haven
TÜR: Simülasyon, Strateji,
GELİŞTİRİCİ: Real Welders
YAYINCI: Real Welders
ÇIKIŞ TARİHİ: 25 Kasım 2020
Sky Haven, Havaalanları ile ilgili her türlü şikayeti duyuyoruz. Kalabalık salonlar, uygun olmayan düzenler, kafa karıştırıcı navigasyon, kafelerin veya banyoların olmaması. Zavallı havaalanı inşaatçıları çok fazla ısı alıyor olmalı… Öyleyse hadi! Hem yolcular hem de uçaklar için uygun olan kendi ideal havalimanınızı inşa edin. Herkesin mutlu olacağı bir havalimanı. Bir iz bırak! Terminalin içindeki geniş alanları dikkatlice planlayarak sürecinize başlayın. Havaalanı apronunun yerleşimini düşünerek devam edin, uçak stantlarını pistlere bağlayarak akıllı taksi yolu ağları oluşturun. Ve havalimanının geri kalanını Check-in kontuarları, güvenlik kontrolleri, biniş kapıları gibi diğer tüm yönetim alanlarında inşa edin. Sky Haven Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Sky Haven oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Sky Haven Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Sky Haven oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Sky Haven oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Sky Haven kaç GB ekran kartı ister?, Sky Haven kaç GB RAM ister?, Sky Haven kaç GB yer tutar?, Sky Haven dosya boyutu ?, Sky Haven kaç GB ?, Sky Haven ne kadar yer kaplar ? Sky Haven sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Sky Haven oynatır mı ?, Sky Haven kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sniper Elite 4 Sistem Gereksinimleri
” Sniper Elite 4 “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Sniper Elite 4 kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Sniper Elite 4 sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Sniper Elite 4 oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Sniper Elite 4 oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Sniper Elite 4, Rebellion Developments tarafından geliştirilen ve yayınlanan üçüncü şahıslara ait bir taktiksel shooter gizli video oyunudur. Sniper Elite III’ün devamı olan oyun 14 Şubat 2017’de Microsoft Windows, PlayStation 4 ve Xbox One için piyasaya sürüldü.
Çıkış tarihi: 14 Şubat 2017
Geliştirici: Rebellion
Seri: Sniper Elite
Modlar: Tek oyunculu oyun, Çok oyunculu oyun
Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
Türler: Taktiksel Nişancı Oyunu, Gizlilik Oyunu, Üçüncü şahıs nişancı
Sniper Elite 4, Şimdiye kadar yapılan en ileri ve en büyük II. Dünya Savaşı atış oyununda eşsiz keskin nişancı özgürlüğünü keşfet. Savaş zamanındaki İtalya’yı Faşizm girdabından kurtarırken taktik üçüncü kişi muharebesi, oynanabilirlik seçenekleri ve devasa seviyeler arasında destansı uzun mesafe atışları tecrübe et. Ödüllü selefinin sonrası üzerine kurulu Sniper Elite 4, bol güneşli Akdeniz sahil kasabalarından, eski ormanlara, dağ vadilerine ve devasa Nazi mega yapılarına kadar oyuncuları güzel İtalyan yarımadası boyunca oradan oraya taşımaktadır. Sniper Elite 4 Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Sniper Elite 4 oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Sniper Elite 4 Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Sniper Elite 4 oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Sniper Elite 4 oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Sniper Elite 4 dosya boyutu ?, Sniper Elite 4 kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, Sniper Elite 4 ne kadar yer kaplar ? Sniper Elite 4 sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Sniper Elite 4 oynatır mı ?, Sniper Elite 4 kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sniper Ghost Warrior 3 Sistem Gereksinimleri
” Sniper Ghost Warrior 3 “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Sniper Ghost Warrior 3 kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Sniper Ghost Warrior 3 sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Sniper Ghost Warrior 3 oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Sniper Ghost Warrior 3 oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Sniper: Ghost Warrior 3, CI Games tarafından Microsoft Windows, PlayStation 4 ve Xbox One için geliştirilmiş ve yayınlanan ve 25 Nisan 2017’de dünya çapında piyasaya sürülen bir taktiksel shooter video oyunudur.
Çıkış tarihi: 25 Nisan 2017
Geliştirici: CI Games
Motor: CryEngine
Modlar: Tek oyunculu oyun, Çok oyunculu oyun
Türler: Taktiksel Nişancı Oyunu, Gizlilik Oyunu
Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
Sniper: Ghost Warrior 3, Bu son teknoloji modern askeri shooter oyunu ile düşman hatlarının ötesine geç. Rusya sınırındaki, Georgia’da düşman hatlarının ötesine bırakılmış bir Amerikan keskin nişancısını oyna. Kendi seçimlerin doğrultusunda bu acımasız açık dünyada görevleri başar. Düşmanlarına uzak menzilden saldır. Dürbün irtifasını, nefes kontrolünü, rüzgar hızını ve yönünü hesaba kat ve silahını ve mermini seç. Düşmanlarını bir gölge gibi takip et ve onları sessizce çeşitli şekillerde alt et. İnsansız hava aracı ile keşif ve dikey navigasyon gibi gelişmiş gizlenme oyunu tekniklerini kullan. Sniper Ghost Warrior 3 Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Sniper Ghost Warrior 3 oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Sniper Ghost Warrior 3 Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Sniper Ghost Warrior 3 oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Sniper Ghost Warrior 3 oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Sniper Ghost Warrior 3 dosya boyutu ?, Sniper Ghost Warrior 3 kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, Sniper Ghost Warrior 3 ne kadar yer kaplar ? Sniper Ghost Warrior 3 sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Sniper Ghost Warrior 3 oynatır mı ?, Sniper Ghost Warrior 3 kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sniper Ghost Warrior Contracts Sistem Gereksinimleri
” Sniper Ghost Warrior Contracts “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Sniper Ghost Warrior Contracts kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Sniper Ghost Warrior Contracts sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Sniper Ghost Warrior Contracts oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Sniper Ghost Warrior Contracts oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Sniper Ghost Warrior Contracts. Yeni, sözleşmelere dayalı bir sistemde Sibirya’nın zorlu arazisinde saf keskin nişan oyununu deneyimleyin, ilgi çekici, yeniden dağıtılabilir görevlerde stratejik düşünmeyi teşvik edin.
Tür: Aksiyon
Geliştirici: CI Games
Yayıncı: CI Games
Seri: Sniper Ghost Warrior
Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
Çıkış Tarihi: 22 Kas 2019
Sibirya’nın sert coğrafyasında geçen safkan bir keskin nişancı oyununu deneyimle. Yepyeni kontrat sistemi ile gelen bu oyunda, sürükleyici ve tekrar tekrar oynanabilir görevlerde stratejik düşünme yeteneğini kullanacaksın. Sabit bir ücreti olan ve net bir hedefe odaklı -ve bu arada ikincil hedefleri de tamamlayarak bonus ödemeler alabileceğin- kişiye özel kontratları tamamla. Geniş bir yelpazedeki hedefleri yok etmek üzere yüzlerce farklı yol sunan Kontratlar ile, hassas ve stratejik bir keskin nişancı oyunu en mükemmel haliyle seni bekliyor. Sniper Ghost Warrior Contracts Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Sniper Ghost Warrior Contracts oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Sniper Ghost Warrior Contracts Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Sniper Ghost Warrior Contracts oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Sniper Ghost Warrior Contracts oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Sniper Ghost Warrior Contracts dosya boyutu ?, Sniper Ghost Warrior Contracts kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, Sniper Ghost Warrior Contracts ne kadar yer kaplar ? Sniper Ghost Warrior Contracts sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Sniper Ghost Warrior Contracts oynatır mı ?, Sniper Ghost Warrior Contracts kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Someday You’ll Return Sistem Gereksinimleri
” Someday You’ll Return “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Someday You’ll Return kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Someday You’ll Return sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Someday You’ll Return oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Someday You’ll Return oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Someday You Return Return CBE Software tarafından geliştirilen yaklaşan bir psikolojik korku video oyunudur. Oyun Silent Hill, Outlast 2, Ethan Carter’ın Yok Olması ve Resident Evil 7: Biohazard’dan ilham alıyor. Geliştiriciler oyunu Moravian Silent Hill olarak tanımladılar.
Çıkış tarihi: 5 Mayıs 2020
Mod: Tek oyunculu oyun
Geliştirici: CBE Software
Motor: Unreal Engine
Yayıncı: CBE Software
Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
Someday You Return, Kızınız hiç eve gelmezse onu izleseydiniz ne yapardınız? İlk kez kaçmadı. Ama huzursuzsun … bu sefer çok farklı hissediyorsun. Uzun zaman önce, buraya asla dönmemeye yemin ettin. Ve şimdi, seni geri sürükledi. Aramanız antik Moravya ormanlarının derinliklerine iner ve gömülmesi gereken sırları ortaya çıkarır.Hayatta kalma becerileriniz ve hızlı fikirleriniz aramanızı ilerletebilirken, kötü niyetli güçler size karşı yükselir. Savaşamayacağınız ve kazanamayacağınız kabuslar var. Bazıları… sizin olabilir. Someday You’ll Return Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Someday You’ll Return oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Someday You’ll Return Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Someday You’ll Return oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Someday You’ll Return oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Someday You’ll Return kaç GB ekran kartı ister?, Someday You’ll Return kaç GB RAM ister?, Someday You’ll Return kaç GB yer tutar?, Someday You’ll Return dosya boyutu ?, Someday You’ll Return kaç GB ?, Someday You’ll Return ne kadar yer kaplar ? Someday You’ll Return sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Someday You’ll Return oynatır mı ?, Someday You’ll Return kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
SoulWorker Sistem Gereksinimleri
” SoulWorker “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. SoulWorker kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel SoulWorker sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! SoulWorker oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. SoulWorker oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
SoulWorker, Güney Kore’den Lion Games Studios tarafından geliştirilen bir anime tarzı ücretsiz aksiyon devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur. Oyun hikayesi, on beş yıl önce, boşluk olarak bilinen bir portalın iblisleri dünyaya getirmeye başlamasından sonra gerçekleşir.
Çıkış tarihi: 6 Nisan 2016
Geliştirici: Lion Games
Tür: Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu
Platform: Microsoft Windows
Yayıncılar: Gameforge, Smilegate, NHN Entertainment, CayenneTech
SoulWorker, Muhteşem Free-2-Play Anime Aksiyon MMO SoulWorker, hızlı komboları gerçek Anime hissiyle birleştiriyor. Kıyamet sonrası dünyada acımasız yaratıklarla baş edebilmek için mükemmel tepki ve hasas zamanlama gerekiyor. SoulWorker hızlı dövüşlerle, gerçek Anime hissiyle ve 5 eşsiz karakterle göz dolduruyor. İster tek, ister 4’lü işbirliği grubunda; her iki oyun tarzı da PvE’de kullanılabiliyor. En hızlı, yoğun zindanlar iblislerle dolup taşıyor, dolayısıyla mükemmel zamanlama ve iyi düşünülmüş kombolar vazgeçilmez oluyor. SoulWorker Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
SoulWorker oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. SoulWorker Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde SoulWorker oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. SoulWorker oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. SoulWorker dosya boyutu ?, SoulWorker kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, SoulWorker ne kadar yer kaplar ? SoulWorker sistem tavsiyesi, Bilgisayarım SoulWorker oynatır mı ?, SoulWorker kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Space Company Simulator Sistem Gereksinimleri
” Space Company Simulator “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Space Company Simulator kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Space Company Simulator sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Space Company Simulator oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Space Company Simulator oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Space Company Simulator, Bir uzay taşımacılığı şirketinin CEO’su pozisyonunu alın ve sektörde yeni bir önemli oyuncu olun. Space Company Simulator, Mars’a ilk insanlı görevi başlatmak için çabalarken planlama becerilerinize meydan okuyacak gerçekçi bir yönetim sim oyunudur.
BAŞLIK: Space Company Simulator
TÜR: Simülasyon, Strateji, Erken Erişim
GELİŞTİRİCİ: Intermarum
YAYINCI: All in! Games
SERİ: All in! Games
ÇIKIŞ TARİHİ: 24 Ekim 2019
Space Company Simulator, Uzay Şirketi Simülatörü uzay endüstrisinde nihai yönetim oyunudur. Uzay taşımacılığı endüstrisinin zorluklarını üstlenin. Teknolojik ve finansal yarışı en üste çıkarmak için şirketinizi etkin bir şekilde yönetin. Uzay endüstrisinde yeni bir önemli oyuncu olurken roketler, uydular, uzay gemileri ve yörünge istasyonları başlatın! Space Company Simulator, uzay endüstrisinin zorluklarını daha önce başka hiçbir video oyununun yapmadığı şekilde gerçekten yansıtıyor. Space Company Simulator Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Space Company Simulator oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Space Company Simulator Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Space Company Simulator oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Space Company Simulator oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Space Company Simulator kaç GB ekran kartı ister?, Space Company Simulator kaç GB RAM ister?, Space Company Simulator kaç GB yer tutar?, Space Company Simulator dosya boyutu ?, Space Company Simulator kaç GB ?, Space Company Simulator ne kadar yer kaplar ? Space Company Simulator sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Space Company Simulator oynatır mı ?, Space Company Simulator kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Space Engineers Sistem Gereksinimleri
” Space Engineers “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Space Engineers kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Space Engineers sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Space Engineers oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Space Engineers oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Space Engineers, uzayda bir göktaşı alanında kurulmuş voksel-tabanlı bir serbest dünya oyunudur. Çek Cumhuriyeti’ndeki geliştiricisi Keen Software House firmasıdır.
Çıkış tarihi: 28 Şubat 2019
Geliştirici: Keen Software House
Yayıncı: Keen Software House
Modlar: Tek oyunculu oyun, Çok oyunculu oyun
Platformlar: Xbox One, Microsoft Windows
Türler: Açık dünya, Simülasyon
Space Engineers, uzay ve gezegenlerde mühendislik, inşaat, keşif ve hayatta kalma hakkında bir sanal oyun. Oyuncular uzay gemileri, uzay istasyonları, çeşitli boyutlarda ve kullanımlarda gezegen karakolları, pilot gemiler inşa eder ve gezegenleri keşfetmek ve hayatta kalmak için kaynakları toplamak için uzayda yolculuk yaparlar. Space Engineers Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Space Engineers oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Space Engineers Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Space Engineers oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Space Engineers oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Space Engineers dosya boyutu ?, Space Engineers kaç GB ?, Kaç GB RAM ister?, Space Engineers ne kadar yer kaplar ? Space Engineers sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Space Engineers oynatır mı ?, Space Engineers kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz
Spacebase Startopia Sistem Gereksinimleri
” Spacebase Startopia “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Spacebase Startopia kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Spacebase Startopia sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Spacebase Startopia oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Spacebase Startopia oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Spacebase Startopia, ekonomik simülasyon ve imparatorluk kurma stratejisinin orijinal karışımıyla, klasik RTS çatışmaları ve iyi dozda mizahla birlikte büyülüyor. Tüm İncelemeler: Karışık – Bu oyun için yazılan 155 kullanıcı incelemesinden% 60 kadarı olumlu.
BAŞLIK: Spacebase Startopia
TÜR: Simülasyon, Strateji
GELİŞTİRİCİ: Realmforge Studios
YAYINCI: Kalypso Media
ÇIKIŞ TARİHİ: 26 Mart 2021
Spacebase Startopia, Zorlu tek oyunculu Sefer ve çok yönlü savaş moduna ek olarak, dört oyuncuya kadar rekabetçi ve işbirliğine dayalı çok oyunculu modlar da vardır. Ve sanki üç Uzay İstasyonu Güvertesini korumak, sekiz Alien ırkını eğlendirmek ve düşman işgalcilere karşı savunmak yeterli değilmiş gibi, dinamik anlatıcı AI meseleleri küçümsemeyecek ve olayları hoş ama keskin bir dille yorumlayacak. Spacebase Startopia Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Spacebase Startopia oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Spacebase Startopia Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Spacebase Startopia oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Spacebase Startopia oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Spacebase Startopia kaç GB ekran kartı ister?, Spacebase Startopia kaç GB RAM ister?, Spacebase Startopia kaç GB yer tutar?, Spacebase Startopia dosya boyutu ?, Spacebase Startopia kaç GB ?, Spacebase Startopia ne kadar yer kaplar ? Spacebase Startopia sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Spacebase Startopia oynatır mı ?, Spacebase Startopia kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Spec Ops: The Line Sistem Gereksinimleri
” Spec Ops: The Line “ oynamak için gerekli olan güncel ” sistem gereksinimleri “ nedir?. Spec Ops: The Line kaç GB? Ne kadar yer kaplar? yada bilgisayarım bu oyunu kaldırır mı? PC oynatır mı? sorun yaşarmıyım? diye merak ediyorsan güncel Spec Ops: The Line sistem gereksinimleri‘ni kendi sistemin ile karşılaştır! Spec Ops: The Line oyununu sorunsuz oynamak için sisteminizin aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Spec Ops: The Line oynamak için sistem tavsiyesi istiyorsan önerilen sistem gereksinimleri sana fazlasıyla yetecektir.
Spec Ops: The Line, 2012 senesinde 2K Games tarafından yayımlanan, Yager Development tarafından geliştiren üçüncü şahıs nişancı video oyunudur. Oyun, Microsoft Windows, Xbox 360 ve PlayStation 3 için 2012 Haziranda çıktı. OS X için 2013 senesinde, Linux’de ise 2015 senesinde çıktı.
Çıkış tarihi: 26 Haziran 2012
Yazarlar: Richard Pearsey; Walt Williams
Direktör: Cory Davis; Francois Coulon
Besteciler: Elia Cmiral
Modlar: Tek oyunculu oyun, Çok oyunculu oyun
Platformlar: PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows, macOS, Linux, Mac OS
Spec Ops: The Line, oyuncuların insan hayatını etkileyen hayal edilemez seçimlerin yapılması gereken açıklanamayan durumların ortasına yerleştirerek ahlakını zorlamak için tasarlanmış kışkırtıcı ve sürükleyici Üçüncü Şahıs modern askeri Nişancı oyununu içeren yeni bir orijinal başlıktır. Özellikleri arasında, Apocalypse Now ve Heart of Darkness’ı anımsatan, ancak yıkık bir Dubai’de, yatay ve dikey olarak yönlendirilmiş bir dünyada taktik kadro tabanlı Delta Force oynanışında, kavgada kullanılabilecek yıkıcı kum fırtınalarında, çok oyunculu, çok oyunculu bir kum fırtınalarında yer alan sürükleyici bir hikaye. modlar ve haritalar ve iki grup içeren derin destek. Spec Ops: The Line Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Spec Ops: The Line oyunu güncel PC sistem gereksinimleri. Spec Ops: The Line Game oynayabilmek için PC özellikleri minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Aksi halde Spec Ops: The Line oynarken bilgisayarınızda donmalar veya takılmalar yaşabilirsiniz. Spec Ops: The Line oyununa ait güncel en düşük sistem gereksinimleri, minimum sistem gereksinimleri, önerilen sistem gereksinimleri ve tavsiye sistem gereksinimleri bilgi sayfası. Spec Ops: The Line kaç GB ekran kartı ister?, Spec Ops: The Line kaç GB RAM ister?, Spec Ops: The Line kaç GB yer tutar?, Spec Ops: The Line dosya boyutu ?, Spec Ops: The Line kaç GB ?, Spec Ops: The Line ne kadar yer kaplar ? Spec Ops: The Line sistem tavsiyesi, Bilgisayarım Spec Ops: The Line oynatır mı ?, Spec Ops: The Line kaldırır mı ? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.